Crosman Copperhead 900, 4,5mm, cal. .177.

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Sosna81

Crosman Copperhead 900, 4,5mm, cal. .177.

Post autor: Sosna81 »

Witam wszystkich właścicieli i zainteresowanych powyższą wiatrówką.
Bez zbędnego gderania: Czy warto kupić Copperheada jako strzeladło rekreacyjne? Zdecydowanie TAK. Ale czy da się nim w miarę celnie strzelać po wyjęciu z pudełka? Niestety nie, dmuchawka wymaga kilku przeróbek. Niektóre z nich zostały już opisane przez użytkownika tao_tsy, poniżej opisałem przeróbki z pozostawieniem oryginalnej sprężyny.
Skrócenie kapelusza oraz tulei dystansowej (zmniejszenie mocy i zbyt duże napięcie wstępne sprężyny):
Obrazek
*) zachowaj ucięty kawałek tulei, jeśli będziesz chciał wrócić do poprzedniej "mocy" - polerka i z powrotem na prowadnicę
Poza powyższym obligatoryjnie zmiana uszczelki tłoka (tao_tsy zaleca od Slavi 634, pasuje idealnie). W moim egzemplarzu oryginalna uszczelka przylegała do cylindra tylko połową swojego obwodu, reszta była poszarpana i nierówna. Wiatrówka niestety jest wykonana niechlujnie i czeka piłowanie i szlifowanie wszystkich wyciętych krawędzi cylindra oraz polerka tłoka. Potrzebujesz do tego małego pilnika płaskiego oraz okrągłego i papierów ściernych 600 i 1200, kosztują grosze.
W swojej wymieniłem też uszczelkę lufy, na razie eksperymenty z oringami i uszczelki zrobione z wężyków wszelkiego rodzaju. Frez w lufie ma wymiary: wew. 8,5mm; zewn. 13mm, gł. 2mm.
Spust do poprawienia, oryginalny bardzo twardy, nie pozwala na wyczucie momentu zwolnienia tłoka, podczas strzału skupiasz się bardziej na spuście niż celu.
EDYCJA:
Nowa korona lufy i poprawiony port ładowania śrutu. Korona na grafice, port ładowania splanowany o około 0,2mm i stoczony do wewnątrz na głębokość 0,3mm pod kątem 30 st. Zdecydowanie warto poprawić i jedno i drugie - wyniki na tarczach poniżej.
Obrazek

Testy skupienia tanich śrutów, odległość 20m, postawa siedząca, wiatrówka na podpórce, po 10 strzałów z każdego rodzaju śrutu, luneta 4x20, tarcze 14x14cm.
*)korona: - tarcza po koronowaniu lufy i poprawionym porcie ładowania.
*)mod: - pierścień prowadzący tłok, PTFE; sprężyna Oteva 70 (oryginalna pękła na 3 części), polerka cylinda, osłona PET tłoka
Kilka wymiarów do wytoczenia kanału w tłoku na pierścień PTFE i wymiany prowadnicy na poliamid:
śr. zewn. tłoka: 24,6mm; szer. gdzie można wytoczyć kanał: 8mm;
śr. wewn. tłoka: 20,4mm; gr. ścianki tłoka: 2,1mm
śr. prowadnicy 12,1mm; dł. prowadnicy 131mm; otw. w walcu trzymającym tuleję dyst. i prowadnicę: 12,0mm (rys.1)

Coal Pointed White Pellets, Słowenia, szpic z pierścieniem, molet, ok 9 grain.
W tej lufie lata zdecydowanie lepiej po przestrzeleniu ok 20 szt.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek *)korona:Obrazek *)mod:Obrazek

Crosman Premier Super Point, szpic z pierścieniem, gładki.
Obrazek Obrazek Obrazek *)korona:Obrazek

H&N Excite Econ, płaski gładki.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek *)korona:Obrazek

H&N Logo Club, grzybek molet.

KTK Diabolo, Słowacja, grzybek gładki.

Leader Field Target, grzybek z pierścieniem, molet.

Oztay Super Magnum, 250 szt. "czerwony", szpic molet.

RWS Diabolo Basic, płaski gładki.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek *)korona:Obrazek *)mod:Obrazek

Browning Flat Pellets, płaski molet
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek *)mod:Obrazek

COAL Classic White Pellets, płaski molet

Crosman Pointed HQ, gładki "ostro-grzybek", w tym konkretnym egz. nie lata

Nyiri Gyula HOBBY, HUN

KTK gładki ostry
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

KTK gładki płaski

Oztay DOME Diabolo, grzybek gładki

Tomitex Diabolo Gładkie, płaski, nadspodziewanie dobrze

JSB Exact Diabolo, 4,52 mm - będą jeszcze tarczki z 4,51 i 4,50 bo puszkobójca nie trawi 4,52, albo to kres możliwości tego konkretnego egzemplarza.

Porozumienie z Chińczykiem, więcej z niego nie wyciągnę:
Obrazek---Obrazek---Obrazek

Ostatnio zmieniony 2018-06-04, 19:57 przez Sosna81, łącznie zmieniany 4 razy.
"Zimy so zimne, lata gorunce, słońce wschodzi i zachodzi."
Awatar użytkownika
Cortez

Post autor: Cortez »

Po co wyważasz otwarte drzwi? :roll: Sam widzisz, że KTK ma najlepsze skupienie z tanich.
Kup jeszcze Crosmana Pointed, albo dommed 7,9. Potem tylko Exact.
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

...a ktoś to zamawiał :shock:
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

Panowie zdecydujcie się - marudzicie, że przychodzi nowy i zadręcza pytaniami o sprzęt którego brzydzicie się dotknąć, jak przychodzi nowy i odpowiada postem na pytania zadawane przez co drugiego, może trzeciego początkującego nie na zasadzie misiania, a opisując to co zrobił, marudzicie, że mu się chciało pogrzebać w sprzęcie i jeszcze o tym napisać.
Andropauza męczy?
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

witeg pisze:Andropauza męczy?
O to ,to . No i lumbago i podagra . :mrgreen:
Czasem największą radość daje odkrywanie prawd dawno odkrytych , jeśli robimy to samodzielnie .
Awatar użytkownika
mironTG
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: mironTG »

Bo dziadusiom trzeba wybaczyć tetryczenie tak jak młodym pytanie o pytania już odpowiedziane. Tak już jest neurobiałki młodowate :lol:
Strzelam bo lubię :-) AR 50 PCP.

( Celuj w księżyc- jeśli nie trafisz, trafisz między gwiazdy )
Sosna81

Post autor: Sosna81 »

Panowie, tarczek z CC 900 w internetach nie ma, nikt się dotychczas nie pokwapił.
"Zimy so zimne, lata gorunce, słońce wschodzi i zachodzi."
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: JesperKyd »

Gdyż to puszkobujca jest, nie tarczownik. :)
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

JesperKyd pisze:Gdyż to puszkobujca jest, nie tarczownik.
... dokładnie :idea: ... to właśnie ta klasa sprzętowa :!

... ale ... wziąłem pierwszy z brzegu , zrobiony/naprawiony . Optyka Simmons , przełożona z innego karabinu , pow x4 ... nawet nie zerowałem . Odległość +/- 23m , exact express, 10 strzałów do tarczy na zdjęciu . Trochę wiało , strzelałem z kolanka i bujało.

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Nie mój karabin , nie moja optyka . Gdyby poświęcić trochę czasu i cierpliwości , jak robi się to w przypadku tzw swojego strzeladła dopasowując wszystkie elementy pod preferencje , to wynik można (uważam :! ) zamknąć w 10 gr na 25m , a nawet 30m przy dobranym śrucie . Karabinek czysto rekreacyjny , ale zrobiony jest miłym pykaczem . To nie ma być tarczówka z wszechregulowanym spustem i lufą Luft&Wałtaki ... :P

Natomiast większość śrutów pokazanych przez założyciela tematu jest po prostu nie do tego sprzętu :! Śruty płaskie , poniżej 0,48 g wagi to sruty pistoletowe lub stricte do match-karabinków 7,5 J . Pointedy , to nigdzie i u nikogo nie latały na skupienie (znam słownie 1 ... jeden ... przypadek Drulowa DU-10 , gdzie pointed jest lepszy niż wszystkie inne znane :P :P )

Ale szacun , że się Koledze chciało bawić :D
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

Hiszpan63 pisze:Optyka Simmons , przełożona z innego karabinu , pow x4 ... nawet nie zerowałem .
Przemku , takie wyniki na przełożonej optyce bez zerowania ? Ty powinieneś Totka obstawiać . ;) .
No chyba , że wcześniej strzeliłeś pierwszą tarczkę i wziąłeś stosowną poprawkę . Jeśli tak było to nie musisz Totka obstawiać . :P
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Filo pisze: takie wyniki na przełożonej optyce bez zerowania ?
... a niby jakie ?? ... strzeliłem na skupienie . Ja mam karabinki zerowane na 15m . gdybym strzelał wyzerowanym , celując w dziesiątkę przestrzeliny układałyby się ciut powyzej celu . To express ... płasko lata , ale na 23 m jeszcze by się wznosił . Na tarczy z crosmana nie widzę centralnych dziesiątek :>
Filo pisze: Ty powinieneś Totka obstawiać
... obstawiam ... jak każdy :lol:
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

Ty :! Przemek Zawodowiec :P
Hiszpan63 pisze:To express ... płasko lata , ale na 23 m jeszcze by się wznosił
Siłą woli nimi kierujesz :!
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Starszy_Pan pisze:Zawodowiec
... emeryt :( ... już lepsi się urodzili ...
Andre_

Post autor: Andre_ »

Za 265 zł stałem się posiadaczem owego przyrządu do dmuchania. Pierwsze wrażenie bardzo negatywne - długa! Nie mieści się do bagażnika popularnego auta klasy kompakt. Tego kryterium w ogóle nie brałem pod uwagę, a będzie mocno rzutować na wygodę użytkowania.

Poza tym - jeśli ktoś nie miał jeszcze w ręku - plastikowe przyrządy celownicze coś jakby z zabawki odpustowej no i osada - przemyślny produkt azjatyckiej myśli technicznej, rodzaj sklejki dość niechlujnie pobejcowanej, w jednym miejscu od środka albo słabe klejenie albo sęk? Wygląda że po jakimś czasie pęknie. Co ciekawe przeglądając oferty używek widziałem takiego Crosmana pękniętego dokładnie w tym miejscu.

Po zdjęciu stopki w kolbie odkryłem coś jakby trociny czymś zlepione, można w tym od biedy wiercić ale i dłubać palcem. W sumie niewiele to odbiega "w obcowaniu" od polimeru, wiatrówka mocno leci na lufę.

Założenie jest takie, że nie będzie w ten sprzęt inwestycji, bo a nuż mi to dmuchanie zostanie na dłużej i lepiej zbierać na coś lepszego. Wykosztowałem się jedynie 9 zł na tubkę smaru molibdenowego. Rozbierałem kierując się wskazówkami z demontażu Gamo Huntera, jest to gdzieś w sieci. Ogromne podziękowania dla autora, w tej chwili wydaje się to banalnie proste, ale wówczas wcale takie nie było. Namęczyłem się z demontażem popychacza tłoka i spustem, było jakoś tak mocno spasowane.

Ze środka wyjąłem trochę smaru, umyłem, poprawiłem (tak mi się wydaje) jeden z końców sprężyny, założyłem osłonę pet. Złożenie z powrotem bez ucinek owej tulei dystansowej czy też samej sprężyny nie było łatwe, bo sprężyna ma jakieś 3 cm napięcia wstępnego. Rozeźlony już miałem piłować, ale ciekawość badacza zwyciężyła. Jak teraz o tym myślę to trzeba się jeszcze przyjrzeć końcówce popychacza tłoka, która pracuje w środku i chyba szoruje po osłonie pet? Po złożeniu wypaliłem kontrolnie ze 3 razy do kawałka płyty MDF. Istny puszkobójca. Co za tym idzie naciąga się z dużym trudem.

Jednak w porównaniu z tym co użytkowałem do tej pory (B1) - bajka... prawie nie czuję odrzutu, mięciutki spust, cichutka... punkt widzenia zależy od punktu siedzenia:)

Żeby to wygodnie użytkować muszę jeszcze uciąć lufę a co za tym idzie - o ile sprężyna mocno nie siądzie - poucinać to i owo w środku...