Wąski zakres 500-800 zł

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
Arnie

Post autor: Arnie »

Za Hawke Varmint mozna dac maks.300zł. Mialem i szkla były średnie, na pewno gorsze od DOC-a, porownywalne z leapersami. Dużą zaleta Varminta jest siatka mildot ( nie za cienka, nie za gruba taka jaka powinna być). Na Slavię wchodzila na styk na średnim chińskiem montażu. Miala dosc duzy zakres regulacji - nie było problemów z zerowaniem.
STRZELECKA GRUPA SIEKIERKI
ExitoArt

Post autor: ExitoArt »

AndrzejKR : Co do pytania o odległość eye relief - to jest właśnie jedyna bolączka - tego nie jestem w stanie okreslić dokładnie, bo nie mam tej lunety. Tego po prostu nie da się określić "na kij" - co wg mnie jest sprawą oczywistą i nie za bardzo rozumiem sens pytania.

Mówilismy wtedy o możliwości "przeładunku" i wtedy napisałem, że wszystko pomierzyłem i jest OK.

Odpowiedź grupowa: cel montowania noktowizora jest bardzo blisko teorii Hiszpana63 :).

Poza tym mnie nigdzie się nie śpieszy, mamy czas :), po prostu jestem dość aktywny w osiąganiu celów, co może być odbierane niesłusznie jako niecierpliwość teroetyczna (posty).
Dziękuje za kolejną pomoc!

Aukcji niestety nie wygrałem na VII, ale byłem Twardy do końca. Cena przekroczyła 290 zł, co już przestało mieć sens z kosztami wysyłki. Zatem szukam dalej :)

Moi obecni faworyci:
http://allegro.pl/luneta-walther-3-9x44 ... 50660.html
http://allegro.pl/luneta-leapers-3-9x40 ... 31793.html

i bajer: http://allegro.pl/luneta-bushnell-3-9x4 ... 41363.html

może wybierzmy z tych trzech faworyta jeśli można :)
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: JesperKyd »

Leapers jest najlepszym wyborem.
Lecz ja szukał bym czegoś z AO.
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
ExitoArt

Z moich "wyczytań" na forach wywnioskowałem , że zakup lunetki z AO w przedziale cenowym do 300 zł mija się z celem bo to i tak budżetówka i ich zachowanie optyczne daleko odbiega od włąsciwych norm AO...Jeśli się mylę proszę mnie poprawić :lol:.

Dlatego wycelowałem w lepsze jakościowo, bez AO, gdzie szczerze powiem Leapers 3-9x40 jakoś słabo do mnie przemawia po lekturze for...Leapers to ponoć taki "złoty środek" na wszystko, tzw "zalepiacz dziur" w tej klasie cenowej.

To tak jak za komuny: "Jaka jest najlepsza wóda? " - żytnia - bo wszyscy ją piją i jest ogólnodostępna :mrgreen:

A najlepsze jest to, ze nawet....do przedziału cenowego 200-500 zł NIE MA ZA bardzo w czym wybierać z nowych sprzętów. Chcę mieć podświetlenie to raz, wygodną regulację to dwa, obiektyw 40mm to trzy, jednoczęściowy montaż to cztery. 32mm nie wchodzi w grę, ciemne to jak tabaka w rogu.
ExitoArt

Daniel, masz w opisie bardzo ładny zakresik 4-16x50 AO. Co możesz powiedzieć o tej lunetce? Bardzo mi się podobają jej parametry! Masz ją na BMK ?
Awatar użytkownika
DZIKIslupsk
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: DZIKIslupsk »

Bo zaczyna się zabawa...
CZ 550 Ebony Edition + Swarovski Z4i 2,5-10x56
ZH 304 + Zeiss 2,5-10x52
Iż 12
Awatar użytkownika
Arnie

ExitoArt pisze:A najlepsze jest to, ze nawet....do przedziału cenowego 200-500 zł NIE MA ZA bardzo w czym wybierać z nowych sprzętów.
Bo w tej cenie dobrego celownika z AO i podswietleniem po prostu nie ma. Te wszystkie Leapersy, Hawke, Center Pointy, Busznile pewnie tłucze jedna fabryka a na pewno skladaja je małe zółte ręce.
Jak chcesz miec przyzwoity obraz w dobrej cenie to kup DOC 3-9x40 Nie ma AO, ale obrazem miażdzy pozostałem. Jak chcesz kupic "chininę" to kup Leapersa 3-9x32 - wcale nie bedzie taki ciemny a wrecz moze byc jasniejszy od innej chińskiej tandety.
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Strasznie marudzisz, a gra nie warta świeczki...
Miałem tego leapersa na hw 77 i wszystko OK (niektórzy Koledzy strzelali z niego na Bemowie) http://www.cekaus.pl/product_info.php/i ... MD-TS.html
Chyba bardziej bawi Cię wybrzydzanie, niż samo strzelanie...przy tym założeniu finansowym bicza z piasku nie ukręcisz...
ExitoArt

Robercie Komendancie. Bardzo jestem ciekaw jak Ty podejmowałeś decyzje. Jeżeli Twój awatar to Ty - to może przyznaj się publicznie ile razy w życiu zmieniałeś sprzęt, bo po czasie okazało się, że jest nie taki jak trzeba?

Widzisz, zanim powiesz, że marudzę, może warto zastanowić się nad sensem tego marudzenia? Jedni zmieniają setupy co 2 lata a jedni kupują i mają. Raz a dobrze. I ja należę do tych drugich właśnie.

Na dziś wiadomo, że to wszystko w tej cenie to chińszczyzna, czyli celując chcąc nie chcąc w "żółte" produkty chyba należałoby podejść do tego logicznie. A logika mówi, że tylko dobra jest chińszczyzna na rodzimy rynek ( bo jest - veni, vidi, prawie vici :) ) śmiem twierdzić, że należy celować w firmę ZOS i dorwać coś w dobrej cenie. Producent dla Chińskiej armii. To już zobowiązuje (w miarę) :). Ktoś z kolegów ma jakiegoś ZOS-a w setupie? Co Panowie na to? To oczywiscie moja czysta logika i teoria, oraz doświadczenia z krajów dalekiego wschodu.

Poza tym obiecuję, że kupię lunete i juz się "zamykam" :idea:
Awatar użytkownika
DZIKIslupsk
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: DZIKIslupsk »

Ja też bardzo marudziłem przed wyborem celownika i montażu. Nie jeden użytkownik miał mnie naprawdę dosyć :mrgreen: . (pewnie dlatego marudziłem, że 400zł za celownik i montaż to jak dla mnie sporo kasy)
Bo zaczyna się zabawa...
CZ 550 Ebony Edition + Swarovski Z4i 2,5-10x56
ZH 304 + Zeiss 2,5-10x52
Iż 12
Awatar użytkownika
Arnie

ExitoArt pisze:śmiem twierdzić, że należy celować w firmę ZOS i dorwać coś w dobrej cenie. Producent dla Chińskiej armii.
Hm... dla armii. A skąd takie info :) jeżeli oni celują z ZOS-ów :mrgreen: to nie wróze długiego zywota chińskiemu snajperowi :mrgreen:
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

ExitoArt pisze: i juz się "zamykam"
Wcale nie chodzi o zamykanie się! Chodzi o to, że Koledzy nawymyślali już wszystko, co możliwe przy pewnym budżecie...sprzętu zmieniłem sporo z różnych powodów, lupy z reguły zostawały, bo były niezłe, choć z tańszych. Przy naszej "zabawie" nie da się kupić niczego "na wsiegda"...
ExitoArt

Nazwa fabryki kolego Arnie to Shenzhen Zhangyang Technology Co., Ltd. Produkują optykę dla Armii Chińskiej, Koreańskiej i Indyjskiej. Optyka jest nie tylko do broni strzeleckiej, ale również do zaawansowanych technologicznie urządzeń militarnych. ZOS to kod produktu, nie nazwa firmy.

Chciałbym tu obalić mit, że wszystko co chińskie jest złe. Jest to bzdura i "progamowanie" bo tak się utarło. Chińczycy (i to może wielu zdziwić) są naprawdę dobrzy jeśli chodzi o optykę. Należy tylko znaleźć właśnie TEN produkt. Zresztą nie tylko w optyce. Ciekawe czy panowie wiedzą, że wiele słynnych japońskich firm optycznych produkuje swoją optykę w Chinach?

Potem dopiero produkt jest sprawdzany w labolatoriach Japan a następnie trafia do europy i USA pod flagami indywidualnych firm z którymi Japonia ma umowę. Jednym z takich hitów jest np. firma Docter. (Już widzę wasze oburzenie 8-) ). Jak myślicie, dlaczego Carl Zeiss Jena nagle przedstawia się jako Analytik Jena a natępnie wprowadza na rynek nazwę Docter hmm?? Dla picu i z nudów zmienili markę ?

Istnieje jeszcze wersja hard: Kupić w miare tanie i dobre AO i zacząć od rozbiórki, czyszczenia i klejenia na nowo porządnym klejem do takich rzeczy.

Na koniec tego postu mam pytanie do Arnie: Na podstawie CZEGO twierdzisz, że ZOS jest zły?
Awatar użytkownika
Arnie

ExitoArt pisze:Chciałbym tu obalić mit, że wszystko co chińskie jest złe. Jest to bzdura i "progamowanie" bo tak się utarło.
Zgadzam sie nie wszystko jest złe - robia tez b. dobre rzeczy. Fabryka w ktorej robia ZOS-y robi optyke dla wojska, ale ZOS-y dostepne na rynku są .....żeby ladnie powiedzieć :mrgreen: niezbyt ciekawe i z ta produkcja dla wojska niewiele maja wspólnego. To ta sama liga co Barska, Leapers czy BSA -pewnie tłuką je wszystkie własnie w tej fabryce :mrgreen: . tylko na innym piętrze :mrgreen:

Na podstawie czego źle oceniam ZOS-a. Bo ogladałem z 15 sztuk i żadna nie wyrózniala sie niczym specjalnym - standardowe "chińskie" nieciekawe szkla, gumowata praca klików, kiepska mechanika. Za porównywalne pieniądze mozna kupić lepszy sprzet i od tego jest to forum.
AndrzejKr

Post autor: AndrzejKr »

ExitoArt pisze:Robercie Komendancie. Bardzo jestem ciekaw jak Ty podejmowałeś decyzje. Jeżeli Twój awatar to Ty - to może przyznaj się publicznie ile razy w życiu zmieniałeś sprzęt, bo po czasie okazało się, że jest nie taki jak trzeba?
Ja nie jestem ciekaw co kierowało Robertem. Może miał kaprys , może miał przypływ kasy a może przesiadł się ze sprężyny na PCP. Cokolwiek Robertem kierowało nie musi się z tego publicznie tłumaczyć.
Widzisz, zanim powiesz, że marudzę, może warto zastanowić się nad sensem tego marudzenia?
Są dwie możliwości - albo ów sens jest tak głęboko ukryty że trudno go dostrzec , albo masz nadmiar czasu i nie masz pomysłu na jego zagospodarowanie.

Nie mam nic przeciwko logice . Użyj zatem swojej logiki i wyciągnij wnioski z bezinteresownych rad jakie otrzymałeś. Jest dokładnie tak jak napisał Arni - jakikolwiek celownik z AO w cenie do 500 zł byś nie wymyślił to będzie chińska tandeta. To fakt obiektywny i niezależnie od tego jak długo będziesz próbował zaklinać rzeczywistość , Twoja logika nie wpłynie na zmianę tego stanu rzeczy.

Gdyby Twój dylemat polegał na wyborze celownika z oferty Marcha , US Optics czy S&B za kilkanaście tysięcy PLN nikt by nie pisał o marudzeniu.

Robert powiedział głośno to , co pomyślał każdy czytający ten wątek. Marudzisz - czytaj : bujasz w obłokach jak panna czekająca na księcia na białym koniu.

Jeśli chcesz kupić niezły celownik odpowiadający Twoim preferencjom wejdź do tego sklepu

https://customshop.leupold.com/ zamów to czego potrzebujesz i powtórzę za Robertem - nie marudź.

PS. To że Schott dostarcza szkieł wiemy od dawna. W końcu z tego żyją. Zanim Chińczycy zrobią z tego użytek (technologia wielowarstwowego nakładania powłok) "chwila" minie ;)
AA S400 ; ProSport ; Weaver 3-9/40 ; Weaver 4,5-14/40 Grand Slam