szukam dla siebie pierwszej wiatrówki. Jak już część z was przeczytała w moim poście powitalnym nie miałem do tej pory styczności z tym hobby.
Wiatrówka ma przede wszystkim służyć mi do rekreacji - zwłaszcza na początku - a też nie wiadomo czy złapie strzeleckiego bakcyla.
Chcę nabyć wiatrówkę długą, sprężynową - nie jestem zdecydowany co do sposobu naciągu, może z delikatną preferencją ku łamanej.
Na początku chciałbym się obyć ze strzelaniem z otwartych przyrządów celowniczych, a lunetę do wiatrówki dokupić później w razie potrzeby i chęci.
Myślę o zakupie karabinku nowego wraz z przeglądem zerowym i tuningiem. Nie mam jakichś obiekcji do używanych, ale jako że się na tym sprzęcie nie znam, to musiałby on być z pewnego źródła.
Mój główny dylemat dotyczy tego w jakiej klasy sprzęt zainwestować. Na początku na pewno będzie on służył strzelaniu do puszek czy tym podobnych celów, ale jeśli zaprzyjaźnię się ze strzelaniem to być może będę chciał spróbować swoich sił w strzelectwie terenowym, bądź na 10m do tarczy.
Poradźcie mi proszę w oparciu o Wasze doświadczenie i sposób w jaki planuję eksploatować swój przyszły nabytek:
1/ czy nabyć coś z dolnej półki typu budżetowe modele Bajkała, Hatsana, Crosmana czy inne podobne (tak jak wspomniałem - z poprawioną przez tuning kulturą pracy) i na takiej wiatrówce się uczyć, a ewentualnie później w razie rozpoczęcia amatorskiej przygody ze strzelectwem terenowym/tarczowym przejść na jakiś solidny sprzęt, który już potem zadowoli na długo;
2/ czy może od razu zacząć od wiatrówki pokroju HW 50s i poza tym, że będę dysponował bardzo przyjemnym sprzętem na starcie, to też pozwoli mi ona na mniej lub bardziej amatorskie uprawianie którejś z dyscypliny pneumatyków

Z początku po przejrzeniu różnych wątków na tym forum i nie tylko pierwszym wyborem o którym myślałem była Slavia 634 (obecny Perun) - nie wiem za bardzo jak ona plasowała by się w tym podziale - cenowo gdzieś po środku, ale nie wiem czy funkcjonalnie również. Nie jestem jednak nastawiony na ten wybór i bardziej prosiłbym o sugestię wiatrówkę jakiego typu dla mnie widzicie według mojego roboczego podziału (

Jeśli zdecyduję się na coś ze średniej półki, to kwota w której chciałbym zamknąć zakup - tj. razem z przeglądem i poprawkami to 1200-1300 zł.
Trochę się rozpisałem