Hatsan MOD 100X TORPEDO- warto?
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
Hatsan MOD 100X TORPEDO- warto?
Witajcie.
Powoli przymierzam się do zakupu nowej wiatrówki. Zawsze ciekawsze i wygodniejsze wydawały mi się z dolnym naciągiem. Przeglądałem trochę "internetów" w tym celu i przypadł mi do gustu harnaś 100x torpedo. Karabinek jest ładny, ma fikuśny port ładowania, coś a'la karabiny z II Wojny Światowej. I tu jest pies pogrzebany. Zachwycam się estetyką, ale nie mam pojęcia jak się sprawuje w boju. Wyłapałem kilka fragmentów, że jest to wiatrówka pod FAC i zduszona, port ładowania może i fajny, ale może być problematyczny. Ale nie znalazłem żadnej relacji posiadacza takiego karabinka czy testu, szczególnie nowej generacji. Ktoś z was miał odczynienia z tą wiatrówką, albo może podać link do obszernego testu, opinii tego modelu?
Powoli przymierzam się do zakupu nowej wiatrówki. Zawsze ciekawsze i wygodniejsze wydawały mi się z dolnym naciągiem. Przeglądałem trochę "internetów" w tym celu i przypadł mi do gustu harnaś 100x torpedo. Karabinek jest ładny, ma fikuśny port ładowania, coś a'la karabiny z II Wojny Światowej. I tu jest pies pogrzebany. Zachwycam się estetyką, ale nie mam pojęcia jak się sprawuje w boju. Wyłapałem kilka fragmentów, że jest to wiatrówka pod FAC i zduszona, port ładowania może i fajny, ale może być problematyczny. Ale nie znalazłem żadnej relacji posiadacza takiego karabinka czy testu, szczególnie nowej generacji. Ktoś z was miał odczynienia z tą wiatrówką, albo może podać link do obszernego testu, opinii tego modelu?
-
Badziewie i tyle. Port ładowania jest przekombinowany. Gdy otwierasz port ładowania, to poruszasz całą lufą, bo to co jest z zewnątrz to tylko płaszcz lufy. Jak myślisz wpływa to pozytywnie na celność? Jak każdy hatsan bez ucywilizowania się nie obejdzie. Podsumowując: przekombinowany i słaba jakość. Nie kupuj.
http://www.wsststrzelec.pl/
"A teraz szybko zanim dotrze do nas że to bez sensu" - Król Julian
"A teraz szybko zanim dotrze do nas że to bez sensu" - Król Julian
-
- Ściepnik
Miałem ten karabinek tylko raz w rękach , w wersji z plasticzaną osadą , ale nie miałem wrażenia badziewia . Nie zwróciłem uwagi , może dlatego że nie strzelałem , że podczas ładowania porusza się całą lufą . Przesunięcie portu ładowania daleko do przodu ma swoje zalety . Łatwo zamocować dowolną lupkę bo żadna nie zasłoni portu ładowania . Brak ruchomego cylindra . Możliwość zastosowania długiej sprężyny która nie będzie ściskana do granicy zablokowania przez co zwiększa się jej trwałość / jeśli Torpedo ma klasyczną sprężynę , bo nie sprawdziłem /.Grossus pisze: Badziewie i tyle. Port ładowania jest przekombinowany. Gdy otwierasz port ładowania, to poruszasz całą lufą, bo to co jest z zewnątrz to tylko płaszcz lufy.
-
- Ściepnik
Grossus pisze:Badziewie i tyle. Port ładowania jest przekombinowany. Gdy otwierasz port ładowania, to poruszasz całą lufą,
Więc czemu Filo opiniujesz ??? ... może być dla kogoś nawet najpiękniejszy , co nie zmienia faktu , że to przekombinowany turecki badziew.Filo pisze:nie miałem wrażenia badziewia . Nie zwróciłem uwagi , może dlatego że nie strzelałem , że podczas ładowania porusza się całą lufą .
W tak ciężkim karabinku , to trzeba montować krótkie i w miarę lekkie celowniki , bo niby kto to utrzyma ....Filo pisze:Przesunięcie portu ładowania daleko do przodu ma swoje zalety . Łatwo zamocować dowolną lupkę bo żadna nie zasłoni portu ładowania .
... czyżby ??? Musiałaby być długa i o bardzo dużym skoku zwojów . W efekcie duże napięcie wstępne i leniwy cykl strzału przy tak ciężkim tłoku . Znacznie lepsza krótka , z max. 2-3 cm napięciem wstępnym . Zwłaszcza , że nie mamy na myśli produkcji FAC-ów ... nieprawdaż ???Filo pisze:Możliwość zastosowania długiej sprężyny która nie będzie ściskana do granicy zablokowania przez co zwiększa się jej trwałość
Niestety , właśnie owa luźna lufa eliminuje ten karabol z celnego strzelania .
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam
... często nie tam , gdzie celujemy

HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam

-
- Ściepnik
Nie opiniuję , a mówię o wrażeniuHiszpan63 pisze:Więc czemu Filo opiniujesz ???

Z ręki nie strzelam , bo wiek już nie ten i mięśnie też nie , toteż nie zwróciłem uwagi na ciężar karabinkaHiszpan63 pisze:W tak ciężkim karabinku , to trzeba montować krótkie i w miarę lekkie celowniki , bo niby kto to utrzyma ....
:Hiszpan63 pisze: Musiałaby być długa i o bardzo dużym skoku zwojów
Dlaczego nie może być długa , z dużą ilością zwojów a tym samym małym skoku pojedynczego zwoju i zapewniająca pełny skok tłoka ? Właśnie taka sprężyna byłaby mało wysilona

-
Dokładnie tak jak piszesz fakt jest taki że po obcince lufy w sprężynówce tracisz na wylotówce co nie znaczy że jej nie można podnieść . Wiadomo że nie robi się tego w lufach z czokiemFilo pisze:Dlaczego nie może być długa , z dużą ilością zwojów a tym samym małym skoku pojedynczego zwoju i zapewniająca pełny skok tłoka ? Właśnie taka sprężyna byłaby mało wysilona. Myślę , że chodzi Ci o tę część masy sprężyny której bezwładność dokłada się do bezwładności tłoka . Byłaby okazja zrobić jak najlżejszy tłok
Tak sobie teoretyzuję nie wypowiadając opinii
.

pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
-
- Ściepnik
W drogich karabinkach , jak w drogich samochodach - fabryki nie przeskoczysz . Prawda jest taka , że gdybym miał tylko strzelać , a nie także " majdrować " w karabinkach , to już bym się przeniósł na inne forum . Fascynuje mnie myśl o zbudowaniu repliki parowego samochodu z lat 20-tych , ale czasu coraz mniej i obawiam się że nie zdążę skończyć .januszmariusz pisze: Eksperymenty to na karabinkach taniej produkcji jak Crosman itp co w sumie sam już wypraktykowałeś
-
- Ściepnik
Przemku . Sprawdziłem , że wersja 105x a więc z plastikową osadą waży 3,5 kg . To nawet ja bym się odważył postrzelać z pozycji stojącejHiszpan63 pisze:W tak ciężkim karabinku

-
-
- Ściepnik
-
Masz rację ja kidyś pojąłem się tęż b\udowy repliki , ze względu na mecz fotka może być nieciekawaFilo pisze: Fascynuje mnie myśl o zbudowaniu repliki parowego samochodu z lat 20-tych , ale czasu coraz mniej i obawiam się że nie zdążę skończyć .

NA TĄ CHWILĘ PROWADZIMY 1:0

Ostatnio zmieniony 2014-10-14, 21:02 przez januszmariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam Janusz
-
- Ściepnik
... gdzie większość masy , to systemFilo pisze:Przemku . Sprawdziłem , że wersja 105x a więc z plastikową osadą waży 3,5 kg

Czego w tym hatsanie obligatoryjnie nie ma , podobnie jak i w większości tureckich produkcjach . A kwestia przesuwanej lufy w tym modelu to totalna porażka , bo lufa ma około 2 mm luzów we wszystkie strony . Po zablokowaniu portu ładowania nadal wszystko się rusza , tym razem od strony wylotu lufy . Rozrzut zapewniony . i właściwie nie ma realnej możliwości poprawienia tego bubla .Filo pisze: nawet jeśli lufa nie jest zamocowana na sztywno , to o celności decyduje prawidłowa konstrukcja i dokładność wykonania .
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
... często nie tam , gdzie celujemy

-
- Ściepnik
-
- Ściepnik