Slavia 634 vs Hatsan 80
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
- Ściepnik
Tfu , napisałem głupoty . Pewnie z powodu chmielu w piwie . Chodzi o oś celowania i krzywą balistyczną , a nie oś lufy . W Twoim przypadku , ponieważ przyrządy znajdują się znacznie powyżej lufy , nie wystarcza regulacji by tak podnieść lufę aby oś celowania przecięła się z krzywą balistyczną , w przypadku bliskich dystansów prawie tożsamych z osią lufy . Jak zaczniesz strzelać i regulować przyrządy na 10 m , to problemy znikną .
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
-
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
Zdaje się , że nie wiesz o czym mówisz . W naszych wywodach , na bliższych odległościach chodzi o prawie czystą geometrię układu lufa - przyrządy celownicze , a na dalszych dochodzi balistyka . Błąd paralaksy to różnica między wielkością rzeczywistą a odczytem . Jak patrzysz na tarczę analogowego zegara o pełnej godzinie , to w zależności od tego czy podejdziesz do niego z lewej , czy z prawej strony to odczytasz albo minutę przed pełną godziną , albo minutę po pełnej godzinie . Ja w tym przypadku analogii do błędu paralaksy nie widzę .Spokojnie - wiem, co to błąd paralaksy.
-
-
- Ściepnik
Wszystko pięknie , tylko Slavia nie służy do strzelania na dystansie 2m czy też z przyłożenia . Ustaw sobie tarczę na minimum 10m, a nawet 15 i dopiero zeruj celując pod cel . Tak się zeruje i tak się strzela z otwartych . Nikt tego inaczej nie robi . Dopiero wtedy można określić czy coś jest nie halo z przyrządami , czy tez po prostu nie umiesz jeszcze strzelać z danego karabinka .
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam
... często nie tam , gdzie celujemy

HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam

-
-
- Ściepnik
Dokładnie na tej odległości kończy się zakres regulacji w mojej Slavii. Szczerbinka podniesiona na max w górę i z 2 m trafiam dokładnie w punkt, ale celuję w cel a nie pod cel (muszka jest na środku celu).Hiszpan63 pisze:Wszystko pięknie , tylko Slavia nie służy do strzelania na dystansie 2m
Żeby trafić dokładnie w środek dziesiątki typowej tarczy 14x14, gdzie "czarne" ma wielkość 6 cm, celując pod czarne, muszę odejść tak, by wylot lufy był około 5,80 m od tarczy.
W_Pawel, jeśli strzelałeś z odległości około 4 m, to innego wyniku nie uzyskasz a z twoimi przyrządami celowniczymi wszystko jest w porządku.
Nic by nie było.W_Pawel pisze: Dodam, że strzelam w mieszkaniu z kilku metrów, a co by było, gdybym chciał ustawić celownik na 10, czy 20 m? Już mi brakuje zakresu regulacji
Odchodząc od celu bez regulowania szczerbinki, około 6 metra zaczniesz trafiać w dziesiątkę a gdy odejdziesz na 10 czy 20 m będziesz trafiał powyżej dziesiątki.
Jak zaczniesz regulować przyrządy prawidłowo, tak jak napisał Ci Hiszpan, to nie braknie Ci zakresu regulacji ani w górę, ani w dół.
Wiatrówki różne
-
- Ściepnik
Tak Piotrze , to jest możliwe , ale należy jeszcze brać pod uwagę , że w Slavii występują dwa rodzaje wysokości muszkiNegza pisze:Dokładnie na tej odległości kończy się zakres regulacji w mojej Slavii. Szczerbinka podniesiona na max w górę i z 2 m trafiam dokładnie w punkt,

Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
... często nie tam , gdzie celujemy

-
- Ściepnik
Wiem coś o tymHiszpan63 pisze:Tak Piotrze , to jest możliwe , ale należy jeszcze brać pod uwagę , że w Slavii występują dwa rodzaje wysokości muszki.. "4" i "3" .. co ma również wpływ na zakres regulacji szczerbinki . Niestety wysokości tych muszek dobierane są losowo , zupełnie nie wiadomo po co i czemu miałoby to służyć .

Mam dwie muszki, bo pierwsza którą kupiłem w komplecie z wiatrówką była za krótka.
Do strzelania używam tej dłuższej muszki i do pomiarów też ona została użyta.
Nie chce mi się już przekładać tych muszek, ale przypuszczam, że na krótszej, zero byłoby jakieś 1,7 m przed lufą

Pamiętasz strzelnice objazdowe? To pewnie na ich potrzeby były te krótkie muszki

Wiatrówki różne
-
- Ściepnik
Zapożyczyłem na szybciocha z beżowego...forestkorsze pisze:wykład jakich mało
...może i zawiłe dla początkujących ale do ogarnięcia...forestkorsze pisze: Dla początkujących

...a teraz z innej beczki,ale urzeźbiłeś Marcinie fajny karabinek na tym fociaku ...

HW97 .177,Remington Summit .177,Lov2 .177,C 2240 .177-Walther 2x20,Colt 1911,Hatsan 135 .22,CP1-M .177,CP1 .177,SPA p10 .22
-
Ależ paralaksa to też czysta geometria.Filo pisze:W naszych wywodach , na bliższych odległościach chodzi o prawie czystą geometrię układu lufa - przyrządy celownicze

Nie ma się co spierać. Mi się wydaje, że analogia do paralaksy jest tu na miejscu. Wiem o co chodzi - lufa jest poniżej i celuje w górę, ale zanim pocisk osiągnie odpowiednią wysokość, będzie uderzał poniżej.
GAMO PR-45, Kandar CP1, Remington Summit