Ciężka celna militarna wiatrówka

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Ur. »

maximus pisze:zawsze zastanawiało mnie skąd u niektórych bierze się taka niechęć do karabinków hw
Na etapie strzelania "dla frajdy" dokładnie stąd, skąd bierze się zachwyt nad HW.
Czyli z subiektywnego odczucia jakim jest przyjemność ze strzelania z danego karabinka.

Ja np. nie zamienił bym FWB 300 czy LGR'a na HW, a np. Daras pewnie nie zamienił by Iż'a-38. (pomijam tu aspekt finasnowy, bo tak to by zamienił, sprzedał i kupił Iż'a)

...i dalej

Celność: podejrzewam (pewności nie mam), że celniejszy (zwłaszcza w komplecie ze strzelcem) jest niewiele droższy od HW97 Falcon FN12; Porównywalny jest też AA TX200 obecnie droższy od '97 o jakieś 100zł.

Jeśli chodzi o jakość materiałów w HW to myślę, że FWB nie przebije, ale zobaczymy za jakieś 30 lat :D
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Szanowni, to jest tylko moje subiektywne zdanie o hw. Kiedyś, nakręcony lekturą postów na iwebie o 97k nie spocząłem, dopóki nie nabyłem. Elegancki, staranne wykonanie, pewnie celny, mnie latała końcówka lufy, postrzelałem niedużo i sprzedałem, bo nie miałem żadnej frajdy, a tylko "mus". Lubię karabinki składne, szybko na celu. mogą sobie trząśc, to drugoplanowe. Poza tym cholerna mantra: <na początek slavia, a potem doskładaj na hw (i tu symbol i numer). I piszą to powtarzacze, nigdy nie mający hw!
Taki jestem przekrętnik i stąd moja awersja. Nigdy bym nie krytykował, gdybym nie posiadał. (A tak na codzień, to można ze mną wytrzymac :mrgreen: ).
Robert
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Piotrek mnie nie o to chodzi że Ty czy Darek nie zamienili byście swoich ukochanych marek na inne bo to całkiem normalne. Chodzi mi o "nienawiść" do Hw ,ale to też jestem w stanie zrozumieć tylko pytam dlaczego. No i dowiedziałem się jeszcze jednej ciekawostki, że tx jest tylko 100 droższy od hw 97 :shock:
Diablik + Waver v10 2-10x38
KWP

Post autor: KWP »

Marcin, a oglądałeś promocyjne ceny w militaria.pl?
Awatar użytkownika
maximus

KWP

Wiesz, możemy się licytować, Ja znajdę droższe hw97, Ty droższego tx-a, ale nie o to chodzi. Właśnie dzięki hw97k zacząłem myśleć, że kiedyś będę miał taką fajną wiatrówkę jak Maximus ( :) ). Teraz już wiem, że mi nie leży. Wprawdzie nie miałem, ale popykałem z takowej sporo. Ja mam za małe dłonie... Za to wiatrówki AirArms są jak dla mnie stworzone. I nie mówię tu o nienawiści do hw, czy o wyższości jednej firmy nad drugą. Nie powiem, że hw to "piece of shit", choć osobiście znam posiadaczy hw100t, którzy mówią tak o airarmsie. Obie firmy tworzą wspaniałe karabinki, hw do tego robi całkiem fajne "pistolówki". Właśnie dzięki takiej różnorodności sprzętów to nasze hobby jest tak ciekawe. I niech tak zostanie.
Pozdrawiam
KWP
Awatar użytkownika
maximus

To Hw 97 jest najtańsze z możliwych i Tx też, jeśli mówimy o nowych.

I powtarzam jeszcze raz. Ja nie mówię a nawet nie uważam że Hw jest najlepsze. Rozumiem że każdemu leży inny karabinek i masz racje że dzięki temu nasze hobby jest piękne w przeciwnym razie wszyscy strzelali by z takich samych sprzętów. Interesuje mnie czemu ludzie dzielą się na tych co hw kochają i na tych co mówią że to chłam za grube pieniądze. Fascynuje mnie ten fenomen. Nie krytykuje tych którzy tak uważają. To zwykła ciekawość.
KWP

I tu się mylisz. Strzelcy dzielą się chyba jednak trochę inaczej. Ja nigdy nie powiem, że HW to chłam, choć nie kocham tej marki. Jako lekką i składną wiatrówkę polecam zawsze HW30, jako "dorosłą" flintę - TX-a lub PS-a.
Awatar użytkownika
maximus

No może się mylę. I żebyś nie myślał że ja jakimś fanatykiem Hw 97 jestem. Na twojego PS z pocałowaniem w rękę bym się zamienił :lol:
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Ur. »

Masz rację Marcin, spojrzałem na tego z tłumikiem:
http://www.akhobby.pl/index.php?a=opis&k=35&kt=&id=275
(Nie złośliwie)

Natomiast z tym chłamem, to przesadzasz, nie spotkałem się chyba jeszcze z tekstem, ze HW to chłam.
Najgorsze narzekania są na osadę i tu do narzekaczy się przyłączam, ale ja lubię osady, którymi da się kopać doły ;) . Natomiast nigdy nie kwestionowałem jakości wykonania HW.
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Nie ma nienawiści (bo za co?). Jest tylko wybór, czasami irracjonalny, jak miłośc :mrgreen:
Awatar użytkownika
maximus

Spoko :mrgreen:
robson

Post autor: robson »

Dlaczego wszyscy posiadacze HW nienawidzą tych co nie mają HW,potrafią skrytykować każdy karabinek,w każdej marce znajdą jakiś feler tylko nie w swoim doskonałym HW,to jest powód dlaczego ludzie mają uczulenie na słowo HW.Osobiście uważam że karabinki HW są dobre ale trochę przechwalone.
BSA Lightning,Makarov
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

robson pisze:Dlaczego wszyscy posiadacze HW nienawidzą tych co nie mają HW,potrafią skrytykować każdy karabinek,w każdej marce znajdą jakiś feler tylko nie w swoim doskonałym HW,to jest powód dlaczego ludzie mają uczulenie na słowo HW.Osobiście uważam że karabinki HW są dobre ale trochę przechwalone.
Może i coś w tym jest co piszesz.

Osobiście nie wiem jak to jest przy sprężynach, bo miałem za mało 'hawajek' w rękach, a będąc przy tym posiadaczem ProSporta, moje porównanie mogłoby być mało obiektywne :roll:

Za to jeśli chodzi o 'Gas-Ram', to po pomacaniu i postrzelaniu z Theobena i 90-ki, zdecydowałem się na tą ostatnią, w jedynym słusznym dla tego napędu kalibrze 5,5.
Biorąc pod uwagę co może nam zaoferować 'Gas-Ram' :evil:, przysadziste niemieckie łoże lepiej mi pasuje.

Ze sprężyn wolę Diany (dojrzałe jak wino) :P , a PCP jest dla mnie jeszcze obszarem niezbadanym, ale tu HW ma tylko 100-ke do zaoferowania.

Uczę się strzelać od nowa 8-)
Awatar użytkownika
Cezar

Post autor: Cezar »

robson pisze:karabinki HW są dobre ale trochę przechwalone
Fakt i dlatego jest tak, a nie inaczej. Ktoś marzy o HW, naczyta się, w końcu kupi....a potem już ma ;) Aczkolwiek nie jest to regułą :D
dla siebie żyjesz dniem dzisiejszym, dla swoich bliskich-każdym kolejnym...

żyj , a nie istniej
PS+GS