Poniżej zamieszczę tarczkę i ją opiszę co się działo. Tarczka umieszczona na około 33-35 metrze.
Właśnie koledzy tak nawiasem, może któryś dysponuje dalmierzem i może użyczyć na jeden weekend

A więc zaczynamy.
Prawa górna, tak układały się przestrzeliny z (pewny jestem że dużo mojego błędu) Exact Jumbo Heavy 5,52, na wyzerowanym karabinku pod Exact Jumbo 5,51.
Prawa środkowa tarczka 3 strzały w momencie (3 strzał) gdy weszło w środek zakręciłem wieżyczki i zacząłem pykać do kapselków na odległościach od 15 do 40m, Trafiałem jak chciałem (pozycja podparto - oparta) jak ja ją nazywam.
W pewnym momencie przestałem trafiać, nie tylko do kapselków ale i do puszki po dezodorancie, ale tarczka jest przypięta jest więc sprawdzam.
Proszę spojrzeć lewa górna tarczka, jak zaczęły się przestrzeliny układać chodzi o te skupisko zakreślone długopisem. To pojedyncze trafienie, to już gdy na wieżyczkach kombinowałem.
Lewa środkowa ciąg dalszy zerowania przestrzeliny na osi X to wieżyczka pionowa przekręcona o 1/4 obrotu w górę!
Przenieśmy się na lewą dolną tarczkę, ciąg dalszy zerowania od lewej zakreślone 3 przestrzeliny to w dalszym ciągu próby. Po podniesieniu o 1 klik w górę i 2 kliki w prawo seria 8 strzałowa z jednym odskokiem z mojej winy. Dodam tylko że seria strzelana przy użyciu latarki założonej na lufę, bo już ciemno było.
P.S. AdamWawa założę odzddielny wątek z fotkami, w którym pokażę jak oświetla cele latareczka (taki mały odskok w temacie)
Wnioski.
Wspomniana lupka jest u mnie od 2-3 miesięcy przestrzeliła może 5 paczek śrutu, wcześniej na takie Odskoki nie zwracałem uwagi ponieważ różnym śrutem strzelałem, i zależnie od śrutu, ŚPT układał się w skupiskach lub z odskokami ( w większości moje błędy). Wreszcie wystrzelałem wszystkie inne śruty i zostawiłem tylko Exact Jumbo Heavy 5,52, jako ten który HaWusia lubi najbardziej (Rożnica w prędkościach maks/min 0,9m/s) na śrucie prosto z pudełka. Dzisiaj zacząłem sobie strzelać. Przesunięcie zera nastąpiło po koło 60 śrutach, nie wiem czy może mieć znaczenie że rozpocząłem nowe pudełko, Tego Samego Śrutu wspomnianego Exacta Jumbo Heavy 5,52.
Jeśli to śrut może być sprawcą to tylko na niekorzyść śrutu świadczy, ale jeśli to lupka, to chyba dałem ciała lekko. Dodam że Hawke Nite Eye 3,5-10X50 wytrzymała bez żadnego "ale" kilka kilo śrutu, i różnice w ŚPT występowały tylko gdy zmieniałem firmy. Exact był powtarzalny, natomiast H&N był nieprzewidywalny.