Wybór wiatrówki PCP

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
Kalin

Wybór wiatrówki PCP

Post autor: Kalin »

Więc przymierzam się do kupna wiatrówki PCP. Prosił bym o propozycje co kupić i gdzie. Fundusze : myślę że ok. 1800zł

Interesują mnie propozycje nowych jak i używanych.
Prosił bym o wskazanie sklepu, giełdy, komisu itp. w którym mogę tej wiatrówki szukać.

Na ten moment mam na oku CZ 200 najlepiej wersja Hunter tylko gdzie ją dostanę ?
Baobab
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Baobab »

Jak masz na oku , to tylko sięgnij ręką. :mrgreen: i nie zaczynaj zdania od
" Więc ". ;)
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Karabinek hunter dostaniesz u Kurierexa w www.cekaus.pl/ , chwilowo chyba mu wyszły, ale są sprowadzane w miarę potrzeb, przygotowywane po fabryce i dopiero dostarczane kupującemu.
Jeśli Cię pili (masz gotowe pieniążki), to warto zainteresować się ofertą K/S http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=73068
O tym karabinku dużo powie Ci Kolega <maximus>, był z niego zadowolony ;)
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

No to jedziemy ;)

Ja PCP-ami bawię się od niedawna, ale trochę sprzętów przy okazji różnych spotkań miałem w łapkach, to i jakąś opinię o nich mam.
Co do CZ200 nie wiem jakich jesteś gabarytów, ale to dość filigranowy karabinek.
Lekki i z krótką kolbą. Nie znaczy że nie może z niej strzelać postawny człek, trza dodać przedłużki pod stopkę.
Większym (dorosłym) łożem dysponują AA S400, BSA Lonestar.
Tu też jednak trzeba je wziąć do łapek i zobaczyć czy palce będą wygodnie sięgać do spustu.
Czy grubość szyjki chwytu będzie odpowiednia dla naszej dłoni.

Mniej takich problemów jest z łożami 'matchowymi' karabinków przystosowanych do strzelania terenowego.
Tyle że i cena tychże jest większa.

Musisz jeszcze pamiętać, że te karabinki nie mają otwartych przyrządów celowniczych i trzeba w kosztach uwzględnić zakup montażu i optyki.
Po mimo zaś, że chodzą na przysłowiowe powietrze, to trza mięć źródło tegoż w postaci sprężonej.
Czyli do wyboru pompka albo butla z zestawem do ładowania.

Poczekaj na wypowiedzi innych kolegów, każdy ma nie co inny punkt widzenia i swoje ciekawe spojrzenie na temat.

Uczę się strzelać od nowa 8-)
Awatar użytkownika
Kalin

W szkole strzelam z HW 95 i czegoś takiego bym też szukał (podobnego gabarytowo). Tyle że PCP.
Podstawy o zasilaniu itp. już zdążyłem przeczytać.

Moje gabaryty ? Chudy z długimi rękoma :P

Pierwszym moim wyborem był BSA LoneStar ze względu na cenę a i dobre opinie niektórych użytkowników.

Od AA S400 odepchnęła mnie trochę cena (ponad 2500zł) ale gdyby udało się wyrwać zadbaną używaną to czemu nie.

Rozmawiałem już o LoneStar z Panem Robertem i stwierdził że już lepsza była by CZ 200 tylko a Hunter ze zmienionym łożem i przedłużonym kartuszem.

Może jakieś linki do Giełd lub jakichś sklepów w których ceny są normalne ?

Śpieszyć mi się nie śpieszy... wolę poczekać dłużej i kupić coś lepszego za niższą cenę niż kupić bez zastanowienia.
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

Musisz śledzić oferty w K/S na iwebie:

http://bron.iweb.pl/viewforum.php?f=93

Nie ma co ukrywać, że tam się pojawia najwięcej sprzętu z drugiej ręki.
Do przeglądania potrzebna jest rejestracja i najlepiej zapoznać się zasadami (Regulamin K/S) tam panującymi.
Tak co by zaraz 'czerwonego krawata' od moda nie wyłapć.

Są jeszcze działy K/S na innych forach wiatrowych, u nas również, ale ofert zdecydowanie mniej.
Plus taki, że na tych pozostałych do przeglądania rejestracja nie jest wymagana.
Linki do for tematycznych znajdziesz TUTAJ.

Na początku tego roku firma Militaria.pl robiła wietrzenie magazynu i sporo sprzętu w dobrych cenach trafiło do ludzi.
Ci zaś często w pogoni za 'króliczkiem' wystawiają go w zachęcających cenach.
Także nie trzeba się sugerować obecną ceną nowego AA S400 8-)

Uczę się strzelać od nowa 8-)
Awatar użytkownika
slavek_t

Post autor: slavek_t »

AA S400 chodzi na Alledrogo po ok 2 099 zł tylko chyba w pozostałych jest. W podobnej cenie chyba proponował przywieźć Ahael z JSB. Możesz napisać też do Filusa. Mogą Ci również przywieźć CZ200 Hunter, którą w sumie też widziałem na allegro za 1600. Oczywiście wszystko mowa o nowych.
Ale też bym radził poczekać :D
Proszę kontaktować się tylko na mail: slavek_t@interia.pl
Nie wchodzę na forum Darasa i nie odpisuję na PW
Awatar użytkownika
Maruda

Post autor: Maruda »

Tu masz nową CiZię 200 H najtaniej: http://www.colosus.pl/bron/vzduchovka-c ... cal-4-5mm/
Awatar użytkownika
Drow

Post autor: Drow »

Jeżeli nie śpieszy Ci się to kup w Angli. Wychodzi to 1850 zł za nówkę sztukę z przesyłką. Paczka idzie dwa dni, ale chłopaki z BARu szybko nie pracują :mrgreen:

T.
Awatar użytkownika
januszmariusz

Post autor: januszmariusz »

Drow pisze:Jeżeli nie śpieszy Ci się to kup w Angli. Wychodzi to 1850 zł za nówkę sztukę z przesyłką
Tylko po co :? i na dodatek dopłacać 300 pln jak w COLOSUS ma za 1530pln :mrgreen:
http://www.colosus.pl/bron/vzduchovka-c ... cal-4-5mm/
A w CEKAUS za 1520pln już z przeglądem zerowym ;)
http://www.cekaus.pl/index.php/cat/c25_ ... y-PCP.html
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
Awatar użytkownika
JohnLJA

Post autor: JohnLJA »

Weź pod uwagę Kalin że oprócz samego PCP musisz jeszcze dokupić akcesoria takie jak pompkę lub butlę na sprężone powietrze oraz przetoczkę do do napełniania kartusza. Może ci się jeszcze przydać druga mała butla co by było z czego nabić w czasie strzelania w terenie czy na zawodach. Jak ci się skończy powietrze w butli to trzeba będzie znaleść sklep nurkowy lub jednostkę straży pożarnej posiadającą odpowiednią sprężarkę i zapłacić za napełnienie (no chyba że masz w straży kogoś znajomego który napełni ci butlę za free lub przysłowiowego browara :D ).
Wcale nie piszę tego (jakby się mogło wydawać) po to żeby zniechęcić cię do zakupu PCP, jedynie chcę cię uświadomić że sam karabinek to dopiero począte wydatków.
3xN (Norconia, Norica, Navy)
Awatar użytkownika
Kalin

Tak wiem jestem świadomy że muszę kupić butlę lub pompkę.

Takie jedno pytanie ... Czemu CZ 200 Hunter mimo wprowadzonych poprawek jest tańczy od starej wersji ?

Sam już nie wiem czy CZ 200 nie jest za krótka ... przydała by się chociaż te 5-7 cm dłuższa.
Awatar użytkownika
Drow

Post autor: Drow »

januszmariusz pisze:
Drow pisze:Jeżeli nie śpieszy Ci się to kup w Angli. Wychodzi to 1850 zł za nówkę sztukę z przesyłką
Tylko po co :? i na dodatek dopłacać 300 pln jak w COLOSUS ma za 1530pln :mrgreen:
http://www.colosus.pl/bron/vzduchovka-c ... cal-4-5mm/
A w CEKAUS za 1520pln już z przeglądem zerowym ;)
http://www.cekaus.pl/index.php/cat/c25_ ... y-PCP.html
Zapomniałem napisać że nie chodzi mi o CZ tylko o s400 :oops:
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

Z "dopieszczonych 400" to moja idzie pod mlotek :) Ze swojej strony polecam wlasnie ten karabinek. Stabilne 60-70 strzalow w zasiegu, przy Vo okolo 238-240 m/s zawody spokojnie obskoczysz. Z cezetki bedzie ciezko albo na styk. Ergonomia kwestia gustu, mnie lepiej "lezy" S400.
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Musisz pomacać Postrzelać inaczej nic nie będziesz wiedział. Dla mnie S 400 to najnudniejszy karabinek i wcale nie lepszy niż pozostała nad którymi się zastanawiasz. Delikatny sprzęcik. CZ lepsza z tym że kartusz musiał byś większy zakupić no i pewnie z czasem osadę zmienić. Za to nie potrzeba do niej zestawu do ładowania. Lonstar Fajny sprzęt , konkretny. Wystarczająco celny z odpowiednim kartuszem, osada też składna. Moim zdaniem najlepszy wybór bo użyywkę kupisz penie za ok 1000 zł, poślesz do Doktora Pio na poprawki i masz naprawdę stabiny karabinek za niewielkie pieniądze. A Z dwuch tysięcy zostanie ci jeszcze na butlę i lupkę. Jeśli chciał byś wydać 2000 na sam karabinek to ja na twoim miejscu zacisna bym pasa, na święta zamiast prezętów wołał bym kasę i kupił Walthera kombinatora.
Diablik + Waver v10 2-10x38