Proszę o pomoc w wyborze

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

gilroid

Proszę o pomoc w wyborze

Post autor: gilroid »

Witam jestem tu nowy :) Proszę o pomoc ws. wyboru wiatrówki. Mam na oku modele:
QB-58 Master z bocznym naciągiem
QB 78 DELUXE
Hatsan 90
Wszystkie w podobnym zakresie cenowym. Ojciec poleca mi tą z bocznym naciągiem, mówi, że wytrzyma dłużej i nie rozreguluje się jak łamany Hatsan. CO2 bardzo fajna, tylko trochę słabsza od pozostałych 2 no i trzeba kupować naboje z CO2.
Mam zamiar strzelać rekreacyjnie i dla przyjemności, na duże odległości bo większa frajda :) głównie do tarcz, butelek i puszek.
Proszę o polecenie mi któregoś modelu i uzasadnienie.
Aha i nie mam zbytnio zamiaru zabawy w tuning.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Papirus

Post autor: Papirus »

Witam!
Wydaje mi się że z tych trzech, najlepsza będzie qb 78.
Można z niej strzelać zaraz po wyjęciu z pudełka, bez zabiegów uzdatniających:)
Sam miałem i polecam.
Diablik + DOC
koruss89

Post autor: koruss89 »

Tak tak qb 78 jest dobra ze wzgledu na celnosc
Dyszka i do przodu ;)
Kral 02 Wood 4.5 Tuning GAMO 9X32
Sharp Innova 5.5 Leapers 3-9x32 AO
Crosman 357, BLOW POWER AIR 4.5
Chineczka 4.5
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Z tych trzech , tylko dwie ; Qb 78/79 lub Hatsan III generacji ze spustem QT. Qb jest gotowa do strzelania , po wyjęciu z pudełka. Stosunkowo celna i jeśli nie chcesz w niej grzebać , to nie musisz. Do rekreacji wystarczy. Jedyny minus to zakup kapsuł co2. Hatsan wymaga przesmarowania , ale bez większych przeróbek także da się z niego strzelać bez tuningu.
gilroid pisze:Mam zamiar strzelać rekreacyjnie i dla przyjemności, na duże odległości bo większa frajda głównie do tarcz, butelek i puszek.
Bez ingerencji w system , z żadnej z tych wiatrówek nie postrzelasz celnie na dalsze odległości.Qb 58 odpuść sobie całkowicie ; z całym szacunkiem dla Twojego Taty , nie ma racji ; ta wiatrówka to chińszczyzna , która bez dużej ingerencji w system bywa niebespieczna dla użytkownika.Zdecydowanie lepszym wyborem jest tu Hatsan.Możesz szukać również używanych wiatrówek , trafiają się niezłe okazje , lepsze od tych , które wytypowałeś...
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

No, no..qb58...wytrzymalsza od innych...do 310m/sek...no, no...
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Opcje:

I QB 78 i zestaw do przetaczania CO2 z butli - być może na tym forum Daras to ma na sprzedaż, ale i na allegro się coś trafi (byle nie od barel300) i butla z CO2;
II Hatsan 90.

I 300 PLN + 100 + 170 ~ 600 PLN, za to masz sprzęt, do którego nie trzeba kupować kapsułek, zaś samego gazu z butli CO2 6kg wystarczy na rok. Dosłownie.
+ koszty modyfikacji są w przypadku QB opcjonalne - tu nie trzeba dotaczać prowadnicy, nie trzeba sprężyny, nie trzeba podkładek, cylindrów, kapeluszy, smarów robocizny etc.

II 320 PLN + koszty modyfikacji. Są opcjonalne, kiedyś większość Hatsanów trafiających do klientów była od razu rozbierana i cywilizowana. Jak to wygląda w 2010 r., nie wiem.

Z tych dwóch sprzętów, zakładając że nie są na starcie wadliwe, małego plusa na start ma QB - bo faktycznie to wyjmujesz z pudełka i idziesz strzelać.
Z kosztów dalszych - optyka i mocowanie. Na QB wyjdzie trochę taniej (bo i tak najpierw będziesz korzystał z niższych lotów optyki), bo nie trzeba będzie kupować lunety i montażu, które wytrzymają różne zachowania wiatróki sprężynowej.

W każdym razie - jeżeli macie w planach dużo strzelać i bawić się w to dłużej niż przez wakacje - odradzam kupowanie QB78 i korzystanie z kapsułek z gazem. To jest nieekonomiczne na dłuższą metę.

Miałem Hatsana a QB nadal mam - oba sprzęty są w porządku "na start".
gilroid

To może jakieś inne typy w kategorii cenowej 300-350 zł?
Czym różni się QB-78 od -79 ? Tylko rozmiarem zbiornika z gazem? Który lepiej wziąć?
Z tego co widzę zbiornik CO2 to nie jest duży wydatek, 12g za 1,5 zł.
Ostatnio zmieniony 2010-05-30, 21:54 przez gilroid, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

gilroid pisze:To może jakieś inne typy w kategorii cenowej 300-350 zł
Nie ma innych typów , w tej kategorii cenowej (nowych).Musisz brać jeszcze pod uwagę jakiś celownik optyczny ; QB78 +- 280 zł + przesyłka , a na początek za 100 zł też jakiś tam celownik zakupisz , bo z otwartych to długo nie postrzelasz.Zwyczajnie będziesz chciał wiecej...
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
gilroid

Czy modyfikacje w Hatsan'nie 90 są tak konieczne? Po jakim czasie trzeba je wykonać aby wiatrówka się nie zniszczyła i była niezdatna do strzelania?
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

gilroid pisze:Po jakim czasie trzeba je wykonać aby wiatrówka się nie zniszczyła i była niezdatna do strzelania?
Tak naprawdę , to w chwili rozpakowania przesyłki...podobnie jak z każdą wiatrówką sprężynową. Kolego poczytaj trochę fora , masz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania....troszeczkę zaangażowania...to procentuje....
koruss89

Post autor: koruss89 »

Czemy ludzie sie wzbraniaja od tuningowania swoich pociech . Dla mnie jest duza przyjemnoscia rozebrac poczyscic nasmarowac :mrgreen:
Dyszka i do przodu ;)
Kral 02 Wood 4.5 Tuning GAMO 9X32
Sharp Innova 5.5 Leapers 3-9x32 AO
Crosman 357, BLOW POWER AIR 4.5
Chineczka 4.5
Awatar użytkownika
Nelo

Post autor: Nelo »

Hiszpan63 pisze:... , bo z otwartych to długo nie postrzelasz.Zwyczajnie będziesz chciał wiecej...
A ja tęsknie za otwartymi, zwłaszcza na hatsanie... tylko te "oryginalne" to lepiej nie mówić.
Co do hatsana , wiatrówka jaka jest większość widzi. Ale po przesmarowaniu (muszę się za to zabrać :P ), wsadzeniu prowadnicy i obrobieniu sprężyny, bardzo fajnie się strzela, niczego więcej od sprężyny nie wymagam... tylko ten spust... ale teraz są "rekordy" :> .
Hatsan85 + PP 4x32AO
Qb78 + Hawke Eclipse 4x32
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

gilroid pisze:Z tego co widzę zbiornik CO2 to nie jest duży wydatek, 12g za 1,5 zł.
Tyle że to jest nieekonomiczne. Dwie kapsułki zapewniają jakieś 30 - 40 sensownych strzałów, zależy jeszcze na jaką odległość i w jakich warunkach. Załóżmy że 50. Śrutów jest 500. Chcesz do każdej paczki śrutu, ile by nie kosztowała, dopłacać 12 PLN?
To jest do zniesienia jeśli się strzela okazjonalnie. Jeśli jest inaczej - tak jak napisałem poprzednio.
Awatar użytkownika
januszmariusz

Post autor: januszmariusz »

W tym przedziale cenowym polecam Hatsana 55 Quattro Trigger , jest to już trzecia generacja tych karabinków , dopracowana na maksa i wyposażona w nowy spust .
Modele z serii 55, 60, 70, 75, 80, 85 oraz 90 to wiatrówki oparte na tym samym korpusie, jedyna różnica to materiał z jakiego została wykonana kolba oraz jej kształt.
Obrazek
Obrazek
http://kolba.pl/wiatrowka-hatsan-sas848 ... -p-30.html
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
gilroid

a takiej 55 nie trzeba modyfikowac?
Tuningowac nie chce bo: sie nie znam, nie mam narzedzi, cierpliwosci