Pierwsza wiatrówka i kilka pytań trudnych do sklasyfikowania

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

AndrzejBreiwicz

Pierwsza wiatrówka i kilka pytań trudnych do sklasyfikowania

Post autor: AndrzejBreiwicz »

Witam szanownych forumowiczów!

Niedawno kupiłem wiatrówkę, i bardzo zależy mi na odpowiednim obchodzeniu się z nią, ponieważ cenie swoje ciężko zarobione pieniądze. Po kupnie nasunęło mi się kilka pytań, na które Wam będzie bardzo łatwo odpowiedzieć. Mam świadomość, że pewnie da się wygrzebać te odpowiedzi na forum czy w googlach, jednak musiałbym na to poświęcić dużo czasu, a dla Was to pestka i będziecie mogli zrobić dobry użytek ze swojej wiedzy :). Jako nowy wiatrówkowicz i członek forum, licze na to, że potraktujecie mnie zgodnie ze znaną polską serdecznością i gościnnością :D.

Oto pytania:

1. W instrukcji napisane jest, że wiatrówkę należy odkonserwować przed pierwszym użyciem, pozbywając się środków konserwujących. Czy mam to zrobić tylko w lufie wyciorem i na powierzchni wiatrówki, czy trzeba też coś rozkręcać?

2. Jest tamże napisane również, że po ok. 250 strzałach należy dokręcić wszystkie śruby i przesmarować części mechaniczne. Czy do smarowania i dokręcania tych części trzeba rozbierać karabinek?

3. Jaki wycior polecilibyście? Zależy mi na najlepszym stosunku jakości do ceny.

Pozdrawiam serdecznie i z niecierpliwością czekam na odpowiedzi.
Breiviheart
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

Paanie Hrabio ;)
To już było wałkowane setki razy na tym forum :! Użyj funkcji "szukaj" :oops:
W skrócie :
Ad. 1 Rozkręcić
Ad. 2 Tak trzeba
Ad. 3 Trzymaj się z dala od wyciorów :!
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
AndrzejBreiwicz

czemu z dala?
Breiviheart
Awatar użytkownika
Cortez

Post autor: Cortez »

AndrzejBreiwicz pisze:czemu z dala?
...a chciałbyś sobie coś takiego wsadzić do...lufy??? :roll:
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42
erli

Post autor: erli »

Może znowu ktoś uzna że wychodzę przed szereg pisząc coś jako dość świeży użytkownik forum, ale:

Drogi autorze posta - napisałeś że z pewnością informacje których szukasz są gdzieś na forum ale nie chce Ci się - jak sam napisałeś - poświęcać za dużo czasu na szukanie w związku z czym prosisz nas o odpowiedź na Twoje pytania - bo w sumie nam zajmie to chwilę.

i dokładnie tak Starszy_Pan Ci odpowiedział - w kilka sekund ... a jeśli Ci one nie odpowiadają to albo poszukaj sam odpowiedzi, albo zdaj się na swoją wiedzę i doświadczenie.

Niezależnie od tego czy pytasz na tym forum czy na jakaimkolwiek innym to szczególnie jako nowy uzytkownik danego forum po prostu musisz uważać nie tyle na to o co pytasz ale też na to jak pytasz - ot tak z szacunku dla ludzi których prosisz o pomoc.
Awatar użytkownika
Jacentus
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Jacentus »

AndrzejBreiwicz pisze:Mam świadomość, że pewnie da się wygrzebać te odpowiedzi na forum czy w googlach, jednak musiałbym na to poświęcić dużo czasu, a dla Was to pestka i będziecie mogli zrobić dobry użytek ze swojej wiedzy :)
Ja odniósłbym się do tego tak:
Jeśli sam "przekopiesz" forum i poczytasz o tym i o tamtym i zrobisz - to tak jakbyś przeczytał książkę, ale licząc na gotowe odpowiedzi otrzymasz streszczenie - dokładnie tak samo jak w szkole, kiedy to nie chciało się czytać lektury :mrgreen:
Daystate MK3 FT-R
AndrzejBreiwicz

Jacentus pisze:
AndrzejBreiwicz pisze:Mam świadomość, że pewnie da się wygrzebać te odpowiedzi na forum czy w googlach, jednak musiałbym na to poświęcić dużo czasu, a dla Was to pestka i będziecie mogli zrobić dobry użytek ze swojej wiedzy :)
Ja odniósłbym się do tego tak:
Jeśli sam "przekopiesz" forum i poczytasz o tym i o tamtym i zrobisz - to tak jakbyś przeczytał książkę, ale licząc na gotowe odpowiedzi otrzymasz streszczenie - dokładnie tak samo jak w szkole, kiedy to nie chciało się czytać lektury :mrgreen:
Chyba rzeczywiscie wezme sie za konkretna lekture, poniewaz temat jak najbardziej powazny i chce sie za strzelanie zabrac profesjonalnie oraz za dbanie o moja wiatrowke. Po prostu sadzilem, ze te moje pytania sa tak nietypowe, ze nikt sobie takimi pierdołami glowy nie zawraca, i jak znajde na forum cos ,to raczej to beda informacje mniej precyzyjne niz te moje pytania :D. Ciesze sie, ze wszystko jest i wezme sie z checia do roboty.
Pozdrawiam.
Breiviheart
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

AndrzejBreiwicz pisze: nie próbuj buraku innym przypisywac braku kultury.
... nikt nie próbuje :idea: ... bo to raczej pewne . Raz jeszcze walniesz tego typu inwektywami i pożegnam Cię bez żalu . Na TYM FORUM nie obrażamy i nie ubliżamy Kolegom . Kolesi to sobie poszukaj pod pubem...
Ostatnio zmieniony 2015-08-26, 07:06 przez Hiszpan63, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
kejkej
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: kejkej »

AndrzejBreiwicz pisze: Koles nie wiem czy ty jestes niedorozwiniety, leczysz swoje ego, czy szukasz prowokacji jako troll. Chyba sie nie dalo uprzejmiej i z szacunkiem napisac tego posta niz ja to zrobilem, wiec albo cofnij sie do wieku dziecin
nego, w ktorym rodzice najwyrazniej zapomnieli Cie nauczyc kultury, albo sie nie kompromituj i nie próbuj buraku innym przypisywac braku kultury.
Hehehehehe. Cukier i miód normalnie.
PS Nie zapomnij następnym razem dodać polskich znaków, dla podkreślenia Twojej wysokiej kultury wyniesionej z domu rodzinnego.
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

...q...a, aż bóli fantomowych dostałem...jeszcze raz wnoszę o utworzenie ścieku, ścieku bez powrotu dla autora, jestem w końcu senatorem...
Awatar użytkownika
jimi krewetka
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: jimi krewetka »

Zmieńcie mu nick, bo sobie zrobił spolszczenie i przysposobienie pewnego Norwega, który ma na koncie 77 głów.
Weihrauch HW 97 KT + Delta Optical Titanium 4-16x42 MD, Tanfoglio Witness 1911
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Zatem krótko ...

... do 21.00 mają być poprawione posty ... wszystkie błędy ortograficzne . I przeprosiny dla erli , bo w niczym Ci nie ubliżył . Potem albo poczyszczę i zostanie , albo wyleci wszystko w kosmos ... z pilotem ...
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
Cortez

Post autor: Cortez »

Hiszpan63 pisze:Zatem krótko ... wyleci wszystko w kosmos ... z pilotem ...

...one way ticket... :mrgreen:
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42
erli

Post autor: erli »

Mnjót na serce normalnie... prawdziwy patriota, polak, katolik. Miłością bliźniego pałający...
A tak serio to drodzy panowie myślałem że takie rzeczy zdarzały się na irc/czat czy innych forach te 10-15 lat temu i już dawno się skończyły, a młodzież internetowa już wie czym jest nie tylko netykieta ale zwyczajna kultura osobista - o jakże srogo się myliłem. No chyba że to ostatni z gatunku a w takim razie to należy zachować taką elokwencję dla potomnych.

Nic więcej mi nie pozostaje jak tylko zacytować wieszcza:
Spieszmy się kochać troli - tak szybko odchodzą. Obrazek
Awatar użytkownika
Cezar

Post autor: Cezar »

AndrzejBreiwicz pisze:
Hiszpan63 pisze:Zatem krótko ...

... do 21.00 mają być poprawione posty ... wszystkie błędy ortograficzne . I przeprosiny dla erli , bo w niczym Ci nie ubliżył . Potem albo poczyszczę i zostanie , albo wyleci wszystko w kosmos ... z pilotem ...
Zal mi cie śmieciu. Oczywiscie okazalo sie znowu ze polskie forum tematyczne to sciek zakompleksionych oszolomow z przerosnietym ego, starych pierdół jak na knives. Jedyny sciek to wy i wasze rodziny, z których pochodzicie, że uchowaly takich pierdolonych buraków i pies was jebał stare niedojdy, które nic w zyciu nie osiagnely. Poudawajcie sobie dalej super herosów w internecie bo tylko w internecie jestescie mocni :D. Dobra szkoda mojego czasu na takich podludzi. Żegnam bez żalu. Bez odbioru.
Troszkę cię ( świadomie małą literą ) poniosło...
Ale niech cię nosi gdzieś, gdzie znajdziesz zrozumienie :)
dla siebie żyjesz dniem dzisiejszym, dla swoich bliskich-każdym kolejnym...

żyj , a nie istniej
PS+GS