Kilka porad
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
Kilka porad
Witam.
Trochę już minęło odkąd strzelałem ze swojej starej Diany, wtedy traktowałem to jak zabawę a teraz chcę podejść do tego bardziej na poważnie.
Po pierwsze, chciałem kupić coś mocniejszego, limity tu nie obowiązują (Dania). Cenowo chciałbym zmieścić się w 2000pln za komplet, optyka i dobry pokrowiec. Wiec raczej w moim budżecie to mało sprzętu jest, ale jak bym kupił Hatsana 135 (ok 2400 DKK czyli jakieś 1200 PLN, ceny trochę wyższe) to jakie szkiełko polecacie żeby wytrzymało wstrząsy i w rozsądnej cenie. Czy Delta Optical Classic 3-9x40 MilDot da radę?
No i druga sprawa mianowicie po kupnie nie mam możliwości ingerencji w sprzęt. Czy z fabrycznego Hatsana da rade postrzelać czy jakieś zmiany są nieodzowne i czy jest trwały bo to dla mnie najważniejsze. Interesuje mnie tylko łamana sprężyna.
Jak możecie podajcie tez proszę jakiś konkretny poradnik co do konserwacji sprężynowej, chce żeby karabinek służył mi jak najdłużej wiec dbać o niego chcę poprawnie.
Z góry dziękuje za wszelkie porady i sugestię.
Trochę już minęło odkąd strzelałem ze swojej starej Diany, wtedy traktowałem to jak zabawę a teraz chcę podejść do tego bardziej na poważnie.
Po pierwsze, chciałem kupić coś mocniejszego, limity tu nie obowiązują (Dania). Cenowo chciałbym zmieścić się w 2000pln za komplet, optyka i dobry pokrowiec. Wiec raczej w moim budżecie to mało sprzętu jest, ale jak bym kupił Hatsana 135 (ok 2400 DKK czyli jakieś 1200 PLN, ceny trochę wyższe) to jakie szkiełko polecacie żeby wytrzymało wstrząsy i w rozsądnej cenie. Czy Delta Optical Classic 3-9x40 MilDot da radę?
No i druga sprawa mianowicie po kupnie nie mam możliwości ingerencji w sprzęt. Czy z fabrycznego Hatsana da rade postrzelać czy jakieś zmiany są nieodzowne i czy jest trwały bo to dla mnie najważniejsze. Interesuje mnie tylko łamana sprężyna.
Jak możecie podajcie tez proszę jakiś konkretny poradnik co do konserwacji sprężynowej, chce żeby karabinek służył mi jak najdłużej wiec dbać o niego chcę poprawnie.
Z góry dziękuje za wszelkie porady i sugestię.
-
- Administrator
Z czego wynika założenie, że wiatrówka ma być mocna? Czy tylko dlatego, że limity w Danii nie obowiązują? :^)
Pytam, bo celnie, i to nawet na 50m, można strzelać i wiatrówkami <17J. A większa moc wiatrówki o dużej mocy niekoniecznie oznacza większą celność.
Podstawowym ograniczeniem jest tutaj oczywiście prędkość dźwięku (ok 340m/s) - w przypadku np. JSB Diabolo Exact 4,51mm (0.457g) osiągnięcie tej prędkości oznacza energię już ok. 32J.
Poza tym, duża siła działająca na śrut, aby nadać mu taką energię oznacza albo skomplikowane systemy absorbcji odrzutu (rośnie cena), albo dużą masę karabinka, albo dużego kopa. A duży kop nie wpływa dodatnio na skupienie, dopóki nie opanujesz naprawdę powtarzalnego chwytu.
I wreszcie ostatnia uwaga - piszesz, że chcesz podejść na poważnie do strzelania. Zakładam, że masz na myśli np. uczestniczenie w zawodach. Tylko że (nie wiem, jak w Danii) np. polskie regulaminy HFT nie dopuszczają użycia wiatrówek >17J. Z drugiej strony, strzelectwo wyczynowe (Kpn10/Kpn40) strzela się na na 10m, z energiami mniejszymi niż 10J. A fajnie byłoby czasami postrzelać nie tylko w swoim ogródku, ale i zmierzyć się z innymi. Oj, fajnie. :^)
Podsumowując - nie mam zamiaru odwodzić Cię od kupna wiatrówki, która Tobie się podoba. Która Tobie ma sprawiać frajdę. Ja po prostu frajdy w strzelaniu z >17J nie widzę, stąd moja ciekawość.
Pozdrawiam,
Rafał
Pytam, bo celnie, i to nawet na 50m, można strzelać i wiatrówkami <17J. A większa moc wiatrówki o dużej mocy niekoniecznie oznacza większą celność.
Podstawowym ograniczeniem jest tutaj oczywiście prędkość dźwięku (ok 340m/s) - w przypadku np. JSB Diabolo Exact 4,51mm (0.457g) osiągnięcie tej prędkości oznacza energię już ok. 32J.
Poza tym, duża siła działająca na śrut, aby nadać mu taką energię oznacza albo skomplikowane systemy absorbcji odrzutu (rośnie cena), albo dużą masę karabinka, albo dużego kopa. A duży kop nie wpływa dodatnio na skupienie, dopóki nie opanujesz naprawdę powtarzalnego chwytu.
I wreszcie ostatnia uwaga - piszesz, że chcesz podejść na poważnie do strzelania. Zakładam, że masz na myśli np. uczestniczenie w zawodach. Tylko że (nie wiem, jak w Danii) np. polskie regulaminy HFT nie dopuszczają użycia wiatrówek >17J. Z drugiej strony, strzelectwo wyczynowe (Kpn10/Kpn40) strzela się na na 10m, z energiami mniejszymi niż 10J. A fajnie byłoby czasami postrzelać nie tylko w swoim ogródku, ale i zmierzyć się z innymi. Oj, fajnie. :^)
Podsumowując - nie mam zamiaru odwodzić Cię od kupna wiatrówki, która Tobie się podoba. Która Tobie ma sprawiać frajdę. Ja po prostu frajdy w strzelaniu z >17J nie widzę, stąd moja ciekawość.
Pozdrawiam,
Rafał
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
-
-
Po co Ci te 100m???highlander109 pisze:...Interesuję mnie dystans 50-100m...

Strzel w limicie łuskę od KBKSu na 50m...i jesteś GOŚĆ

Za 2K zł masz jakieś HW-77/97/Walthera/AA (używki po tuningu)...etc... z DOC.

H-135 to straszny i kopiący mel. Nie osiągniesz zamierzonych efektów - tylko się wqrwisz.
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42
-
-
... z Twoich postów wynika, że nawet jednej literki nie przeczytałeś w interesującym Cię temacie...zauważ przy tym, że Twoje wymogi/oczekiwania nie bardzo pasują do naszych, stąd trudno jest Ci jednoznacznie doradzić...jak już kupisz tego FAC-a, to przyjedź na Bemowo chociażby, postrzelamy, ja wezmę limitową besę, paru Kolegów z czternastoma dżulami też się znajdzie, a cele ustawimy dalioko, łoj, dalioko...
-
- Ściepnik
To zastanawiające , jak wielu początkujących chce się od razu poczuć w elicie snajperów i strzelać na dalekie dystanse . Są dwa wytłumaczenia , albo nie czują , że istotą tego sportu jest trafianie i jeśli jest się najlepszym na 10 m , to pewne jest raczej także miejsce na pudle na 40 i więcej metrów . Drugie wytłumaczenie to takie , że odzywa się w początkującym dusza myśliwego i ma , nieuświadomioną jeszcze być może , potrzebę upolowania jakiegoś zwierzątka .
-
Przekopałem całkiem sporo tych tematów nie tylko na tym forum i jestem bardziej niezdecydowany niż w punkcie wyjścia.
Po to pisze/rejestruje się na tym forum, widzę ze ekipa dużo starsza i doświadczona. Napiszcie proszę coś więcej o HW Waltherze i AA. Jak pisałem zależy mi na solidnym wykonaniu i żebym nie musiał dużo grzebać w pudełkowej. Patrząc na ich ceny tutaj to trochę sporo przekraczam mój limit.
Po to pisze/rejestruje się na tym forum, widzę ze ekipa dużo starsza i doświadczona. Napiszcie proszę coś więcej o HW Waltherze i AA. Jak pisałem zależy mi na solidnym wykonaniu i żebym nie musiał dużo grzebać w pudełkowej. Patrząc na ich ceny tutaj to trochę sporo przekraczam mój limit.
-
- Ściepnik
Nie ma takich wiatrówek sprężynowych przy których bez jakiegokolwiek grzebania wyciągniesz maximum precyzji . A już na pewno nie żaden Hatsan . Takie założenia , ale tylko w podstawach , mogą spełnić karabiny z najwyższej półki ze stajni AA , HW czy Walther. W nich też trzeba sporo poprawiać , by były b,dobre. I tego właśnie nie doczytałeś , a pojawiają się takie wpisy przy okazji każdej dysputy o wiatrówkach sprężynowych. Gdzie zatem naczytałeś się o "solidności" Hatsana 135 ??

Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam
... często nie tam , gdzie celujemy

HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam

-
-
- Ściepnik
... HW 95highlander109 pisze:czy jest coś nowego wogule godnego uwagi do 2000PLN?

... w ogóle ...wogule ..

Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
... często nie tam , gdzie celujemy

-
-
-
ppfffffff...odrób lekcję domową - chociażby na stronie poglądowej:
http://www.akhobby.pl/index.php?a=lista&k=35&ppw=15
Nie widzisz różnic w przyrządach celowniczych - lub ich braku
http://www.akhobby.pl/index.php?a=lista&k=35&ppw=15
Nie widzisz różnic w przyrządach celowniczych - lub ich braku

Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42
-
- Ściepnik
To ja napiszę inaczej, żeby namieszać w głowie. Jakbym miał wybierać sprężynowego FACa szukałbym w karabinkach- Webley Patriot, HW 80, 90, Diana 48, 52, 54, może TX 200, może nowe Walthery... Na Hatsana 135 też bym się nie obraził, ale na zasadzie sprawdzenia dlaczego inni psioczą na niego i pobawienia się nim, raczej krócej niż dłużej.