Kral A02 (Air Master 300)

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
JR

Post autor: JR »

Co do broni snajperskiej, chciałbym kiedyś strzelić z czegoś takiego :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Karabin_Tor
A co do montażu, to u siebie żadnych ruchów nie zauważyłem. Po zimowym "upgrade" musiałem tylko minimalnie przestawić nastawy celownika, ponieważ wiatrówkę rozkręcałem z cały czas zamontowaną lunetką. Nie chciałem rozkręcać bo podczas montażu ukręciłem dwa inbusy i jest skręcone na amen :)
Pozdro,
JR
AirMaster 300 DrPio mod. V1.0, PP 3-12x42AO
Awatar użytkownika
Robber

Post autor: Robber »

Co do broni snajperskiej, chciałbym kiedyś strzelić z czegoś takiego
Pewnie :mrgreen: ale z tego też:
http://www.eliteukforces.info/special-a ... /aw-50.php
http://pl.wikipedia.org/wiki/Barrett_M82A1
Dziś sprawdzę pozycjonowanie lunety domowym sposobem przy pomocy lasera. Następnie popędzę w teren wykonam próbną serię w tarczę i do domu sprawdzić czy zaszły jakieś zmiany. Niezależnie od wyniku chyba w sobotę będę miał na tyle czasu aby pogrzebać w bebechach. Muszę zmiękczyć spust i brzdęki zniwelować. Zbiorę trochę złomu do domu i będę składał bipoda. Pozdrawiam.

[ Dodano: 2009-05-25, 09:11 ]
Sytuację opanowałem opis zmagań z Kralem jest tu:
http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?p=30170#30170
Ponadto dodam, że bardzo istotną rzeczą jest dokładne domykanie portu, ma to duże znaczenie ponieważ po rozebraniu sprzętu okazało się, że aby kanał w porcie ładowania był w osi muszę docisnąć plastik służący do jego zamykania do drewna obudowy. Jeżeli port nie jest w osi z lufą nawet minimalnie powoduje to zmianę trajektori lotu śrutu. Skutki walk warsztatowych w poście powyżej. Luneta jak na razie jest OK, może niedługo padnie to z chęcia wymienię na inną :mrgreen:
Hatsan AT44-10+RM 4-16x50.
Awatar użytkownika
daidu

Post autor: daidu »

Witam. Wstawiam tarcze z dzisiejszego strzelania na strychu, odległość 20 m. Śrut diabolo taki w plastykowym pudełeczku, napisane jest made in Slovakia. Z braku laku może być. Myśle, że przy lepszym śrucie dałbym rade lepiej. Pozycja siedzaca z kocyka. 10 strzałów. Aktualnie nie mam chrono ale na exacie miałem jakiś czas temu 23 J. Cal 4,5 mm
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
KRAL A01+PP 3x12x42
Awatar użytkownika
DoktorPio

Post autor: DoktorPio »

Jeśli twój karabinek strzela powyżej limitu i masz taki wynik to jak dla mnie rewelacja jestem pełen podziwu :D
Celność prawie jak mojego HW97 i TX200 ;)
HW 100S FSB 4-16X50
HW 97K 3,5-10x40
AirArms ProSport 4-12x40
BSA Lightning XL 3-9x40
Awatar użytkownika
daidu

Zapytaj jeszcze według kogo pomysłu go tuningowałem? A po drugie to nie żartuj sobie ze mnie. Jestem naprawdę zadowolony z tego wyniku. Lepiej po prostu nie umiem strzelać. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2009-06-05, 22:31 przez daidu, łącznie zmieniany 1 raz.
KRAL A01+PP 3x12x42
Awatar użytkownika
krzysztof
-#Kustosz
-#Kustosz

Post autor: krzysztof »

Daidu, przyjmujemy, że masz pozwolenie na broń. Wszem i wobec oznajmiłeś, że posługujesz się wiatrówką ponad obowiązujący limit. Jeśli nie, to zważaj co piszesz.
Krzysztof

Quackenbush i nowsze
Awatar użytkownika
DoktorPio

daidu pisze:Zapytaj jeszcze według kogo pomyslu go tuningowałem? A po drugie to nie żartuj sobie ze mnie. Jestem na prawde zadowolony z tego wyniku. Lepiej poprostu nie umiem strzelać. Pozdrawiam
Nie ale ja poważnie jestem pod wrażeniem twoich wyników są naprawdę super :)
Zresztą popatrz na moje wyniki na 30 i 50 metrów wydają porównywalnie gorsze od twojego wyniku mimo ze strzelałeś na 20 metrów :)

http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php ... &start=435

Jak możesz to spróbuj postrzelać na 30 i 50 metrów to będzie jakaś skala porównawcza.
Póki co to i moje karabinki są obecnie lepsze niż moje umiejętności.
Może i ja też wstawię tarczki ze strzelania na 20 metrów ale narzazie nie bo teraz nie mam lunetki do swojego AirMastera .
A zresztą obecnie szykuje kolejny tuning to juz chyba ostatni : :mrgreen:
Tuning będzie obejmował
- skrócenie lufy o 1/3
- koronowanie lufy
- założenie tłumika ( który sie obecnie robi :) )

[ Dodano: 2009-06-05, 22:41 ]
krzysztof pisze:Daidu, przyjmujemy, że masz pozwolenie na broń. Wszem i wobec oznajmiłeś, że posługujesz się wiatrówką ponad obowiązujący limit. Jeśli nie, to zważaj co piszesz.
Jak nawet oznajmił wszem i wobec to nic nie znaczy i nie jest to żaden dowód w dochodzeniu :)
A ja oznajmiam że wysadziłem w powietrze World Trade Center i co mam sie bać ze mnie wsadza ? ... :lol:
HW 100S FSB 4-16X50
HW 97K 3,5-10x40
AirArms ProSport 4-12x40
BSA Lightning XL 3-9x40
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Gdybyś to napisał na forum amerykańskim, to metaforycznie najpierw by strzelali, a później pytali.
Awatar użytkownika
daidu

Dzięki za uznanie. Czy jesteście takimi zagorzałymi przeciwnikami strzelania z FAC-a? Czy nikt z was nigdy nie strzelał z wiatrówki ponad limitowej? Usprawniam swój sprzet, testuje go. Mam fabryczna sprezyne, kiedy jest taka potrzeba zakladam ją. Czy tuningujac wiatrowke staje się przestepca? Nie trudno jest wyjsc poza limit przy takiej konstrukcji. Przeciez to tylko zabawa.
A forum jest po to zeby się ta radoscia podzielic. NA forum sa dziesiatki tematow poswieconych tuningowi pukawek, nie raz wychodza poza limit. W rekach glupca i pistolet na kulki staje sie bronia, a wiec trzeba zachowac zdrowy rozum i umiar aby uniknac klopotow. Pozdrawiam serdecznie z Malborkam jestem tylko człowiekiem cieszacym sie jak kazdy z usprawnienia czegos co wczesniej nadawalo sie na zlom.
KRAL A01+PP 3x12x42
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Czy jesteście takimi zagorzałymi przeciwnikami strzelania z FAC-a?
Absolutnie nie.
Czy nikt z was nigdy nie strzelał z wiatrówki ponad limitowej?
Tak, jak dieslowała... Rozróżnijmy pojęcie wiatrówki zrobionej na broń pneumatyczną, oraz kupionej jako broń pneumatyczna. To pierwsze najczęściej jest wynikiem eksperymentów typu wlewanie do śrutu Napiera ;) dobierania sprężyny itp. Nic w tym złego, póki nie dąży się do zachowania tego stanu. Bo wtedy jest to broń pneumatyczna, o której cośtam w ustawie napisano.
Przypadek drugi, czyli zakup broni pneumatycznej, aby było wszystko cacy wiąże się z kwitologią oraz tak naprawdę furą wywalonej kasy. Efektem jest posiadanie nie pompki, tylko broni pneumatycznej i figurowanie z tego tytułu pewnie w jakichś rejestrach.
Czy tuningujac wiatrowke staje się przestepca?
Przecież nie tuningujesz jej po to, aby stale miała 23 albo więcej J, wszak im więcej tym lepiej? Tuningujesz ją tylko po to, aby poprawić cykl strzału, aby była celniejsza itp. a że przy okazji w testach wychodzi, że raz na ruski miesiąc ma ponad limit bo sprężyna jeszcze nie siadła - och ojej.
Jeżeli na stałe przerabiasz wiatrówkę na broń pneumatyczną, to możliwe że stajesz się przestępcą czy tam popełniasz wykroczenie - raz że nie jesteś osobą do tego uprawnioną (do grzebania w broni), dwa - nie rejestrujesz broni pneumatycznej.
Osobna kwestia, że ja osobiście zwyczajnie bałbym się robić swojego Hatsana na FACa choćby na chwilę i zwyczajnym przypadkiem, nie wykręciłbym się w razie jakiejś kontroli że to "tylko na chwilę, bo sprężyna nie siadła".
NA forum sa dziesiatki tematow poswieconych tuningowi pukawek, nie raz wychodza poza limit.
Nie na stałe. Nikt nie opisuje jak z pompki robi broń, bo to głupota.

A Twoja tarcza jest nawiasem mówiąc naprawdę niczego sobie, i ja osobiście na Twoim miejscu bym ją gdzieś schował - jak kiedyś będziesz chciał sprzedawać karabinek, może byc niezłym argumentem.
Awatar użytkownika
DoktorPio

Rlyeh pisze:Gdybyś to napisał na forum amerykańskim, to metaforycznie najpierw by strzelali, a później pytali.
I dla tego uważam że naród amerykański to psychole :P
HW 100S FSB 4-16X50
HW 97K 3,5-10x40
AirArms ProSport 4-12x40
BSA Lightning XL 3-9x40
Awatar użytkownika
daidu

To też dlatego nie laze z tuningowa sprezyna aby uniknac nie przyjemnosci. Strzelam w prywatnym krytym pomieszczeniu wiec chyba mozna zrozumiec taka osobe jak ja. Zabawa i frajda ponad wszystko. Nie utrwalam tego stanu rzeczy bo nie mam az tylu pieniedzy na rejestracje.
KRAL A01+PP 3x12x42
Awatar użytkownika
blef16

Limit

Post autor: blef16 »

Witam! A czy sprawdzał ktoś ile Jouli ma porządnie wykonana proca? Te limity w naszym prawie, co do broni pneumatycznej, są moim zdaniem idiotyczne! Kto jest większym przestępcą - ten co ma 20J, czy ten co ma 23J? Ciekawe jakimi kryteriami kierował by się ten sam sąd, co do wyroku, tych dwóch gości? Ciekawe czy ten który miał 23J, dostał by większą karę, od tego z 20 Joulami? Śmiechu warte! Pozdrawiam Wszystkich!

[ Dodano: 2009-06-13, 22:52 ]
No Panowie, co tak cichutko? Tu chwalić się, co, tam tego, ten! No dawać! Kto ustrzelił co? Na wesoło! Bo potem forum stoi, i lipa! Wszystko na mnie, że ja zepsułem, i tam czasem Pan Daras, wrzaśnie, po mnie! I dobrze! Jak trzeba! Ja nie strzelam, bo nie mam, czasu. No! Dwa razy na miesiąc, puknę sobie z chinki, w piwnicy. Ale z diesla, bo jest za słaba dla mnie. Lubi olej pić suka! Niech żre! Daje jej taki olej do opla. Uszczelki chyba tam już nie ma? Nie no, coś tam jest, przeze mnie wyszlifowane pilnikiem. A tak dobrze stuka, ale z dieselka tylko. No bo jak na przykład nie dam jej, nie? To z 7 J! Max! Może 8? G- no, za przeproszeniem, a nie strzał. No, a Kral czeka na sute czasy! Pozdrawiam Was! :D
blef16
Awatar użytkownika
daidu

Prawo nie zawsze jest sensowne, ale zawsze jest prawem. Pozostaje go tylko przestrzegać albo uważać na to co się robi. Fakt, 17 J a 25, większy huk, żadna wielka rożnica. Ale nadal pozostaje tylko wiatrówką. O mocy można mówić dopiero przy broni palnej, ale na to potrzebne jest pozwolenie i rozum.
KRAL A01+PP 3x12x42
azmag

Post autor: azmag »

Pytanie do wszystkich. Jak rozebrać Air master 300. Proszę o pomoc :oops: