Klucze imbusowe
Moderator: Hiszpan63
-
- -#Srebrny Dobromir
Klucze imbusowe
Kluczy imbusowych wszędzie pełno. Ale ich jakość jaka jest, każdy wie. Ciezko trafić coś odpowiednio twardego. Postanowiłem kupić jakiś porządny komplet 1-6mm. Co polecacie? Stanley, Yato, a może jeszcze coś innego? Nic mnie tak nie wnerwia jak obrobiony kluczyk gdy potrzeba coś odkręcić.
-
- Ściepnik
-
Sławek słuchaj Andrzeja bo mądrze prawi 
Sam mam zestaw Wiha sprzed kilku lat i nic im nie jest.
Końcówki się nie zaokrąglają a główki kulkowe rewelacyjnie spisują się w trudno dostępnych miejscach.
A co do ich wytrzymałości to mam niejasne wrażenie że na rozmiarze 6 i wzwyż mógłbym się uwiesić i nawet by nie jęknęły.
A gdybyś szukał kluczy nasadowych z grzechotką lub zestawów z bitami to bajkową jakość ma PROXXON

Końcówki się nie zaokrąglają a główki kulkowe rewelacyjnie spisują się w trudno dostępnych miejscach.
A co do ich wytrzymałości to mam niejasne wrażenie że na rozmiarze 6 i wzwyż mógłbym się uwiesić i nawet by nie jęknęły.
A gdybyś szukał kluczy nasadowych z grzechotką lub zestawów z bitami to bajkową jakość ma PROXXON
-
-
- -#Srebrny Dobromir
-
- Ściepnik
Proxxon faktycznie jest dobry ale dla przeciętnego zjadacza chleba w zupełności wystarczy na długie lata zestaw HONITON. Mam dosyć wysokie wymagania odnośnie narzędzi a ta firma je spełniatregarth pisze:Sławek słuchaj Andrzeja bo mądrze prawi

stareńkie HW35
Gamoń PR-45, Walther CP88

-
- Ściepnik
Kupiłem Stanley'e za nieduże pieniążki i sprawują się dobrze.
Więc mogę je polecić.
Więc mogę je polecić.
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... 

-
- -#Brązowy Dobromir
Ja również polecę zestaw Stanleya.
Nie dawno kupowałem drugi zestaw, dokładnie ten http://narzedzia-stanley.pl/Narzedzia-R ... imbus.html , jako ze kupowałem w sklepie narzędziowym u mnie w miasteczku wyszedł mnie 35 zł . (Drugi, bo brat mi zaimpomponił 3 klucze , co by sobie niwelować luzy w rowerku) . Nie do zajechania, a nie raz przez rurkę szarpałem.
Na stronie jest pełna gama, są tez w "Scyzoryku"...
Ale tradycyjny zestaw długa i krótka końcówka jest bardziej uniwersalny, w razie "w" rurka i pozamiatane..
Pozdrawiam.
Nie dawno kupowałem drugi zestaw, dokładnie ten http://narzedzia-stanley.pl/Narzedzia-R ... imbus.html , jako ze kupowałem w sklepie narzędziowym u mnie w miasteczku wyszedł mnie 35 zł . (Drugi, bo brat mi zaimpomponił 3 klucze , co by sobie niwelować luzy w rowerku) . Nie do zajechania, a nie raz przez rurkę szarpałem.
Na stronie jest pełna gama, są tez w "Scyzoryku"...
Ale tradycyjny zestaw długa i krótka końcówka jest bardziej uniwersalny, w razie "w" rurka i pozamiatane..

Pozdrawiam.
Obecnie na stanie:
HW95k by' Hogan + SMOP25C + DOC
HW50S by' Hogan + AG-25M412 + DOC
HW30S by' Hogan + PP 4x32 AO
Norica Sport
Iż 38 Bakielit +drewno
Diana mod.3
Record LP-77 "Żyw"
Browning Buck Mark URX
HW95k by' Hogan + SMOP25C + DOC
HW50S by' Hogan + AG-25M412 + DOC
HW30S by' Hogan + PP 4x32 AO
Norica Sport

Iż 38 Bakielit +drewno

Diana mod.3
Record LP-77 "Żyw"
Browning Buck Mark URX
-
Polecam Wurtha
Używam ich na stałe w zakładziem, i nie było takiej śruby której bym nie odkręcił.Pracują ciężko od 2 lat i nie widać na nich żadnych śladów zużycia
-
Co do Honiton'a - jest super - porządnie wykonany i działa. Nie obsmycza główek śrub i pasuje na nich jak ulał. Na lekko podrapanych się zakleszcza i śruba do ruszenia - potem i tak trzeba śrubę zmienić żeby później nie było zagadekarturio111 pisze:Proxxon faktycznie jest dobry ale dla przeciętnego zjadacza chleba w zupełności wystarczy na długie lata zestaw HONITON. Mam dosyć wysokie wymagania odnośnie narzędzi a ta firma je spełniatregarth pisze:Sławek słuchaj Andrzeja bo mądrze prawi

Jeżeli chodzi o imbusy - BONDHUS - od 14 lat używam - w prawdzie zajechałem już dwa komplety ale używam ich na co dzień i są OK. Używam zarówno calowych jak i metryków i jak bym miał kupować następne to tylko te.
Posdroofki
Ketto
Ketto