Tak masz rację to za dużo , wiesz że rysunek jest poglądowy i rysowałem go bardzo szybko, dla 14-15 J przypuszczam że droga będzie wynosić około 30 m przy płaskiej trajektorii. Widziałem gdzieś wykresy robione dla kilku karabinków ,postaram się je odnaleźć .forestkorsze pisze:50m,nie za dużo
celne strzały ( filmy)
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
-
trochę przesadzone mi się wydaje....musiałbym celować tak jak ktoś wcześniej...tak wysoko nad cel że go nawet nie widział...uwzględnić trzeba odrzut i podrzut karabinka w chwili wystrzału...celujemy w cel czy troche pod (bo zawsze tak się robi) ale i tak nam podbije...to normalne
na zło odpowiadaj dobrem...
-
-
-
- Ściepnik
To czy celujemy w cel, czy pod cel zalezy tylko od tego czy wyzerujemy sobie tak, że punkt trafienia POI znajduje się nad punktem celowania czy w punkcie celowania.Kuba pisze:celujemy w cel czy troche pod (bo zawsze tak się robi) ale i tak nam podbije...to normalne
Odrzut i podrzut nie ma tu nic do rzeczy i najbardziej kopiący karabinek czy pistolet możemy ustawić tak, żeby celować w punkt.
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.
-
-
- Ściepnik
Kuba, jeżeli możesz to unikaj określenia "BROŃ" proponuję wiatrówka ,dmuchawka , itp. .Postrzeganie wiatrówki jako "BROŃ" jest trochę nie na miejscu,później laicy określają nas jako popaprańcy,wariaci i takie tam podobne,no i że mamy broń w domu , wykonują jakieś telefony do niebieskich i trzeba się tłumaczyć.
Z wiatrówki im dalszy cel chcesz trafić to celujesz NAD cel a nie POD .Podrzut? nie wydaje mi się,to nie broń palna.
Z wiatrówki im dalszy cel chcesz trafić to celujesz NAD cel a nie POD .Podrzut? nie wydaje mi się,to nie broń palna.
[scroll]# GAMO FALCON # SLAVIA 634#[/scroll]
-
fuzja...może być?
to ciekawe dlaczego w zależności od modelu trzeba celować do nasej odległości pod cel./..no ciekawe bardzo...logiczne że podrzuca fuzje do góry...zawodowcy wszyscy a podstaw nie znają...obojętnie czy to wiatrówka,broń palna czy działo samobieżne...zawsze jest odrzut...no chyba że piszecie że macie wiatrówki a strzelacie z procy...
to ciekawe dlaczego w zależności od modelu trzeba celować do nasej odległości pod cel./..no ciekawe bardzo...logiczne że podrzuca fuzje do góry...zawodowcy wszyscy a podstaw nie znają...obojętnie czy to wiatrówka,broń palna czy działo samobieżne...zawsze jest odrzut...no chyba że piszecie że macie wiatrówki a strzelacie z procy...
-
- Ściepnik
-
- Administrator
-
- Ściepnik
W wiatrówkach odrzut i podrzut bywają całkowicie pomijalne.Kuba pisze:to ciekawe dlaczego w zależności od modelu trzeba celować do nasej odległości pod cel
Ustawianie przyrządów (otwartych) pod cel służy lepszej widoczności.
Znajdź mi kogoś, kto strzelając sportowo ustawia diopter pod cel - stawiam piwo.
Edyta: pod cel, możesz jeszcze strzelać jeśli cel jest w odległości między pierwszym a drugim "0"
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.
-
Rozszyfrowałeś nas, a bynajmniej mnieKuba pisze:że piszecie że macie wiatrówki a strzelacie z procy...

To teraz czekam na rady praktyczne co robić, żeby trafiać i zawody wygrywać,
pozdrawiam, Cezar
dla siebie żyjesz dniem dzisiejszym, dla swoich bliskich-każdym kolejnym...
żyj , a nie istniej
PS+GS
żyj , a nie istniej
PS+GS
-
Dokładnie takm tak jak piszę Czarek. Zapraszam Kubo na zlot który już za miesiąc, wyzeryj sprzęt jak ci się podoba a my wyzerujemy centralnie w punkt ( tak jak robia to wszyscy wiatrówkowicze) i porównamy efekty. Jeśli twoje wyniki będą lepsze wszyscy wyzerujemy przyżądy pod cel tak jak piszesz. Ok?
Diablik + Waver v10 2-10x38
-
dmuchawce?
a może broni myśliwskiej jakiej nigdy nie widziałeś na oczy? broń myśliwska a wiatrówki to jak polonez do mercedesa.tu nie ma jak porównywać.
na pewno strzelacie lepiej ode mnie...nie kwestionuje tego...Cezar ja też mam proce
każdy ma swój sposób na celny strzał...
a może broni myśliwskiej jakiej nigdy nie widziałeś na oczy? broń myśliwska a wiatrówki to jak polonez do mercedesa.tu nie ma jak porównywać.
na pewno strzelacie lepiej ode mnie...nie kwestionuje tego...Cezar ja też mam proce

każdy ma swój sposób na celny strzał...
-