Wiatrówka , ładna i zgrabna Baikal MP-61

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

zbisz41

Post autor: zbisz41 »

Hiszpan63 pisze: Wysłany: Dzisiaj 19:12     
Odkręć trzycentymetrową końcówkę
Jakże jestem waćpanu wdzięczny , niech wszystko co dobre nie opuszcza :mrgreen:
Eres

Post autor: Eres »

zbisz41 pisze:
Hiszpan63 pisze: Wysłany: Dzisiaj 19:12     
Odkręć trzycentymetrową końcówkę
Jakże jestem waćpanu wdzięczny , niech wszystko co dobre nie opuszcza :mrgreen:
Palcami odkręcisz bo ja już ją odkręcałem.
zbisz41

W sumie już kilka śrutów z izyka Mp-61 wystrzeliłem , na dzień dzisiejszy tylko z podparcia i jakiś czas jeszcze tak będzie.
Na 10 m moim zdaniem dość ładnie 9/10 w skupieniu 2 cm , na 15 m już gorzej śrut ląduje w nie tym miejscu co celuje i skupienie 4 cm.
20 m wszystkie w tarczy a raczej w kwadracie 14x14, na 25 co któryś udaje mi się tam umieścić.
Na 15 m pewnie poprawienie optyki "0" pomogłoby ale dalej no nie wiem.
Teraz pytanie do użytkowników tego karabinka ile można "wycisnąć" z izyka oczywiście prawie fabrycznego?
Czytam o ściąganiu kapsli , o strzelaniu na jakieś tam dystanse , ale mało konkretów.
Chciałbym wiedzieć. co on konkretnie może ,do czego mam mniej więcej dążyć.
Ważne to bo musiałbym zastanowić sie nad zmiana lupki a to wartość izyka :mrgreen: do tego tłumik pewnie by sie przydał a to prawie 1/3 jego wartości.
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

zbisz41 pisze:do tego tłumik pewnie by sie przyda
Przy energii IŻ-yka , trzeba wytłumiać kulochwyt a nie karabinek .
zbisz41

Tłumik poradzili koledzy tu z forum dla wyważenia itp ;)
Mój ma energię 4,3 J
Wiem szalu nie ma ale chciałbym wiedzieć na co mogę liczyć, nie chciałbym robić czegoś co nie przyniesie efektu i może mnie tylko zniechęcić do strzelania.
Dlatego pytam szanownych kolegów którzy zetknęli sie z izykiem w praktyce a nie odległej teorii :mrgreen:
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

2,9 J w dopracowanym MP61 wystarczy do ściągania kapsli na 50m ... powtarzalnie , czyli raz za razem :P Optyka , to mocno indywidualna kwestia , aczkolwiek na Iżyka raczej nie sadza się teleskopów .

Generalnie masz dążyć do zdejmowania powtarzalnie kapsli na 25 m . Da się więcej , ale myślę długa droga przed Tobą . I nie przejmuj się energią . 3,5 J -4 J , to optymalna , sympatyczna energia i więcej nie potrzeba .
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
zbisz41

Tak tez mi z moich doświadczeń(baaaaardzo krótkich) wyszło 25 m opanować do perfekcji .
Eres

zbisz41 pisze: Na 10 m moim zdaniem dość ładnie 9/10 w skupieniu 2 cm , na 15 m już gorzej śrut ląduje w nie tym miejscu co celuje i skupienie 4 cm.
Jeżeli używasz tego Tomitexa to może to być jego wina.
zbisz41

Teraz na razie to jestem w ciemnej d...ziurze z śrutem.
Kilka dni ostatnio używałem kolimatora taki malutki i z nim tomitex najlepiej współpracował na 15 m. Exact 4,52 jak i H&N sport glatt lekko biją w dół i bok środka tarczy.
Najgorzej wypada Crosman Pointed nawet na 10 m mam problem , bije w bok celu.
Eres

Przecież nie chodzi o to gdzie "biją" tylko jakie robią skupienie...resztę doregulujesz.
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Na Odyna ...

... ile razy zmieniasz śrut , tyle razy masz wyzerować optykę/przyrządy pod nowy rodzaj .
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
zbisz41

Hm no to jedno ale jeśli tym tomitexem walę w środek tarczy skupienie jak pisałem 1,5 -2 cm lub mniej a potem biorę crosman i jest poza celem i deczko więcej rozsiane .

edit
Hiszpan63 pisze:... ile razy zmieniasz śrut , tyle razy masz wyzerować optykę/przyrządy pod nowy rodzaj .
Tak czułem tak czułem ...ten exact mi cos podpowiadał :mrgreen:

czyli bawić sie jednym śrutem do oporu :D
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Teoretycznie przy każdej zmianie rodzaju i stopu śrutu , powinieneś do połysku wyczyścić lufę , a potem kontrolnie przystrzelić z 5-10 sztuk , a dopiero wtedy robić próby i skupienia .
zbisz41

Hiszpan63 pisze:powinieneś do połysku wyczyścić lufę
A to znowu coś nowego , kilka wątków o konserwacji i kilka postów mówi ze nie czyścimy lufy w wiatrówkach coby był filtr ołowiany :shock:
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

To czytaj ze zrozumieniem :P ... jak będziesz używał jednego śrutu/stopu , to nic nie musisz robić , ale jak tak paprzesz co chwilę czym innym , to o konkretnych wynikach zapomnij .

Widzę , że za prędki jesteś i zbyt niecierpliwy . Strzelectwo to sztuka , w przeciwieństwie do strzelania ...