iż38 -małe pytania
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
iż38 -małe pytania
Witam
Nachodzi mnie na iża 38 i w związku z tym mam takie małe pytanie. Drewno poniżej spustu ma takie okrągłe zakończenie przedzielone jakby tuleją mosiężną. Zauważyłem, że co do zasady jest ono przy każdym egzemplarzu, ale też widziałem kilka egzemplarzy bez tego zakończenia. Czy to się demontuje i o czym świadczy jego brak.
Gdzieś tutaj SławeQ pisał o hybrydzie Iżo-Bajkała, czy ma ktoś jakieś informacje odnośnie takich modeli.
Pozdrawiam
Nachodzi mnie na iża 38 i w związku z tym mam takie małe pytanie. Drewno poniżej spustu ma takie okrągłe zakończenie przedzielone jakby tuleją mosiężną. Zauważyłem, że co do zasady jest ono przy każdym egzemplarzu, ale też widziałem kilka egzemplarzy bez tego zakończenia. Czy to się demontuje i o czym świadczy jego brak.
Gdzieś tutaj SławeQ pisał o hybrydzie Iżo-Bajkała, czy ma ktoś jakieś informacje odnośnie takich modeli.
Pozdrawiam
-
-
-
- Ściepnik
Witaj.
Podkłądkę, o której piszesz można zdemontować, jest przykręcona na śrubkę.
Mosiężne przekładki są dorabiane przez właścicieli Iżyków celem upiększenia.
Kiedy drewienko ma tą owalną przekładkę jest to na pewno stary egzemplarz.
Nowsze drewienka nie miały już ich i oprócz tego różniły się budową kostki lufy.
Stary typ lufa łamana po naciśnięciu blokady, uszczelka lufy w kostce.
Nowy typ brak ręcznego zwalniania blokady lufy i uszczelka lufy przy otworze dolotowym w cylindrze (czyli tak jak we współczesnych 'Bajkałach', ale na cylindrze brak frezów pod optyke i tłoczony napis cyrylicą Йж-38).
W K/S są dwa piękne Iżyki
Podkłądkę, o której piszesz można zdemontować, jest przykręcona na śrubkę.
Mosiężne przekładki są dorabiane przez właścicieli Iżyków celem upiększenia.
Kiedy drewienko ma tą owalną przekładkę jest to na pewno stary egzemplarz.
Nowsze drewienka nie miały już ich i oprócz tego różniły się budową kostki lufy.
Stary typ lufa łamana po naciśnięciu blokady, uszczelka lufy w kostce.
Nowy typ brak ręcznego zwalniania blokady lufy i uszczelka lufy przy otworze dolotowym w cylindrze (czyli tak jak we współczesnych 'Bajkałach', ale na cylindrze brak frezów pod optyke i tłoczony napis cyrylicą Йж-38).
W K/S są dwa piękne Iżyki

Uczę się strzelać od nowa

-
-
- Ściepnik
Z Bajkała była już cała koska z lufą, bez blokady, ale jeszcze śruba kostki lufy z małą śrubka kontrującą.
W Bajkałach śruba kostki lufy kontrowana jest poprzez podkładki zębate.
W samym systemie można było spotkać różne wersje wagowe tłoka, z różnie mocowaną uszczelką tłoka (na śrubkę starą skórzną wersje i syntetyczną wciskaną na frez nową wersję), prowadnicę sprężyny pojedyńczą lud podwójną teleskopową (lepsza), spust bez blokady (Bajkał ma bezpiecznik przy spuście).
Nie ma chyba lepszego karabinka na zimowie wieczory.
Miałem kiedyś dwa, ale nieopatrznie pożyczyłem znajomym i już u nich zostały
W Bajkałach śruba kostki lufy kontrowana jest poprzez podkładki zębate.
W samym systemie można było spotkać różne wersje wagowe tłoka, z różnie mocowaną uszczelką tłoka (na śrubkę starą skórzną wersje i syntetyczną wciskaną na frez nową wersję), prowadnicę sprężyny pojedyńczą lud podwójną teleskopową (lepsza), spust bez blokady (Bajkał ma bezpiecznik przy spuście).
Przygarnij jednegopięknyzadek pisze:Wiem, serce mnie boli jak na nie patrzę![]()

Nie ma chyba lepszego karabinka na zimowie wieczory.
Miałem kiedyś dwa, ale nieopatrznie pożyczyłem znajomym i już u nich zostały

Uczę się strzelać od nowa

-
- -#Kustosz
-
-
-
- -#Złoty Dobromir
-
- -#Srebrny Dobromir
-