Od wiosny (2010) ma na stanie Sharpa Innove 1210 4.5mm polimer .
W wakacje wziąłem udział w Lidze Szarpanej 2010 i muszę stwierdzić, że pierwsze tarcze na 21m strzelane ze śrutu płaskiego nie spełniały moich oczekiwań.
Pewnie wszyscy wiedzą, że na taką odległość z płaskiego śrutu będzie kiepski wynik, ale postanowiłem sam to sprawdzić.
W lipcu nabyłem, z myślą o Łuczniku wz. 1970, tester śrutu płaskiego JSB.
Ponieważ leżał na półce razem z Combro 625 MK4 w wolnym czasie postanowiłem przeprowadzić test prędkości i celności śrutu.
TESTER JSB DIABOLO śrut 4.49, 4.50 i 4.51. Śrut płaski niemoletowany:
Uploaded with
ImageShack.us
Pogoda niezbyt, bo powiewał mały wiaterek, ale nie zniechęciłem się. Postanowiłem strzelać w zanikach wiatru

.
Tarcz nie wklejam bo rozrzut był jak spodziewany

.
Pomiary główne wykonałem dla 3 pompek. Na koniec pomierzyłem też prędkość dla x5, x4, x2 i x1 pompek.
Moim zdaniem, co sprawdziłem w Lidze, trzy pompki na 21 metrów są wystarczające. Potwierdzają też to pomiary, gdyż pomiędzy 3 a 5 pompkami różnica prędkości wynosi ok. 20m/s a częste odskoki od prędkości są rzędu do 10m/s.
Uploaded with
ImageShack.us
Największą ilość strzałów przypadło Crosmanowi Pointed bo podchodzi mi do innego sprzętu a jak wyszło z pomiarów i z Ligi też dopasował do mojej Innovy.
Najwięcej energii przy trzech pompkach było z Ultra Magnum 9,3J a prędkość najwięksą osiągnął Pointed 190,5 m/s.
Dziękuję za urodzinowe życzenia.
Pozdrawiam
Piotrek