Proszę o poradę
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
Jeśli chodzi o to czy coś wypiłem, to powiem Ci ze wciągu mojego 34 letniego życia nie miałem kropli alkoholu w ustach. Ba, ja nawet kawy nie pije. Zirytowalem się porostu, kupujcie co tam wam pasi tylko nie przekonujcie ze to lepsza opcja.
Ostatnio zmieniony 2014-09-08, 21:14 przez maximus, łącznie zmieniany 1 raz.
Diablik + Waver v10 2-10x38
-
- Ściepnik
To znaczy , że nawet nie wiesz z czego zrezygnowałeś . Ja to piszę i piwko piję .maximus pisze: Jeśli chodzi o to czy coś wypiłem, to powiem Ci ze wciągu mojego 34 letniego życia nie miałem kropli alkocholu w ustach. Ba, ja nawet kawy nie pije

-
-
- Ściepnik
A propos HW 90:
http://allegro.pl/witarowka-waihrauch-h ... 00006.html - warto przeczytać do końca.
http://allegro.pl/karabin-wiatrowka-hw- ... 60756.html
http://allegro.pl/weihrauch-hw-90-4-5-b ... 27207.html
http://allegro.pl/karabinek-hw-90-lunet ... 90288.html
To najtańsze oferty, które udało mi znaleźć. Poza pierwszą, reszta to wielka niewiadoma - w jednym przypadku ewidentny FAC i konieczność natychmiastowej rejestracji na Policji.
Wielkiego zainteresowania poza owym "ponadlimitowcem" (sprowadzonym przy sprzedaży do dozwolonego limitu - ciekawe, czy zarejestrowany jest tam, gdzie powinien, skoro takich przeróbek dokonywano?) - NIE WIDZĘ. Przy takich zakupach obowiązuje mnie spisanie umowy cywilno-prawnej z obowiązkowym 2% podatkiem od tejże, jeśli kupuję od osoby prywatnej. Kupując w sklepie - nie.
Coś mi tu nie gra. Nieznajomość prawa nie zwalnia z odpowiedzialności. Nie jest wszakże tak, że można klienta robić w "balona", by doprowadzić go do niekorzystnego rozporządzenia swoim mieniem.
Na marginesie: rowery to inna kategoria - wykroczenie do 500 zł, powyżej przestępstwo. Niestosowny strój w Sądzie - może Wysoki Sąd miał zły dzień, albo wyczucie gustu - raczej to drugie, bowiem niezawisły jest z mocy Konstytucji.
Droga, bardzo droga ta zabawa dla "raczkującego".
http://allegro.pl/witarowka-waihrauch-h ... 00006.html - warto przeczytać do końca.
http://allegro.pl/karabin-wiatrowka-hw- ... 60756.html
http://allegro.pl/weihrauch-hw-90-4-5-b ... 27207.html
http://allegro.pl/karabinek-hw-90-lunet ... 90288.html
To najtańsze oferty, które udało mi znaleźć. Poza pierwszą, reszta to wielka niewiadoma - w jednym przypadku ewidentny FAC i konieczność natychmiastowej rejestracji na Policji.
Wielkiego zainteresowania poza owym "ponadlimitowcem" (sprowadzonym przy sprzedaży do dozwolonego limitu - ciekawe, czy zarejestrowany jest tam, gdzie powinien, skoro takich przeróbek dokonywano?) - NIE WIDZĘ. Przy takich zakupach obowiązuje mnie spisanie umowy cywilno-prawnej z obowiązkowym 2% podatkiem od tejże, jeśli kupuję od osoby prywatnej. Kupując w sklepie - nie.
Coś mi tu nie gra. Nieznajomość prawa nie zwalnia z odpowiedzialności. Nie jest wszakże tak, że można klienta robić w "balona", by doprowadzić go do niekorzystnego rozporządzenia swoim mieniem.
Na marginesie: rowery to inna kategoria - wykroczenie do 500 zł, powyżej przestępstwo. Niestosowny strój w Sądzie - może Wysoki Sąd miał zły dzień, albo wyczucie gustu - raczej to drugie, bowiem niezawisły jest z mocy Konstytucji.
Droga, bardzo droga ta zabawa dla "raczkującego".

-
- Ściepnik
Wiatrówka Weihrauch HW 90K umożliwia także na ingerencję w moc strzału. Na końcu cylindra znajduje się zawór, przez który można za pośrednictwem specjalnej pompki zwiększać bądź zmniejszać energię z jaką wystrzeli śrut. Aby jednak można było tego dokonać, konieczna jest rejestracja zakupu pompki na policji. Wiatrówka objęta jest 12-miesięczną gwarancją.
Buuuuu...ha , ha , ha ...konieczna jest rejestracja zakupu pompki na policji.

Niech BYWORD szybko to zmieni w opisie , bo obciach sobie robi na cała Polskę

Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam
... często nie tam , gdzie celujemy

HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam

-
- Administrator
Jeśli dobrze pamiętam, PCC płacisz tylko jeśli podstawa opodatkowania jest wyższa niż 1000zł. W sklepie nie płacisz, bo sprzedawca naliczył Ci VAT.Gebi pisze:Przy takich zakupach obowiązuje mnie spisanie umowy cywilno-prawnej z obowiązkowym 2% podatkiem od tejże, jeśli kupuję od osoby prywatnej. Kupując w sklepie - nie.
-
- Ściepnik
Dokładnie to miałem na myśli. Żaden z HW nie był tańszy, niż 1000 PLN.Ślubek pisze:Jeśli dobrze pamiętam, PCC płacisz tylko jeśli podstawa opodatkowania jest wyższa niż 1000zł. W sklepie nie płacisz, bo sprzedawca naliczył Ci VAT.Gebi pisze:Przy takich zakupach obowiązuje mnie spisanie umowy cywilno-prawnej z obowiązkowym 2% podatkiem od tejże, jeśli kupuję od osoby prywatnej. Kupując w sklepie - nie.
-
-
- Ściepnik
green_thunder,
Tu rozprawialiśmy o broni ze sklepu, który niejako "gwarantuje" energię poniżej 17 J (czyli w limicie). Na kupno broni powyżej limitu sprzedawanej przez osobę cywilną nigdy bym się nie odważył z zupełnie innych względów, nawet gdybym miał za nią zapłacić przysłowiową złotówkę lub przyjąć w prezencie. Zulu Gula mawiał: Polska dziwna kraj ... . Wdepnąć można, byle nie powyżej nosa - bo wtedy kaput. Prawny aspekt mam wyłącznie na myśli. A tak w ogóle: to paragraf zawsze się jakiś znajdzie
Tu rozprawialiśmy o broni ze sklepu, który niejako "gwarantuje" energię poniżej 17 J (czyli w limicie). Na kupno broni powyżej limitu sprzedawanej przez osobę cywilną nigdy bym się nie odważył z zupełnie innych względów, nawet gdybym miał za nią zapłacić przysłowiową złotówkę lub przyjąć w prezencie. Zulu Gula mawiał: Polska dziwna kraj ... . Wdepnąć można, byle nie powyżej nosa - bo wtedy kaput. Prawny aspekt mam wyłącznie na myśli. A tak w ogóle: to paragraf zawsze się jakiś znajdzie

-
-
- Ściepnik
Nie ma w ustawie niczego w stylu , że ktoś , gdzieś , cokolwiek Tobie gwarantuje , zaświadcza itp, itd . Sprzedawca może sprzedać wszystko jeśli tylko ma na to koncesję (obrót bronią ) wiele sklepów ma , więc nic im nie zrobisz .Gebi pisze:Tu rozprawialiśmy o broni ze sklepu, który niejako "gwarantuje" energię poniżej 17 J (czyli w limicie)
Raz jeszcze powtarzam

Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
... często nie tam , gdzie celujemy

-
- Ściepnik
A kusza?maximus pisze:I znów trza PROSTOWAĆ, poniżej 17j TO NIE BROŃ.

To skrót myślowy - powinienem był dodać w myśl Ustawy o broni i amunicji ... .
"ABC" - w myśl tejże ustawy bronią chyba nie są.
Tak już zupełnie dla odprężenia i rozluźnienia atmosfery: patrząc na Twój avatar - dla mnie bronią jesteś Ty, Maximusie, golusieńki, bez niczego

-
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik