Hatsan mod.30 dla początkującego

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

snierzyn

Hatsan mod.30 dla początkującego

Post autor: snierzyn »

A więc... Miałem już kilka "wiatrówek". Magnum Sporty, B3, B1, Norconię...Czyli jednym słowem gówna..Jakiś czas temu stałem się szczęśliwym posiadaczem Harnasia mod.30 za 150 zeta z przesyłką.. Kurczę.. Ten pół-hatsan w opinii moich znajomych zmiótł chinkę w głosach 7-1.
JDla mnie jakby co na otwartych jest zajebista.. Niestety ma tego kopa, przez co nie można dobrać lunety:/ Założyłem ten temat, gdyż mam kilka pytań.
1- Hatsan mod 30 jest rzadko spotykany w Polsce.. Czym się różni od np modelu 33 albo 35? Cóż, w googlach ciężko dostać informacje na ten temat i są one sprzeczne..
2- Luneta.. Zamierzam kupić coś do 150 zł, ale czy warto? Kiedyś przeczytałem, iż na harnasie dobra luneta zaczyna się od 200zł.. Nie chodzi mi oczywiście o jakąś super lunetę, tylko o jak najbardziej wytrzymałą..
3- Jakby tu trochę zmniejszyć siłę sprężyny?.. O ile ją uciąć?
Awatar użytkownika
Walend
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Walend »

Pierwsza sprawa...trochę ogłady w języku by się przydało.
A co do harnasia 30-o ile dobrze pamiętam to jest to skrócona wersja 55, ma mniejszą komorę sprężania.
Lunetka...tu polecam coś nieco droższego..a konkretnie z budżetówek Point Precision, albo Leapers'a jakiegoś...za tą kwotę używkę...
A cięcie sprężyny...ma to jakiś sens zapewne...kiedyś miałem H 55 ze sprężyną uciętą tak że nie było napięcia wstępnego...i dało to efekt całkowitego braku wierzgania w czasie strzału...
Jeśli dobrze zidentyfikowałem model, to warto by było przyciąć sprężynę tak, by energia zeszła na ok 7,5 J, oczywiście planując i polerując końce.
Do tego warto poprawić spust...to naprawdę sporo daje
FWB 300 "Palemka"
FWB 600 + Burris Timberline 4.5-14x32
Remington 1858 Uberti .44
Ruger Mk2 Target .22
CZ P10C 9x19
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Ur. »

1- Nie wiem.
2- w tej cenie tylko Hensoldt albo fart - co też się zdarza.
3- jakie masz napięcie wstępne? tzn. ile wystaje?
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.
Awatar użytkownika
januszmariusz

Post autor: januszmariusz »

snierzyn pisze:Hatsan mod 30 jest rzadko spotykany w Polsce..
ale do kupienia dostępny
http://militarne.pl/store/index.php/ite ... m/707.html
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40