QB 78 kal. 5.5
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
QB 78 kal. 5.5
Witam mam pare pytań do posiadaczy qb78 w kalibrze 5.5.
-Czy wogóle warto kupować w tym kalibrze?
-Jaki ma celny zasięg w tym kal.?
Czytałem o tuningu dokładniej chodzi mi o jej moc, i czy podniesieniu jej mocy potrzeba przerabiać na ładowanie z gaśnicy? Czy wystarczy tak jak jest seryjnie 2x12gr. Co2?
Na pcp nie bede przerabiał bo to za duże koszty.
-Czy wogóle warto kupować w tym kalibrze?
-Jaki ma celny zasięg w tym kal.?
Czytałem o tuningu dokładniej chodzi mi o jej moc, i czy podniesieniu jej mocy potrzeba przerabiać na ładowanie z gaśnicy? Czy wystarczy tak jak jest seryjnie 2x12gr. Co2?
Na pcp nie bede przerabiał bo to za duże koszty.
-
-
Czemu nie komplikować? Zakup wiatrówki dopiero za około 2 miesiące jeżeli bedzie to ta podana w temacie to ewentualnie modyfikacje, i na wiosne gotowa. Na pcp mnie nie stać, a sprężyny nie chce, w gre wchodzi tylko co2. Ale zależy mi na kalibrze 5.5 i dlatego chciałbym dopytać jak to wygląda ludzi których mieli styk z wiatrówkami co2 w tym właśnie kalibrze.
-
- Ściepnik
Nawet po super modyfikacjach , ten karabinek będzie gwizdał max. 12 -13J . W kalibrze 5,5 mm to będzie jak strzelanie z moździerza . Popykasz max do 30m . A czy celnie ??? ... to zależy od egzemplarza .
... bo z Co2 i wszelkimi przeróbkami zawsze wychodzą komplikacje . I zamiast strzelania stale jakieś problemy . A to gaz ucieka ... tędy ... nie ... tamtędy , albo przez popychacz ... o nie .... lufą wylatuje ... i tak w koło Macieju .despero pisze:Czemu nie komplikować?
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam
... często nie tam , gdzie celujemy

HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam

-
- Ściepnik
Komplikacje biorą się stąd, że nawet dedykowane uszczelki, kupowane na Allegro, nie zawsze są zrobione z właściwych materiałów . Uszczelki ( oringi ) inne niż uretanowe nasączają się CO2 i puchną . Jest to, niestety, bolączka sprzętu na CO2 . Ale jeśli trafi się na właściwe, to potrafią utrzymać gaz w systemie przez kilka miesięcy, bez konieczności odłączania kapsuły .Hiszpan63 pisze:.. bo z Co2 i wszelkimi przeróbkami zawsze wychodzą komplikacje . I zamiast strzelania stale jakieś problemy .
-
rozumiem panowie że na 100 m z co2 strzelał nie będe. nie chce spręzyny. zasięg jaki mnie interesuje to do 40-50 m, ale i 30 to nie tak żle. upieram sie w tym kalibrze bo chodzi mi o wieksza moc. dlatego wybrałem tą wiatrówke ponieważ posiadam niski budżet, a wiele pozytywntch opini słyszałem o tym modelu, ludzie bardziej polecają jak crosmany. po modyfikacjach napewno lepsze osiągi miałby kaliber 4.5.
reasumując pozostaje przy napedzie co2 i modyfikacja tej wiatrowki dziekuje za rady i nie bede mial pretensji do nikogo bo ostrzezenie dostałem co może sie stać z wiatrówką, teraz jaki kaliber wybrać? przyjmijmy że jestem w UK i bede strzelał do tarcz, puszek i szczurów. 5.5 po przeróbce da rade?
reasumując pozostaje przy napedzie co2 i modyfikacja tej wiatrowki dziekuje za rady i nie bede mial pretensji do nikogo bo ostrzezenie dostałem co może sie stać z wiatrówką, teraz jaki kaliber wybrać? przyjmijmy że jestem w UK i bede strzelał do tarcz, puszek i szczurów. 5.5 po przeróbce da rade?
-
...tu znajdziesz ludzi o podobnych zainteresowaniach http://www.airgun-hunting.pl/ , o zabijaniu wiedzą prawie wszystko...despero pisze: szczurów. 5.5 po przeróbce da rade?
-
- Ściepnik
Banda złamasówgreen_thunder pisze:...tu znajdziesz ludzi o podobnych zainteresowaniach http://www.airgun-hunting.pl/ , o zabijaniu wiedzą prawie wszystko...

BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... 

-
chodzi o to że mieszkam na gospodarstwie i jest od groma szczurów. trutka nie daje rady, a wiatrówke chce i tak sobie kupi głównie do postrzelania do tarczy, pytam czy po prostu przy okazji by sie nie dało. i czy dało by sie ten kaliber pogodzić z tymi dwiema czynnościami, jeżeli nie to wiatrówka będzie do postrzelania do tarczy a na szczury sprowadzę par kotów może dadzą rade:) proszę mnie nie brać za jakiegoś sadyste ponieważ jestem też wędkarzem a w życiu ryby nie zabiłem. do rzeczy wiatrówka napewno co2, pozostaje tylko kaliber 4,5 po modyfikacji podobno daje celność nawet ponad 40 metrów podkreślam podobno ponieważ tak wyczytałem i chciałbym zasiegnąć opinii ludzi którzy albo użytkują taki sprzęt lub poprostu sie na tym znają. Zastanawia mnie czy przy śrucie 5.5 jest szansa strzelać celnie tak na około 40 m? bo jeżeli ma mieć zasięg 10 m to sobie daruje ten kaliber.
-
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
Wszechobecną woń . Podkładając trutkę na szczury, nie czujemy się grzeszni, mimo zadawania ssakowi niewyobrażalnych cierpień . Prawa trzeba przestrzegać , ale też należy je sensownie zmieniać wraz ze zmianą sytuacji . Popatrzcie co się dzieje z bobrami . Zamiast dawno określić dopuszczalny poziom populacji i określić terytoria pełnej ochrony, czekamy, aż kiedyś rozdupcą wały przeciwpowodziowe, zalewając kawał Polski .Cayin pisze: Chyba czuć tu lekką woń hipokryzji
-
-
- Ściepnik