Sprężyna
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
Sprężyna
Strzelam na przemian z Hatsanów 95 oraz 25 supertact i nie mogę się nadziwić ich zupełnie odmiennej kulturze pracy.
W modelu 95 dźwięk sprężyny jest ledwie słyszalny (już po strzale).
W modelu 25 nawet w palcach czuć spore wibracje.
Model 95 ma większą średnicę sprężyny i zerowe napięcie wstępne.
Model 25 to mała średnica sprężyny i duże napięcie wstępne.
Zastanawiam się więc, czy ma na to wpływ średnica sprężyny oraz jej wstępne napięcie (czytałem gdzieś, że sprężyna o mniejszej średnicy jest bardziej wysilona, to samo dotyczy jej wstępnego napięcia).
Czy wobec tego kupując nową wiatrówkę sprężynową nie należałoby wybierać takiej o dużej średnicy sprężyny i bez jakiegokolwiek napięcia wstępnego?
Zwłaszcza pod kątem montażu optyki?
W modelu 95 dźwięk sprężyny jest ledwie słyszalny (już po strzale).
W modelu 25 nawet w palcach czuć spore wibracje.
Model 95 ma większą średnicę sprężyny i zerowe napięcie wstępne.
Model 25 to mała średnica sprężyny i duże napięcie wstępne.
Zastanawiam się więc, czy ma na to wpływ średnica sprężyny oraz jej wstępne napięcie (czytałem gdzieś, że sprężyna o mniejszej średnicy jest bardziej wysilona, to samo dotyczy jej wstępnego napięcia).
Czy wobec tego kupując nową wiatrówkę sprężynową nie należałoby wybierać takiej o dużej średnicy sprężyny i bez jakiegokolwiek napięcia wstępnego?
Zwłaszcza pod kątem montażu optyki?
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
Sprężyny o mniejszej średnicy i mniejszej ilości zwojów przy tej samej długości i średnicy drutu są sztywniejsze i po zblokowaniu / ściśnięte na max-a / są bardziej obciążone . W skrajnym przypadku zblokowanie oznacza trwałe odkształcenie . Z mojego doświadczenia , niewielkiego przyznaję , wiatrówki łamane mają małe napięcie wstępne sprężyny , a te z dolnym i bocznym naciągiem zdecydowanie większe . Być może
, wiatrówki łamane dysponują większym skokiem tłoka , a więc większą objętością skokową , a te z dolnym naciągiem mniejszym skokiem, a więc mniejszą objętością skokową . Różnice energetyczne daje się skompensować większym napięciem wstępnym sprężyny . Jeśli ktoś ma inną wiedzę na ten temat niech ją " sprzeda " , ja się nie obrażę .

-
Skopiowane z tematu (Zwiększenie energii wiatrówki Hatsan)
Cyt:[center]Sprężyna[/center]
Dla szybszego cyklu strzału , sprężyna powinna mieć duże napięcie wstępne
i stromą charakterystykę , inaczej mówiąc duża prędkość rozprężania. Uzyskujemy
to mniejszą ilością zwoi i mniejszą średnicą zewnętrzną. Wadą tego rozwiązania jest
krótka żywotność sprężyny sięgająca zaledwie kilku tysiącom strzałów .
Czym więcej zwoi i większa średnica zewnętrzna, tym sprężyna mniej jest wysilona,
ale wydłuża się cykl strzału.
Przy się 17J w kal.4,5 Hatsan wymaga od sprężyny ogólnego (razem ze wstępnym) napięcia w wielkości 75kg, zaś dla 22J około 100kg ,zaś dla 28J w kal.5,5 wymagane jest około 105kg.
Hatsan w kalibrze 4,5 uzyskuje około 40% sprawności , czyli 40% energii potencjalnej
jest zamieniana na energie kinetyczna śrutu. W kal. 5,5 uzyskuje blisko 50% sprawności.
http://airgun-hunting.pl/energia-moc-wy ... t1447.html
Cyt:[center]Sprężyna[/center]
Dla szybszego cyklu strzału , sprężyna powinna mieć duże napięcie wstępne
i stromą charakterystykę , inaczej mówiąc duża prędkość rozprężania. Uzyskujemy
to mniejszą ilością zwoi i mniejszą średnicą zewnętrzną. Wadą tego rozwiązania jest
krótka żywotność sprężyny sięgająca zaledwie kilku tysiącom strzałów .
Czym więcej zwoi i większa średnica zewnętrzna, tym sprężyna mniej jest wysilona,
ale wydłuża się cykl strzału.
Przy się 17J w kal.4,5 Hatsan wymaga od sprężyny ogólnego (razem ze wstępnym) napięcia w wielkości 75kg, zaś dla 22J około 100kg ,zaś dla 28J w kal.5,5 wymagane jest około 105kg.
Hatsan w kalibrze 4,5 uzyskuje około 40% sprawności , czyli 40% energii potencjalnej
jest zamieniana na energie kinetyczna śrutu. W kal. 5,5 uzyskuje blisko 50% sprawności.
http://airgun-hunting.pl/energia-moc-wy ... t1447.html
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
-
No ale jak się ma takie wysilenie sprężyny do jej drgań po oddaniu strzału?
Według tego co zauważam na moim sprzęcie, to taki związek istnieje.
Jednak porównanie tylko dwóch wiatrówek przez takiego laika jak ja nie jest miarodajne.
Że są sposoby aby to wytłumić (w pewnym stopniu), to już inna historia.
Nie interesuje mnie również dlaczego jedna wiatrówka jest mocniejsza a druga słabsza.
Mnie chodzi tylko o to czy faktycznie jest taki związek, że bardziej wysilona sprężyna (przez małą średnicę zewnętrzną "i / lub" napięcie wstępne) generuje większe drgania (czyli trudniej je wytłumić).
Według tego co zauważam na moim sprzęcie, to taki związek istnieje.
Jednak porównanie tylko dwóch wiatrówek przez takiego laika jak ja nie jest miarodajne.
Że są sposoby aby to wytłumić (w pewnym stopniu), to już inna historia.
Nie interesuje mnie również dlaczego jedna wiatrówka jest mocniejsza a druga słabsza.
Mnie chodzi tylko o to czy faktycznie jest taki związek, że bardziej wysilona sprężyna (przez małą średnicę zewnętrzną "i / lub" napięcie wstępne) generuje większe drgania (czyli trudniej je wytłumić).
-
- Ściepnik
Wchodzisz , swoimi pytaniami , w sferę trudnych zagadnień mechaniki analitycznej , gdzie drgania są chyba najtrudniejsze . W naszej praktyce musimy zawierzyć doświadczeniu i osobistym odczuciom . Coś w tym na pewno jest , że duże napięcie sprężyny przy dużej sztywności będzie generowało mocniejsze drgania, bo, sprowadzając rzecz " do absurdu ", długa i miękka sprężyna ugięta na jeden milimetr wygeneruje drgania tak małe , że do ich zarejestrowania potrzeba będzie bardzo czułej aparatury .
-
-
- Ściepnik
Do rozważań trzeba jeszcze, oprócz charakterystyki sprężyny i jej wpływu na cykl strzału, dołączyć parametry cylindra, tłoka i otworu wylotowego z cylindra. W forumowych zasobach (nie tylko tutejszych) można odgrzebać całe elaboraty na ten temat i doświadczenia ocierające się o doktorat, tyle że trzeba szukać w postach przynajmniej z przed kilku lat.
-
- Ściepnik
Witek proponuje włączyć w rozważania na temat drgań wiatrówkowej sprężyny jeszcze wpływ ich tłumienia przez konstrukcję systemu , czyli jeszcze kilka " całek i pochodnych "witeg pisze: Do rozważań trzeba jeszcze, oprócz charakterystyki sprężyny i jej wpływu na cykl strzału, dołączyć parametry cylindra, tłoka i otworu wylotowego z cylindra.

-
-
- Ściepnik
To wynika wyłącznie z praktyki, na teorię to za chudy na umyśle jestem. Często samą sprężyną za wiele się nie powojuje, warto pokombinować z pojemnością cylindra, jego średnicą, odchudzić tłok, albo wręcz przeciwnie i tak dalej, i tak dalej....
Przykłady - w wersji banalnej wyrzucenie dociążnika tłoka z Gamonia 440, w wersji profesjonalnej to co zrobił Hogan z Dianą 48 (opis na beżowym, polecam).
Przykłady - w wersji banalnej wyrzucenie dociążnika tłoka z Gamonia 440, w wersji profesjonalnej to co zrobił Hogan z Dianą 48 (opis na beżowym, polecam).
-
- Ściepnik
No właśnie, jak komuś WRC (wyrcy rycy cescy) to jest na to likarsto w postaci speców od tego na miarę HOGAN-a moje HW 97 po jego zabiegach nie WRC-uje i jest miodnie ciche i celne co jest i moją zasługą ;-)
Strzelam bo lubię :-) AR 50 PCP.
( Celuj w księżyc- jeśli nie trafisz, trafisz między gwiazdy )
( Celuj w księżyc- jeśli nie trafisz, trafisz między gwiazdy )
-
Takim podstawowym lekarstwem jest założenie osłony przeciwsmarowej z butelki pet która niweluje te wszystkie odgłosy i chroni przed dieslem . Patent sprawdzony i w 100 % skutecznymironTG pisze:No właśnie, jak komuś WRC (wyrcy rycy cescy) to jest na to likarsto

pozdrawiam Janusz
-
O patentach wiem.
Z pewnością jednak im większe drgania wywołane przez sprężynę tym trudniej je wytłumić.
O obliczenia nie chodzi.
Wyłącznie o doświadczenie.
Założyłem ten temat tylko po to, aby potwierdzić lub nie swoje spostrzeżenia.
Przecież ktoś kto w swoim życiu strzelał z wielu różnych wiatrówek sprężynowych z pewnością będzie bardziej miarodajny niż ja.
Jeśli więc moje skromne doświadczenie ktoś może potwierdzić, to oznacza, że na wiatrówkach ze sprężynami o większej średnicy i bez napięcia wstępnego optyka jest bezpieczniejsza (oczywiście po zastosowaniu wszelkich możliwych "patentów").
Na wiatrówkach o małej średnicy sprężyny, a tym bardziej dodatkowo z napięciem wstępnym lepiej zostać na otwartych.
Tak czy nie?
Z pewnością jednak im większe drgania wywołane przez sprężynę tym trudniej je wytłumić.
O obliczenia nie chodzi.
Wyłącznie o doświadczenie.
Założyłem ten temat tylko po to, aby potwierdzić lub nie swoje spostrzeżenia.
Przecież ktoś kto w swoim życiu strzelał z wielu różnych wiatrówek sprężynowych z pewnością będzie bardziej miarodajny niż ja.
Jeśli więc moje skromne doświadczenie ktoś może potwierdzić, to oznacza, że na wiatrówkach ze sprężynami o większej średnicy i bez napięcia wstępnego optyka jest bezpieczniejsza (oczywiście po zastosowaniu wszelkich możliwych "patentów").
Na wiatrówkach o małej średnicy sprężyny, a tym bardziej dodatkowo z napięciem wstępnym lepiej zostać na otwartych.
Tak czy nie?
-
- Ściepnik