Diana 34 - dylematy techniczne i zakupowe

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Erden

Diana 34 - dylematy techniczne i zakupowe

Post autor: Erden »

Koledzy, jestem przed zakupem mojego pierwszego karabinka. Po dogłębnej analizie, wcale nie tak przepastnych, zasobów internetowych rodzimych oraz obcych, zdecydowałem się na bardzo chwaloną Dianę 34. Z lektury wynika, że jest to model wymagający, a na dodatek lubi mordować optykę. Na jej wybór zdecyduję się dopiero gdy poczuję i oswoję standardowe otwarte przyrządy celownicze. Tym niemniej, na jednej z amerykańskich stron dowiedziałem się, że 34-ka ma pewną cechę określaną przez imperialistów jako „barrel drop” czyli po naszemu „ spadek lufy” w stosunku do fragmentu systemu nad osadą. Według autora artykułu, przypadłości tej nie da się zredukować standardowymi nastawami montażu i optyki, lecz należy do tego celu użyć dedykowanego kompensatora spadku stanowiącego podstawę montażu. Oto on:

http://www.airgundepot.com/utg-drooper- ... apter.html

I tu mam #1 pytanie: czy użytkując 34-kę spotkaliście się z tym problemem i jego rozwiązaniem, ewentualnie czy rzeczywiście należy się nim przejmować?

Moje #2 pytanie dotyczy kwestii przeglądu zerowego ewentualnie początkowego tuningu, których sugestie pojawiają się w wielu wątkach forum, a na które jestem mentalnie i finansowo przygotowany: który z wymienianych specjalistów od tuningu mógłby zająć się moją pudełkową Dianą i jaki powinien być zakres tej interwencji?

Pytanie #3: w związku z planowanymi powyższymi działaniami i potencjalną utratą gwarancji kupować na militaria.pl (taniej) czy w akahobby.pl (wybór modeli)?

Pytanie 4#: o co chodzi z tzw. eksportową sprężyną o której mowa w ofercie akhobby? Dodam, że interesuje mnie karabinek w limicie.

Za porady awansem dziękuję!
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

W każdym kraju są różne, ustawowe limity energetyczne, dlatego dystrybutor proponuje sprężyny nadające energię dopuszczoną w limicie. W tym przypadku chodzi o karabinek z Niemiec, gdzie ograniczony on jest do 7,5 J, a w Polsce wiadomo - 17 J, o czym mówi Ustawa o Broni i Amunicji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Erden pisze: przypadłości tej nie da się zredukować standardowymi nastawami montażu i optyki,
... kowboje lubią wymyślać . Lufa im opada jak muszą ciągnąć sprzęt wyposażony w sprężynę z tapczanu bo przeca julianów mało :lol:

Nie masz się co obawiać klapniętej lufy. Nawet gdyby , to podczas tuningu da się to wyprostować . pogadaj z Jimim Krewetką ... miał , strzelał i raczej był bardzo zadowolony . I niczego nie trza było prostować :mrgreen:
Erden pisze: który z wymienianych specjalistów od tuningu mógłby zająć się moją pudełkową Dianą i jaki powinien być zakres tej interwencji?
Adam Słodowy ... dobrana prowadnica i odpowiednie smarowanko , kastracja do 15,5 J ... noooo może jeszcze korona lufy . Nic skomplikowanego .

Kup gdzie uważasz . W AK Hobby możesz dokupić opcję z tuningiem ... warto .
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
jimi krewetka
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: jimi krewetka »

Miałem Dianę 34 T06 Classic, sprzedałem i żałuję kroku, polecam.
Złóż zamówienie u Hiszpana w Cekausie. Nie zamawiałbym Diany w AkHobby, HW tak, ale Diana tylko u Cekausiego :)
Weihrauch HW 97 KT + Delta Optical Titanium 4-16x42 MD, Tanfoglio Witness 1911