Można wpisywać tu rady które przydadzą sie nowym posiadaczom wiatrówek. Rady związane z użytkowaniem wiatrówki jak również z bezpieczeństwem podczas strzelania.
Orzech trochę za duży mi wyrósł, trzeba go będzie piłą potraktować. Ktoś może udzielić światłej porady, odnośnie tego kiedy go najlepiej ciąć i jak sezonować drewno, na wypadek jakby mi odwaliło i chciałbym coś z tego wystrugać przed spaleniem?
Drzewa wycina się w zimie po skończonej wegetacji. A zwróć szczególną uwagę na odziomek. Ma piękne pokręcone słoje. A więc trzeba obkopać dookoła i ciąć jak najniżej.
Pnie przeznaczone do suszenia, czóła pomalowane farbą olejną, bez korowania, suszyć najlepiej na strychu.
Dzięki za szybką odpowiedź. Odkopywać raczej nie będę, bo chcę usunąć jedynie niepotrzebne konary, reszta zostaje i chciałbym, żeby żyła. Rozumiem, że czóła (czoła?) to miejsca cięcia?
Ponieważ wolałbym, żeby drzewo przeżyło operację poczekam chyba do lutego (po cięciu drzewo jest wrażliwsze na przemarzanie, tylko bądź tu człowieku mądry i wyceluj przed ruszeniem wegetacji, a po ostatnich większych mrozach.......).
Strych - czyli sucho, pod dachem i temperatura otoczenia? Jak długo?
Czekam, aż sąsiad z ogródków działkowych będzie ścinał swojego orzecha. Pień ma około 80-100cm obwodu. Już ja mu go nie pozwolę puścić w piecu... Orzeszek ma około 35 lat...
Pozdrawiam
KWP
No to może tak być, że za dwa lata będę Was męczył co dalej z tym zrobić.
A jakby mi się nudziło i łapy świerzbiały, to wezmę jakiś kawałek buczyny i sobie postrugam. Dzięki.