forestkorsze pisze:Śrut nie leci po prostej,zawsze łukiem . Jest na forum gdzieś post,jeżeli mnie pamięć nie myli to KbUr35 przedstawiał wykres lotu śrutu.
W teorii balistyki nic nie leci po prostej (jeżeli nie uwzględniamy siły wystrzelonego pocisku i drogi przez niego przebytej) ,dla sprężynówek średnia to 50 metrów przy w miarę równej trajektorii
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
no to nastawiam się na HW 50s i lupke DOCa dzięki chłopaki za pomoc
strzelałem 2 lata z lider`a 44 bez optyki...ale jak pogorszył mi się wzrok to trudno było celować w cele pow.45m....szkoda i jestem wkurzony na to...ale cóż...teraz trzeba to dopracować i walić z 65m
jest tak jak janusz pokazał...na fizyce też to miałem...obojętnie co jaką mocą, czy teściową wystrzelimy z wyrzutnika czy śrut z lidera...określony dystans zawsze będzie leciał prosto
januszmariusz, to powiedz mi po co bierze się poprawki na odległość? Gdyby tak było, jak wynika z Twojego rysunku, to na całej długości toru waliłoby się w KZ środkiem krzyża...
KWP
Marcin , rysunek jest poglądowy i jak pisałem (W określonym dystansie i energii)ponadto masz zaznaczony opad ,mam nadzieję że to widzisz!!.
Tak dla Ciebie : dzisiaj przeprowadzone testy z tej(Chinki)
Opad śrutu na 100metrach (50cm)
pozdrawiam Janusz
Tor lotu śrutu nigdy nie jest płaski. Należy pamiętać, że "dwa zera" w lunecie biorą się właśnie z parabolicznej linii toru peletki. Zasada jest taka: przed "pierwszym zerem' -nad cel, między zerami-w cel, za "drugim zerem" nad cel. Reszta to już wyczucie swojego karabinka.
Pozdrawiam
KWP
Mam nadzieję że nie musimy sobie pewnych żeczy udowadniać że czarne to czarne a białe to białe (rysunek jest poglądowy do zrozumienia nawet przez 6-klasiste)
Czyli njbardziej płaską trajektorię śrut osiąga na tym dystansie i przy odpowiedniej energii.
[ Dodano: 2009-04-04, 22:44 ]
Kuba pisze:jest tak jak janusz pokazał...na fizyce też to miałem...obojętnie co jaką mocą, czy teściową wystrzelimy z wyrzutnika czy śrut z lidera...określony dystans zawsze będzie leciał prosto
No Kuba widzę że nie chodziłeś na wagary
pozdrawiam Janusz
Ja Cię Janusz rozumiem,chodziłem na wagary,zwracam honor.
Zaciekawiło mnie to ,że na rysunku,który przedstawiłeś prosta jest na dystansie 50m,nie za dużo ??
Śrut nie leci płasko. Jeśli lufę ustawimy poziomo, to śrut wylatującej z niej będzie wytracał prędkość, a także wysokość lotu.
A niżej rysunek obrazujący tor lotu śrutu jedynie słusznego opuszczającego lufę z energią 10J. Pierwsze zero na 5,5m drugie zero 50m.