Jaka to wiatrówka??

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Maciek7

Jaka to wiatrówka??

Post autor: Maciek7 »

Cześć. Kiedyś kupiłem wiatrówkę na ruskim bazarze. I chcę wymienić sprężynę ale nie znam modelu. Co do firmy to nie jestem pewien. Jest tylko biały napis Bajkal (to firma czy model?) i jakieś litery(niestety nie przeczytam bo to cyrylica) i cyfry przy lufie (chyba jakiś numer seryjny). Gdzie zazwyczaj jest napisany model? Sprężyna kosztuje mniej wiecej 50zl, czy opłaca sie wymieniać, czy to nie jest jak inwestowanie w gówno? (dodam że to karabinek z łamaną lufą i w plastikowej czarnej kolbie, nie wiem czy to coś dam ale na wszelki wypadek mówię) Pozdrawiam
KWP

Post autor: KWP »

Napisz, kiedy nabyłeś tę wiatrówkę. Podejrzewam albo Bajkała 512 albo Iża38.
Pozdrawiam
KWP
PS. Jeżeli to iż38, to na pewno nie jest to gó..o. Tylko zakręć się za drewienkiem zamiast polimeru.
Ostatnio zmieniony 2009-03-05, 15:19 przez KWP, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maruda

Post autor: Maruda »

Zrób fotkę, to będzie wiadomo co to za zwierz. Jeżeli lufa jest w porządku, to na pewno warto tuningować. Jest to prawdopodobnie Iż 38 p.
Ostatnio zmieniony 2009-03-05, 17:21 przez Maruda, łącznie zmieniany 1 raz.
KWP

Słuchaj Marudy, w przerwach między marudzeniem dobrze prawi :D
KWP
Maciek7

No rzeczywiście 38 jest napisane, a dokładniej : takie duże N tylko odwrócone w drugą stronę i cos w rodzaju gwiazdki * i potem jest 38 C. Wiatrówka jest w b dobrym stanie nie ma żadnych śladów rdzy ciągle jest trochę tłusta od smaru, kiedyś z niej trochę strzelałem i z 20 m tłukło na kawałki butelkę po piwie i czasami śrut leciał dalej, a teraz z bliska czy z daleka to nawet butelka sie nie zakołyszę. Jeżeli mówicie że nie taki zły to może w nią zainwestuje. Pytałem sie w sklepie z bronią i powiedzieli że jak taki stary to nie mają sprężyn. Istnieje możliwość kupienia sprężyny lub kolby drewnianej? (tak z ciekawości zapytam ile jest warta taka wiatrówka nowa? Ja ją kupiłem nową za 100zl ze śrutem) Sory za głupie pytania ale jestem laikiem w tej dziedzinie.
Iż 38 p
Awatar użytkownika
Maruda

Post autor: Maruda »

Łoże kupisz u Prezesa. Uszczelkę tłoka na Allegro od Slavii 634. Sprężynę też można dobrać. Nie są to wielkie pieniądze.
KWP

Nowego iża 38 nie dostaniesz. Teraz jest w sprzedaży jego następca, bajkał512. Jednakowoż 38-ka jest duuuużo lepsza. Sprężynę bodajże od dianki można założyć, tylko trzeba ją skrócić. Ogólnie iże38 to teraz towar deficytowy i nabiera wartości, więc proponuję go zrobić, bo warto.
Pozdrawiam
KWP
Awatar użytkownika
jarn
Administrator

Post autor: jarn »

AA EV2 + EB10x42
Toshiro

Post autor: Toshiro »

Oczywiście, że jak najbardziej warto inwestować w tą wiatrówkę ;)

Co do cen to jak już koledzy pisali Iż 38 jest już nieprodukowany ale jego następca Iż 512 w sklepie na literkę R. (jedyny bezpośredni importer na Polskę) kosztuje następująco:
- Bajkał MP 512M 4.5 mm kolba polimerowa Cena : 429.00zł
- Bajkał MP 512M 4.5 mm kolba drewniana Cena : 495.00zł

Więc chyba sam rozumiesz, że była to dobrze wydana przez ciebie stówka na bazarze;)

Co do osad to fajne osady do Iży 38 robi Daras, ale tanie to już one nie są oj nie;)
Awatar użytkownika
januszmariusz

Post autor: januszmariusz »

Tu masz fotkę osady do Iża 38 wykonaną przez Darka i link do jego firmy
http://strzelectwo.danlux.pl/content.ph ... l&dzial=11 Obrazek
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Co do osad to fajne osady do Iży 38 robi Daras, ale tanie to już one nie są oj nie;)
No bez przesady nie są znów aż takie drogie.
guntuning.com
KWP

Chyba muszę wziąć Prezesa w obronę. Nie da się zrobić osady z sezonowanego drewna bukowego za 50PLN-ów. Ja rozumiem i doceniam altruizm, ale do garnka też czasem trzeba coś włożyć :). Rozmawiałem z Darkiem o różnych osadach, z różnego drewna i ceny przedstawione przez niego są na bardzo przyzwoitym poziomie. To tyle w kwestii obrony Prezesa i dbałości o jego obiad :P
Pozdrawiam
KWP
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

Ja mam iż'a 22, czeka w kolejce na nową oksydę. W temacie osady, nie miałem okazji trzymać w rękach drewienka od Prezesa ale na fotkach prezentują się rewelacyjnie. Możesz poszperać na allegro naszym i słowackim, czasem da sie upolować oryginalną kolbę za niewielkie pieniądze ale później w zależności od stanu, masa przy tym roboty. Niemniej jednak IŻ to bardzo wdzięczny sprzęcik i po zrobieniu na cacy, da ci sporo frajdy.
Maciek7

Wielkie dzięki za porady. Co do drewnianej kolby nie jestem przekonany. Z tego co wiem to trzeba o nią dbać i smarować specjalnymi środkami. Co prawda z cięższej lepiej się strzela lecz ja na razie jestem za polimerem. Mam jeszcze małe pytanko. Znalazłem taką sprężynę
http://allegro.pl/item568340408_sprezyn ... ajkal.html
czy po skróceniu podeszła by? Czytałem że wymiana sprężyny nie wiele zwiększy moc i celność, a w raczej pogorszy, więc może wymiana tłoka lub uszczelek?
Pozdrawiam
Iż 38 p
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Ja najpierw wymieniłbym uszczelki, a później kombinował ze sprężyną. Po prostu to tańsza opcja, a jak nie pomoże, to przynajmniej można odfajkować że zrobione.