Wąski zakres 500-800 zł

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

AndrzejKr

Post autor: AndrzejKr »

ExitoArt pisze: Tak wiem, naj są inne, czytałem forum, ale tak z ciekawości....A nóż chinole zrobili dobry produkt? Zajmuję się astrofotografią i korzystam z optyki made in china - nieźle jest.
Kup , zamontuj . Jeśli gabaryt nie uniemożliwi załadowania karabinka postrzelaj. Opisz wrażenia w dziale optyka. Jak nie przypasuje odeślesz a nabyte przez Ciebie doświadczenia zostaną dla potomnych :).
AA S400 ; ProSport ; Weaver 3-9/40 ; Weaver 4,5-14/40 Grand Slam
ExitoArt

Post autor: ExitoArt »

Wiesz, tak się zastanawiam, może jednak ktoś był już króliczkiem doświadczalnym...A BYŁ NA PEWNO, bo na poprzedniej aukcji (tego samego przedmiotu ) sprzedano 11 sztuk.

Przyznać się proszę panowie, kto kupił tę lunetkę :) :?

Mnie to w sumie bawi, 170 zł nie majątek a gwarancja daje jakieś tam poczucie komfortu :).

Odnośnie gabarytu problemu nie ma - pomierzyłem już wszystko, miejsca pod dostatkiem, ale kawał lunety jest.
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Nieżle - 1 kg z montażem...
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Masz takie podejście , jak nabywcy karabinków Bxx ... :/ .. niewielkie pieniądze , mała strata , jest gwarancja , ale jak zaraz się popsuje , to 100 postów ; łojoj co robić ??

Ta optyka , to jakiś taktyczny klon Point Precision , ze starą siatka celowniczą . Ta średnica obiektywu jest zdecydowanie zbyt duża na Hw50 i na wiatrówce sprężynowej nie wróży trwałości. Skoro 170 zł nie jest dla Ciebie majątkiem , to dołóż drugie 170 zł i zakup sobie DOC-a lub ewentualnie leapersa 3-9x32 AO. Będzie trwałe , z odpowiednimi szkłami , skuteczną gwarancją i nie będziesz musiał robić za królika doświadczalnego .
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
green_thunder

Co Ci powiem, to Ci powiem, ale Ci powiem - myslałem o tym samym, co Espano...nawet lekko zdziwiony byłem, że do hw taka lupka...
No i 6-24 :shock:
...jak użyjesz x12 to świat i ludzie, najlepsze w takim przypadku są 3-9....
Ostatnio zmieniony 2011-02-21, 21:28 przez green_thunder, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
peyalo

Post autor: peyalo »

Z doświadczeń z bardzo podobna lunetą,dobrze sprawowała się tylko z QB-78 ,a już na stosunkowo słabej sprężynowej Slawii631 nastawy się trochę rozjechały.
Niewielka Zbrojownia
ExitoArt

Rozumiem chciałbym jednak zadać pytanie Panom z opytki :). Technicznie oczywiście. Jaką światłosiłę ma luneta z aukcji wskazanej przeze mnie a jaką 9x32 ? Jak ktoś rozwiąże tę zagadkę pewnie dojdzie do tego o czym dokładnie myślę.

Naprowadzając: czym się różni lornetka 7x50 od 40x70 ?

Pytanie numer 2: Czy istnieje przelotka umożliwiająca zamontowanie noktowiazora youkona na okular lunetki zakończonej obiektywem 32mm?
Awatar użytkownika
goliard

Post autor: goliard »

ExitoArt pisze:czym się różni lornetka 7x50 od 40x70 ?
Jeżeli są to lornetki z tej samej półki cenowej , co wyżej wymieniona lupka, to odpowiedam: W tej pierwszej lornetce coś widać.
ExitoArt

Robert: Obydwie lornetki mają zbliżoną światłosiłę, tylko są różnie wyogniskowane, a co za tym idzie 40x70 daje bardziej "płaskie pole" niż 7x50 dzięki zastosowaniu innych soczewek. Zbliżamy się do sedna tematu :).

Dlatego po cichu liczę, że mnożnik x6 nie spowoduje zlania potem a brak zmniejszenia wartości przełoży się na jakość obrazu co przy zapinaniu noktowizora jest raczej ważne. Dlatego zależy mi na końcówce XxX/50. Chodzi o zwykłą rozdzielczość optyki.

PRZEMEK: Jak się zepsuje to zero postów i zwrot do sprzedawcy. Jak się rozjedzie - zwrot do sprzedawcy, jak sie rozkręci - zwrot do sprzedawcy - jak będzie OK - zostaje u mnie :mrgreen:

Ogólnie trudno wyhaczyć coś poświatlanego z obietywem 50, 56mm 3-9. Jest jeden Bushnell 2nd hand.
Awatar użytkownika
green_thunder

No, rzeczywiście 3-9 mają obiektywy 32, 40...mam też zapasowego RM 8-32x50, boczna paralaksa, MD, podświetlany, tubus 30 mm, ale raczej na PCP i CO2, na których nieżle się sprawuje.
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

ExitoArt pisze:Pytanie numer 2: Czy istnieje przelotka umożliwiająca zamontowanie noktowiazora youkona na okular lunetki zakończonej obiektywem 32mm?
ExitoArt pisze: co przy zapinaniu noktowizora jest raczej ważne. Dlatego zależy mi na końcówce XxX/50
To jeszcze wytłumacz cel i zasadność montowania przystawki noktowizyjnej do lunety na wiatrówce :/ Domyślam się , że usiłujesz zmontować zestaw od aparatu fotograficznego ... tylko , że ; albo nie złamiesz karabinka , albo nie będziesz mógł złożyć się prawidłowo do strzału , że o ogromnej masie takiego zestawu na grzbiecie karabinka nie wspomnę ... Przystawki noktowizyjne powstały z myślą o konwersji z lekkim , krótkim kolimatorem . Nie sądzę również , by ta przystawka długo pożyła na sprężynie . Kupisz co zechcesz , zrobisz co zechcesz ... ale ... postrzelaj może Kolego najpierw z "otwartych" i w biały dzień ... bo coś mi się widzi , że dyskusja schodzi na jakieś dziwne "snajperzenie" .. :(
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
DZIKIslupsk
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: DZIKIslupsk »

Może warto by pomyśleć nad czymś takim. http://allegro.pl/lneta-hawke-varmint-i ... 51849.html Na HW50 przeżyje?
Bo zaczyna się zabawa...
CZ 550 Ebony Edition + Swarovski Z4i 2,5-10x56
ZH 304 + Zeiss 2,5-10x52
Iż 12
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

DZIKIslupsk pisze:Może warto by pomyśleć nad czymś takim. http://allegro.pl/lneta-hawke-varmint-i ... 51849.html Na HW50 przeżyje?
HW 50 to lekki karabinek, waży 3,1 kg (dane z AK Hobby).
Hawke Varmint to 591 g (dane z Militaria.pl)
Do tego jednoczęściowy montaż 150-200 g i robi się dość niestabilny pod względem rozmieszczenia masy układ.
Do tego ta lunetka swą wielkością optycznie będzie przytłaczać nieduży karabinek.

Proponowano już DOC-a, ja zaproponuję zaś nieśmiertelnego Bushnella Trophy o takich samych parametrach.
Za to jest lżejszy i wytrzymalszy, a używkę dorwiesz za mniej niż 3 setki. Cierpliwości :>

Uczę się strzelać od nowa 8-)
Awatar użytkownika
slavek_t

Post autor: slavek_t »

ExitoArt nie montuj wielkiej optyki do lekkiego karabinka!
Nie dość że wielka to jeszcze będziesz musiał ją zamontować na wysokim montażu.

Moim zdaniem karabinek niesamowicie będzie ci przekaszało bo przy mikro przechyleniu lekkie HW będzie dosłownie leciało na bok. Po prostu wielka luneta zamocowana wysoko będzie ciągać karabinek na boki.

Ja zaobserwowałem tą różnicę jak zdjąłem PP 3-12x44 na wysokim montażu ze slavii i posadziłem na HW 97k. Na ciężkim karabinku luneta siedziała stabilnie, nie czuć było, że tam jest.

Zresztą SlaweQ wcześniej napisał ci to samo.

Masz 170 na tą lunetę to dołóż 30 zł i bierz na iwebie gość sprzedaje leapersa 3-9x32 z montażem prawie nowego.
Oferta ze slavią i tłumikiem HW, było zarezerwowane ale kupujący zrezygnował.
Proszę kontaktować się tylko na mail: slavek_t@interia.pl
Nie wchodzę na forum Darasa i nie odpisuję na PW
AndrzejKr

Post autor: AndrzejKr »

ExitoArt pisze: Odnośnie gabarytu problemu nie ma - pomierzyłem już wszystko, miejsca pod dostatkiem, ale kawał lunety jest.
Dopytam zatem by definitywnie oddalić moje wątpliwości - jaka jest wartość "eye relief" (odstęp od oka) dla tego celownika ?

PS. Podpowiem - chodzi o wartość wyrażoną np. w mm przy zerowym położeniu okularu.
AA S400 ; ProSport ; Weaver 3-9/40 ; Weaver 4,5-14/40 Grand Slam