Jestem Tu nowy a w wiatrówki bawię się raptem miesiąc. Wcześniej bawiłem się (dalej zresztą bawię się) w ASG, lecz stwierdziłem, że strzelanie nie tylko do ludzi jest fajne

Mam Iż'a, którego postanowiłem doprowadzić ze stanu dobrego do jeszcze lepszego. Trochę poczytałem na różnych forach o konserwacji tuningach itp.
Wiatrówkę przeczyściłem (wcześniej diesel'owała), starą uszczelkę tłoka przeczyściłem. Potem trochę strzelałem (ok. 400 śrucin) i właścwie nie było za bardzo do czego się doczepić.
Wymyśliłem sobie, że kupię nową skórzaną uszczelkę tłoka i tutaj zaczynają się schody - nowa uszczelka jest przeznaczona do iż 22 i 38 lecz rozmiarami różni się od tej co było wcześniej. Mimo, że jest bardzo porządna, brakuje jej ok. milimetra by była bardziej szczelna (kiedy zatkałem lufę palcem, a tłok zostawiłem w pozycji napiętej nie opadał, a kiedy przycisnąłem nożem poruszał się ruchem jednostajnym). NA starej uszczelce tłok chodzi bardzo ciężko. Ponieważ nowa uszczelka nie była w stanie wyrzucić śruciny nawet na 5 m zostałem przy starej, którą wymyłem specyfikiem do skóry, a potem ją natarłem, także specjalnym środkiem.
Dziś po ok 7 strzałach pociski, zamiast lecieć po lini prostej, pluły parabolą na 15m.

[Nowa i stara uszczelka]
No i teraz pytanie do dośwadczonych, co robić? Kilka tematów niżej jest załączone zdjęcie uszczelki, która jest 2 razy dłuższa od moich. Czy założenie obydwu w sposób jak na zdięciu będzie ok?

Czytałem o tym, że iżyki nie lubią tuningów polegających na wsadzaniu mocniejszych sprężyn, ale podobno to co jest aktualnie nie jest oryginalną sprężyną:

Sprężyny!
No i właściwie ostatnia sprawa - wydaje się, że uszczelka w kostce lufy jest trochę zjechana na szczęscie w moim mieście jest firma, która produkuje prawie wszystkie możliwe oringi - i teraz pytanie, jak miałby mniej więcej wyglądać taki oring, bo trudno byłoby mi złożyć zamówienie nie wiedząc o czym właściwię mówię

Mam nadzieję, że ktogoś nie zamęczyłem swoimi wypocinami

Pozdrawiam