Pompka a może jednak butla ?

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
BartT-bag

Pompka a może jednak butla ?

Post autor: BartT-bag »

Cześć zastanawiam sie nad zakupem wiatrówki PCP no i tu pojawia sie problem, widziałem w sprzedazy pompki do recznego ładowania kartusza i taka by mnie interesowala tyle ze nie jest zbyt tania.. butla wiadomo wygodniejsza, ale gdzie ja ja naladuje w razie czego ?
Zalezy mi aby pojechac maksymalnie po kosztach :)
Awatar użytkownika
yarraky

Post autor: yarraky »

Butlę naładujesz np. u strażaków, choć zdarzają się przypadki, że odmawiają. Musisz zastanowić się co Tobie bardziej odpowiada, jak daleko masz do najbliższego punktu ładowania, ile za to kasują oraz jak pewnie czujesz się obsługując butlę pod takim ciśnieniem. Zdania są naprawdę podzielone, jedni wolą wygodę i szybkość ładowania jaką daje nam butla narzekając na pompki, gdyż wg nich trzeba się przy nich nieźle spocić. Osobiście uważam, że wmawianie ludziom, że ładowanie PCP pompką jest czymś naprawdę ciężkim, jest absurdem. Ludzie w dzisiejszych czasach są poprostu wygodni i 4-5 minut pompowania od 100-180 bar sprawia im wielki problem. Wiadomo nie każdy jest koksem z siłowni, ale nie róbymy z siebie ciotek, nawet mniej obdarzeni muskulaturą przez naturę mają na to sposoby. Ja bez zastanowienia wybrałbym pompkę, która jest bardziej mobilna i dzięki której, byłbym bardziej niezależny od strażaków itp. Należy jednak pamiętać, że dobra pompka kosztuje tyle co butla. Jeśli pompka to warto rozejrzeć się nad 4 stopniowym Gehman'em lub Hill'em- chyba najczęściej używane przez użytkowników PCP.
Pompka wiąże się również z używaniem filtra osuszającego powietrze, by wilgoć nie dostawała się do kartusza(koszt około 160 zł), w którym raz na jakiś czas, trzeba wymienić wkład (koszt 20 zł). Najlepiej byłoby jakbyś spotkał się z kimś, kto ma pompkę czy butlę i sam zdecydował, co jest dla Ciebie lepsze.
Slavia 634 + DOC
Awatar użytkownika
DZIKIslupsk
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: DZIKIslupsk »

Ja za to gdybym miał wybierać. Wybrał bym butle łatwiejsza szybsza i mniej problemów sprawia. Tylko to napełnianie u mnie jest ten plus, że mam 20km do morza i tam są zakłady ze sprzętem do nurkowania.
Pozdrawiam: Mateusz
Bo zaczyna się zabawa...
CZ 550 Ebony Edition + Swarovski Z4i 2,5-10x56
ZH 304 + Zeiss 2,5-10x52
Iż 12
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

Pompki nie próbowałem, bo chłopaki na łódzkim podwórku używali zawsze butelek, to i ja też :P
Jako użytkownik butli mogę tylko zwrócić twoją uwagę na jakość działania zaworu.
Generalnie im wolniejszy (pozwalający powoli dawkować powietrze do kartusza) tym lepszy.
Jest to istotne, gdyż większość kartuszy ładujemy do około 190-210 bar (zalecenia producenta do konkretnego modelu).
Nie ma zaś sensu kupować innej butli niż 300 bar ciśnienia roboczego, 200 możesz sobie od razu odpuścić.
Im wolniejsze ładowanie, tym mniej nagrzewa się kartusz i po ostygnięciu jest w nim więcej powietrza do efektywnego strzelania.

Dla przykładu butla 6l / 300 bar, karabinek AA S400 pojemność kartusza 180 cm3.
Ładujemy do 185 bar, strzelasz do 115 bar, masz około 50 ładowań, po odliczeniu strat na odpowietrzanie zestawu ładującego.
Licząc że z ustawionej 400-ki masz 70 równych strzałów daje nam to 3500 śrucików z butli.

Tyle co do butli, o pompce może ktoś inny napisze.

Uczę się strzelać od nowa 8-)
Awatar użytkownika
BartT-bag

Dzięki za wypowiedzi :) Cały czas sie zastanawiam i czekam na wypowiedz o pompce :)
Awatar użytkownika
citmaster

Post autor: citmaster »

To ja zaś powiem że ja używam pompki a butli " nie znam " :) Nie mam żadnej pompeczki z górnej półki. Kartusz jaki pompuje ma 180 cc ( at 44 ) Nie powiem na początku było troszkę ciężko, ale po jakimś czasie wyrabia się technika i kondycja ;) Nie ma źle. Koledzy po lufie doradzili mi wymianę oryginalnego węża na krótszy i cieńszy - żeby uniknąć daremnego pompowania . Jak mi dojdzie to dopełnię swoją wypowiedź o nowe doświadczenia :mrgreen:
At 44 BP .177 & Leoś 4,5-14x50 SF
http://www.youtube.com/watch?v=K1t4pGxYG0o
Awatar użytkownika
BartT-bag

Dzieki :) A napisze mi ktos gdzie najtaniej dostane taka pompke ?
Awatar użytkownika
blind1

Post autor: blind1 »

W dziale K/S na beżowym. ;)
Awatar użytkownika
citmaster

Witam zaś :mrgreen:

Cienki wężyk doszedł, właśnie jestem po testach :) Aby nastukać 180 cc od 100 do 200 bar trzeba wcisnąć pompke 100 razy :> wcześniej musiałem około 160 i bardzo się grzała :-? a teraz ledwo ciepła :mrgreen:
Ed Wizualnie dla porównania :)

Obrazek

Scalone-Walend
Ostatnio zmieniony 2011-05-06, 20:13 przez citmaster, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
yarraky

Post autor: yarraky »

o tym wężyku nawet bym nie pomyślał, kolejny plusik dla pompki...nie taki diabeł straszny :)
Slavia 634 + DOC
Awatar użytkownika
citmaster

No mówię.. teraz aż chce się pompować :mrgreen:

PS dzięki Walend 8-)
Awatar użytkownika
jarn
Administrator

Post autor: jarn »

100 razy czyli ile 5 minut ?
AA EV2 + EB10x42
Awatar użytkownika
citmaster

Kurcze a wiesz że w minutach Ci nie powiem :) poprostu na spokojnie bez szaleństwa raz po raz aż do stu. Ale myślę że na pewno nie dłużej ;)
Awatar użytkownika
Arnie

Post autor: Arnie »

yarraky pisze:Pompka wiąże się również z używaniem filtra osuszającego powietrze, by wilgoć nie dostawała się do kartusza(koszt około 160 zł), w którym raz na jakiś czas, trzeba wymienić wkład (koszt 20 zł).
W Gehmannie nie ma filtra. Usuwanie skondensowanej wody nastepuje poprzez poluzowanie śrubki na dole pompki. Male syk i taka mgiełka wody wylatuje ;)
STRZELECKA GRUPA SIEKIERKI
Awatar użytkownika
BartT-bag

Jeżeli znajde jakas pompke w dobrej cenie to kupie :) Bo jak dla mnie jest wygodniejsza niz butla.

Samemu nie można zrobic takiej pompki ?