AA TX200 MkIII pierwsze strzelanie

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
shreq

AA TX200 MkIII pierwsze strzelanie

Post autor: shreq »

Sobota, w samo południe. Michałowice. Jeszcze pół godziny wcześniej "Rain drops keep falling on my head", a teraz słońce praży; wieje od dupy strony, ale lekko.
Hiszpan każe mi siadać na stołku, który na oko zgiąłby się pod ciężarem sześciopaka Tyskiego :D
Siadam.
Stołek o dziwo wytrzymuje, ale okazuje się, że rozmiary mojego brzucha powodują w takiej pozycji wytrzeszcz. Przestawiam się na bagażnik (a właściwie tylną szybę) Laguny.
Hiszpan litościwie ustawia tarczę na 10 metrach. Na próbę strzela z TX-a 3 razy i robi jedną dziurkę, cwaniaczek. Nie będę gorszy, na pewno!
Pierwsza tarcza:
Obrazek
Rany, jaki ten TX jest ciężki!
Hiszpan udaje, że jest zajęty wbijaniem bagnetu w ziemię :D
Druga tarcza:
Obrazek
Lepiej, co nie? :D Co ta szyba Laguny taka śliska?...
Hiszpan odwrócony tyłem 5 minut przypala papierosa. OK, tylko dlaczego mu tak drgają ramiona? :D
Trzecie podejście:
Obrazek
Deko lepiej... :)

Zwiększyłem objętość ze dwa razy z dumy, więc Hiszpan, paskudne stworzenie, przestawił mi tarczę na 20 m:
Obrazek
Była jeszcze jedna lepsza i kilka znacznie gorszych...
ale walić to! Zabawa jest na 102! Jutro będzie lepiej!
Ale wpadłem... :D

A tak bardziej poważnie - Sławek sprzedał mi piękną wiatrówkę, a Przemek okazał się niezastąpionym podpowiadaczem przy moich pierwszych krokach. I wcale się ze mnie nie nabijał - trochę udramatyzowałem relację :)
DZIĘKUJĘ! :)

AA TX200 MkIII, Exact Diabolo 4.53, 10/20 m, stojąca z oparciem łokci o szybę bagażnika Laguny (tzw akrobatyczna :D)
Zapisałem się do Anonimowych Alkoholików z Texasu, mam BMI 200 i grupę krwi Mk3 :D
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: JesperKyd »

Aż narobiłeś mi ochoty na strzałów kilka do tarczy, czego bardzo nie lubię.:)
Stołek i brzuch też mam, lecz laguny nie. Więc oprzeć się nie mam czego i d... ze strzelania do tarczy... :P
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
Awatar użytkownika
shreq

JesperKyd pisze:Aż narobiłeś mi ochoty na strzałów kilka do tarczy, czego bardzo nie lubię.:)
Stołek i brzuch też mam, lecz laguny nie. Więc oprzeć się nie mam czego i d... ze strzelania do tarczy... :P
No fakt, trzeba się opierać - bo w pozycji leżącej wychodzi... takie... kulanie się ... :D
Zapisałem się do Anonimowych Alkoholików z Texasu, mam BMI 200 i grupę krwi Mk3 :D
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Jak widzę tarczę to jakoś tak łapek uspokoić nie mogę, więc tarcze se daruję.
Chyba cierpię na nieuleczalny syndrom tarczy. :)
Wolę zwierzaki. Mogę sobie tylko wyobrazić jakie skupienie mógłbym wystrzelać.
Gdy na spinerku z 15mm killzone ustawiłem lupkę na 18 metrze, lizak obrywał za każdym razem.
Nie miał szans. :)
Już wspomniałem nawet że gdy pojawiła się mucha na lizaku...
lekko przesunąłem środek krzyża i muszysko wyparowało. :)

Do ciężaru się przyzwyczaisz szybko i jak opanujesz chwyt nowego karabina to pójdzie Tobie dużo lepiej. :)
20 metrów to nie jest żaden poważny dystans dla mojej beemki a co dopiero dla TX'a. :)
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
Awatar użytkownika
shreq

JesperKyd pisze:Jak widzę tarczę to jakoś tak łapek uspokoić nie mogę, więc tarcze se daruję.
Wolę zwierzaki. Mogę sobie tylko wyobrazić jakie skupienie mógłbym wystrzelać.
Gdy na spinerku z 15mm killzone ustawiłem lupkę na 18 metrze, lizak obrywał za każdym razem.
Nie miał szans. :)
Już wspomniałem nawet że gdy pojawiła się mucha na lizaku...
lekko przesunąłem środek krzyża i muszysko wyparowało. :)

Do ciężaru się przyzwyczaisz szybko i jak opanujesz chwyt nowego karabina to pójdzie Tobie dużo lepiej. :)
20 metrów to nie jest żaden poważny dystans dla mojej beemki a co dopiero dla TX'a. :)
Dzięki za pocieszanie; ja się naprawdę świetnie bawię, nie mam parcia na wynik :) Owszem, będę pracował nad techniką, ale w końcu to właśnie jest część główna zabawy :)
Tarcza ma - imo - tę zaletę, że widać po skupieniu czy robisz postępy czy nie :)

Czy nieuleczalny syndrom tarczy to tarczyca? :D
Awatar użytkownika
shreq

A BMK to przypadkiem nie jest jakiś bliźniak AA?
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

shreq pisze: Czy nieuleczalny syndrom tarczy to tarczyca? :D
Medykiem nie jestem lecz to właśnie chyba to! :)
shreq pisze:A BMK to przypadkiem nie jest jakiś bliźniak AA?
AA TX to właśnie angielska podróbka BMK 40 jest. :P
Awatar użytkownika
Kombat69
-#Brązowy Dobromir
-#Brązowy Dobromir

Post autor: Kombat69 »

Gratulacje!Nowy sprzęcik i pierwsze koty za płoty.
Bardzo ciekawie się zapowiada, bardzo ładne tarczki jak na pierwszy kontakt z nowym nabytkiem? To jak Mu dałeś na imię ?? Masz kolegów na miejscu, to wypada chrzciny zrobić :)

Ja też się mogę pochwalić dzisiejszym strzelaniem, po bardzo długim czasie zdjąłem 95-ke ze ściany na dłużej niż z tond do za piętnaście druga .(Wojskowe pojęcie czaso-przestrzeni :) ) Poszło pół paczki tarczek z 95-ki i Marka a strzelaliśmy nie tylko do tarczek , o Matko ale jestem szczęśliwy :)
JesperKyd pisze:Jak widzę tarczę to jakoś tak łapek uspokoić nie mogę, więc tarcze se daruję.
Gwarantuję Ci że nie jesteś odosobnionym przypadkiem. Mam dokładnie to samo.
Opisywałem to już kiedyś na początku mojej przygody z sharpem , sam lekko nie dowierzając...
To co napisze może wydać się "gupie take" , ale napiszę...
Spory czas temu , rok tak na oko jak zakupiłem sprężynę i nie mogłem jej do końca opanować na tarczy (Tak mi się wydawało) , postanowiłem to sprawdzić, mając w tej materii podobne doświadczenie z sharpem ...
Kupiliśmy w sklepie zabawkowym takie małe 4 centymetrowe figurki (żołnierzyki) , poustawialiśmy je na dystansie (35 metrów) dłuższym o 5 metrów niż tarcze .
I pykaliśmy oboje, na przemian , 10 w tarczę i aż się skończą figurki i zmienialiśmy się karabinkami...
Efekty tego testu i wyciągnięte wnioski były niesamowite...
Na tarczy która stała bliżej niż figurki, tylko 6/10 w czarnym polu, a figurki spadały jak jedna , jeden strzał jedna figurka.
Test powtarzaliśmy kilkukrotnie , jak figurki połamały się na tyle że nie było już do czego strzelać , to w ruch poszły puste puszeczki po farbach modelarskich... Z bardzo podobnym efektem. Z czasem skupienie na tarczy się poprawiało, ale i tak, to nie jest to, jak celuję do figurki, puszeczki czy innego niedużego przedmiotu to nie odczuwam żadnego napięcia i choć łapka drgnie troszkę to i tak jest zdjęty cel. Na tarczy porażka im bliżej końca serii tym bardziej jestem spięty i bardziej łapka jeździ, zrywam strzały i za mocno przyciskam karabinek, słowem - zamiast dać mu pracować zaczynam mu bardzo przeszkadzać.
Dzisiaj było dokładnie tak samo, po długim poście od strzelania z karabinka, ledwo mieściłem się w czarnym polu na 17 metrach, małe (4cm średnicy) kółko pasowe zawieszone na drucie na dystansie 24-25 metrów pukało metalicznie za każdym strzałem...
Nie mam na to wytłumaczenia...

Może ktoś z Kolegów jest to wstanie wytłumaczyć...

Pozdrawiam!
Kombat69
Obecnie na stanie:
HW95k by' Hogan + SMOP25C + DOC
HW50S by' Hogan + AG-25M412 + DOC
HW30S by' Hogan + PP 4x32 AO
Norica Sport :)
Iż 38 Bakielit +drewno :)
Diana mod.3
Record LP-77 "Żyw"
Browning Buck Mark URX
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Kombat69 pisze:Na tarczy która stała bliżej niż figurki, tylko 6/10 w czarnym polu, a figurki spadały jak jedna , jeden strzał jedna figurka.
Test powtarzaliśmy kilkukrotnie , jak figurki połamały się na tyle że nie było już do czego strzelać , to w ruch poszły puste puszeczki po farbach modelarskich... Z bardzo podobnym efektem. Z czasem skupienie na tarczy się poprawiało, ale i tak, to nie jest to, jak celuję do figurki, puszeczki czy innego niedużego przedmiotu to nie odczuwam żadnego napięcia i choć łapka drgnie troszkę to i tak jest zdjęty cel. Na tarczy porażka im bliżej końca serii tym bardziej jestem spięty i bardziej łapka jeździ, zrywam strzały i za mocno przyciskam karabinek, słowem - zamiast dać mu pracować zaczynam mu bardzo przeszkadzać.
Dzisiaj było dokładnie tak samo, po długim poście od strzelania z karabinka, ledwo mieściłem się w czarnym polu na 17 metrach, małe (4cm średnicy) kółko pasowe zawieszone na drucie na dystansie 24-25 metrów pukało metalicznie za każdym strzałem...
Nie mam na to wytłumaczenia...

Może ktoś z Kolegów jest to wstanie wytłumaczyć...
No właśnie na swoim przykładzie , opisałeś syndrom tarczy ... :P
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
tregarth

Post autor: tregarth »

Kurna! Mam to samo!
Jak widzę tarczę do dostaję w łapkach jakiś drgawek.
A jak spinerki i zwierzaczek, czy też inne cele, to na spokojnie.
He, nawet zaczynam dogadywać się ze Slavką :D
Jak zacznę urlop (przyszły piątek) to postaram się o jakąś sesję karabinka :P
cheng13
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: cheng13 »

U mnie jest to samo. Bo tarcza to złośliwe bydlę jest i tyle. Zawsze się kiwa i skacze. Muszę spróbować postawić jakiś cel (papierowy) na tle tarczy, może da się oszukać?
Pozdro
J.
orzeszki....koniecznie :)
Awatar użytkownika
shreq

cheng13 pisze:U mnie jest to samo. Bo tarcza to złośliwe bydlę jest i tyle. Zawsze się kiwa i skacze. Muszę spróbować postawić jakiś cel (papierowy) na tle tarczy, może da się oszukać?
Pozdro
J.
Malo powiedziane! Założę się, że czasami perfidnie potrafi ustawić się bokiem! :D
Awatar użytkownika
shreq

Drugie strzelanie:

Dzisiaj skupienie nieco lepsze:
Obrazek
Obrazek

Nie żebym narzekał, ale powtarzalność pozycji na tym bagażniku... zerowa :)
A na koniec ciekawostka - wynik z KTK (poprzednie na Exact)
Obrazek

Ta zabawa podoba mi się coraz bardziej! :D
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Ur. »

Hiszpan63 pisze:syndrom tarczy
Jest jeszcze jeden efekt.
Jeśli nie trafisz w kapsel, figurkę itp. to śrut sobie gdzies tam poleci i za 10s juz o tym nie pamiętasz.
Na tarczy masz dziurę kilka cm'ów od środka, która będzie Cię denerwować do zmiany tarczy.
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.
Awatar użytkownika
shreq

KbUr35 pisze:
Hiszpan63 pisze:syndrom tarczy
Jest jeszcze jeden efekt.
Jeśli nie trafisz w kapsel, figurkę itp. to śrut sobie gdzies tam poleci i za 10s juz o tym nie pamiętasz.
Na tarczy masz dziurę kilka cm'ów od środka, która będzie Cię denerwować do zmiany tarczy.
No jest to jakieś wytłumaczenie :) Ale chyba dla "zielonego" jak ja tarcza jest lepsza - widać o ile się człowiek machnął. Kapsel można chybić o 1 cm i o 1 m, efekt ten sam :)