Jak dbać i nie zepsuć?

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Ros0maK

Jak dbać i nie zepsuć?

Post autor: Ros0maK »

Witam wszystkich ;)

Moje pytanie jest dokładnie takie jak w temacie,a jednocześnie chciałbym też dowiedzieć czy są jakieś zasady odnośnie wiatrówek których należy przestrzegać i czego zdecydowanie NIE robić (chodzi o porady typu "nie strzelać z pustą lufą, a tym bardziej nie ładować tam plasteliny"), nie wymagam wyjaśnień przy zakazach no chyba, że będzie on dla mnie wybitnie niezrozumiały ;p

Proszę też o kilka rad jeśli chodzi o konserwacje wiatrówki. Czy wystarczy raz na rok wysłać sprzęt do przeglądu, nasmarowania i regulacji czy może trzeba to robić po każdym strzelaniu i powrocie z eskapady.

Temat może dla was dziecinny i głupi ale dla takiego zielonego jak ja bardzo przydatny.
Jeśli był już podobny temat proszę o linki :)
Awatar użytkownika
januszmariusz

Post autor: januszmariusz »

Tak ciężko poszukać na forum , czy też jesteś aż tak leniwy :P
http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?t=180
Sprzęt » Naprawa, Tuning, Renowacja » Porady » Konserwacja i smarowanie wiatrówek.
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: JesperKyd »

Tak szybko już otrzymałeś karabinek?

Obrazek

Janusz mnie trochę z poradą wyprzedził i w pełni się z nim zgadzam :)

Dodam jeszcze tylko że przygodę z forum zacząłeś od postu "Temat inny niż wszystkie",
który to nie okazał się wcale inny od tych zakładanych przez ok 80% "świeżaków", to jeszcze dalej kontynuujesz karierę na leniwca.

:idea: Wujek dobra rada radzi: czytaj, czytaj, strzelaj, strzelaj, czytaj, strzelaj, strzelaj i dziel się wrażeniami. :)
Ostatnio zmieniony 2014-06-08, 08:48 przez JesperKyd, łącznie zmieniany 2 razy.
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

A może po prostu Kolega chce od początku dbać o sprzęt jak trzeba. Ostatecznie, ile tematów widzieliśmy "czy dobrze kupiłem", "pomocy nie działa" "rozebrałem, czym smarować", "rozebrałem, jak złożyć"... Lepiej zapobiegać niż leczyć ;p
Awatar użytkownika
krzysztof
-#Kustosz
-#Kustosz

Post autor: krzysztof »

Ale poczytać forum nie zawadzi.
Krzysztof

Quackenbush i nowsze
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

1. Strzelać śrutem ołowianym.
2. Kupić PKB/Brunox/Ballistol.... , psiukać na szmatę i przecierać po strzelaniu.
3. Nie rozbierać, nie grzebać w środku, nie zaglądać do środka bo Hiszpan63, albo któryś jego kolega wsadzili małego gnoma do środka i przywiązali mu drutem przyrodzenie do jednej ze śrub od systemu (do śruby jest drut przylutowany, drugi koniec to zaciskająca się pętla) :! :! :! :! :! Nie muszę chyba tłumaczyć co ten biedny gnom zrobi z bólu.
Drut przerdzewieje najwcześniej po 1 sezonie, znakiem rozpoznawczym będzie skrzypienie.
Ostatnio zmieniony 2014-06-08, 20:37 przez witeg, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krzysztof
-#Kustosz
-#Kustosz

Post autor: krzysztof »

Hiszpański gnom - dobre.
Krzysztof

Quackenbush i nowsze
Awatar użytkownika
Cortez

Post autor: Cortez »

Przeszkolę z konkwisty....i już. My konkwistatadorzy mamy proste zasady. ;)
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42