Sprężyna-dlaczego musi sie obracać?

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Sprężyna-dlaczego musi sie obracać?

Post autor: bonzoo »

co jakiś czas, w różnych tematach pojawia się stwierdzenie, że sprężyna w cylindrze musi się obracać...dlaczego? co się stanie jak ją zablokuje i nie będzie się obracać? Może mi to ktoś wyjaśnić?
Awatar użytkownika
krystian

Post autor: krystian »

|Po prostu karabinek będzie wierzgał nie tylko w osi ale na boki :)
Lgm2 + Doc
Awatar użytkownika
Wierzbin

Post autor: Wierzbin »

Ostatnio zauważyłem, że najlepsze zobrazowanie jak pracuje sprężyna pod naciskiem daje... dziurkacz biurowy :mrgreen:
Tam pięknie widać sprężynę i to co się z nią dzieje podczas naprężania/rozprężania.
Myślę, że to wiele wyjaśni :)
Sprężyna po prostu się skręca (końce w przeciwną stronę) przy naprężaniu i jeśli będziesz na siłę temu przeciwdziałał, to się dość szybko zużyje.
Najlepiej pozwolić jej pracować tak jak chce, czyli wstawić podkładki łożyskujące.
Dwie gasrurki i dwa szkiełka.
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

no teraz mam jasność...dzięki za odpowiedź...
Awatar użytkownika
Santafer

Post autor: Santafer »

Sprężyna ,niestety się obraca.Czasem ma to negatywne dla oczekiwań skutki. :( .
W moim sprzęcie skróciłem sprężyny w mechaniźmie spustowym. Było OK,ale chciałem aby to OK było jeszcze większe ...
więć uciąłem 1.5 zwoja z drugiej strony .
Efekt:
Jest to prymitywna konstrukcja ,ięc i ryzyko niwiekie..
,ale na temat:
miękkość spustu jest zmienna: od naprawddę lekkiego po twardy,ciężki.
Stan ten odbywa się cyklicznie... a więc związany jest z ułożeniem spręzyny....
były kochane 9,był szmelc,był FWB 300,jest Baikal 512M i do tego dodam inne wyzwanie ...
Dread Rock

Post autor: Dread Rock »

Ja to bym tego obracaniem nie nazwał, po prostu sprężyna pracuje.
Specjalnie bym nic z dorabianiem łożyskowania do niej nie kombinował. To samo z jej unieruchamianiem na siłę. W zawieszeniach samochodów raz jest mocowana na sztywno a raz nie. To samo w teleskopach motocykli raz na sztywno a raz luźno, splanowane są tylko elegancko końce i przylegają płasko do podkładek dystansowych lub bezpośrednio o mocowanie.
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

No i pewnie te podkładki dystansowe spełniają rolę łożyskowania ( mówie pewnie bo się nie znam na amortyzatorach. Poza tym amortyzator to nie wiatrówka.
Diablik + Waver v10 2-10x38
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Ale mają (amortyzator i wiatrówka) trochę wspólnego, wiatrówka ma tylko szybszą akcję (tak sobie to tłumaczę).
Awatar użytkownika
Santafer

Dread Rock pisze:Ja to bym tego obracaniem nie nazwał, po prostu sprężyna pracuje.
.............
Częściowo mas zrację.Ale kazda sprężyna jes zakończno że tak powiek płasko.,a cięta już NIE !,poza tym odróżniłbym zachowanie się spręzyny:od nasmarowanej jak w wiatrówce oraz suchej sztywno zamocowanej jak w zawieszeniu samochodu
były kochane 9,był szmelc,był FWB 300,jest Baikal 512M i do tego dodam inne wyzwanie ...
Awatar użytkownika
Wierzbin

Porównanie do sprężyn w amortyzatorach jest "trochę" nietrafione. Sprężyna w samochodzie czy motocyklu nie oddziaływuje na cały pojazd i nie rozpręża się cała w ułamku sekundy tak jak to jest w wiatrówce tłokowej. Karabin jest raczej stworzony do tego, żeby trafiał śrutem do celu ;)
Jak wiatrówka ma mieć dużą energię na wylocie i być potulna, to jej sprężyna musi mieć choć minimalne łożysko do pracy, żeby nie fikała na boki.
Dread Rock

Post autor: Dread Rock »

Nie będę ściemniał, znawcą nie jestem(lobię pogdybać).
Ale to chyba raczej teraz o jakość sprężyny głównie chodzi. Taka pseudo z alledrogo choć by nie wiem od jakiego sprzedawcy ma się ni jak jakościowo do robionej profesjonalnie.
Gdy w całym zakresie równo pracuje, ma odpowiednią progresję(no nie wiem, nie robię sprężyn) ale parametrów jest multum. Wszytko jest dobrane z głową to co ma niby łożyskowanie/obracanie do piernika.
Tak z alledrogo robiona na tokarce :D z druta ciętego od metra nie może być "dobra" ale do hatsana i temu podobnych wystarcza z nawiązką.

Teoretyzuję teraz, tak mi się wydaje przynajmniej(trza by poczytać książki jakie).
Awatar użytkownika
Wierzbin

TX na sprężynie APEX czy OX będzie kiwał na boki przy strzale, jak nie będzie choćby kapelusza w dnie tłoka.
To nie od jakości sprężyny zależy jak karabin się zachowuje (choć to też ma znaczenie), ale od tego jakie środowisko ma sprężyna.
Popróbuj, to sam się przekonasz.
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

coś jest na rzeczy, nowa sprężyna założona do dianki powodowała przy strzale wierzganie karabinka na boki, po wyszlifowaniu i wygładzeniu splanowanych zwoi na końcach sprężyny wierzga zdecydowanie mniej, zobaczę jak będzie po podłożeniu podkładek mosiężnych...
Awatar użytkownika
Santafer

Chyba pomieszaliśmy esencje sprawy:chodziło chyba o fizyczne rozwiązanie sprawy:obrót spręzyny w dowolnym mechaniźmie ,a nie konkretne rozwiazania :/