Nie wiem czy jest - ale na pewno za kilka dni będzie.
Mój Gamo PT80-custom.
Lufa GW 150 mm zamiast oryginału 100mm + szyna 11mm na korpusie.
Przy GL 100 mm już był celny - teraz powinno być jeszcze lepiej.
Heniek
Test skupienia - skif a3000 na odl 5m
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
-
- Ściepnik
Jak śrut jest przycięty to widać na zdjęciu - wina w niewłaściwym ułożeniu koralika.musstaffa pisze:aa info dla Piotra jeszcze. Mówisz że Skif CI tnie śrut ...

Teraz wyczyściłem i przesmarowałem i trzy magazynki wystrzelałem bez problemu. Tarcze będą później.
Moim zdaniem luz magazynka nie ma wpływu, gdyż w chwili strzału te dwa pazurki są wysunięte i trzymają koraliki we właściwym położeniu.
Inaczej mówiąc konstruktor miał świadomość powstawania luzów i przewidział mechanizm, który ustawia koraliki we właściwym położeniu. Problem jest w tym, że zbyt duże opory nie pozwalają dosunąć na właściwe miejsce bieżącego koralika i jest tak jak na powyższym zdjęciu - wcześniejszy śrut widać też jest uszkodzony.
A w imadło Skifa zamocowałem poprzez średnio-twardą gumę.

Panowie ale to miał być temat o Skifie .....sp7 pisze:Nie wiem czy jest - ale na pewno za kilka dni będzie.
Mój Gamo PT80-custom.
Crosman 3576, 2xŁucznik KL.170, PRO77, Lider S-9, Sharp Innova 1210+Delta 3-9x40
-
Nie wiem jak u Ciebie Piotrze ale u mnie te pazurki wcale nie utrzymywały całego magazynka tzn nie podciągały go do góry. Sam wiesz że że koraliki maja luz między sobą i w takim układzie łapki pociągały same koraliki a otwór podajacy magazynka wcale nie pasował do otworu lufy. Zresztą zanim się zabrałem za przeróbkę dokładnie zbadałem wszelkie opcje no i okazało się to o czym pisał i pokazywał na zdjęciach daras.piotrpek pisze:
Moim zdaniem luz magazynka nie ma wpływu, gdyż w chwili strzału te dwa pazurki są wysunięte i trzymają koraliki we właściwym położeniu.
Mój śrut wylądał dokładnie tak samo jak Twój który pokazujesz na zdjęciach zresztą widzieliście go już w innym poście. Cięło każdy ze zdecydowaną konsekwencją. Wynikiem czego śrut leciał krzywo (łukiem) do tego leciał jakby nie mógł.. Dociskając ręką delikatnie magazynek sytuacja nieco się poprawiła ale niestety ciął dalej. Okazało się że przez to że łapki nie sięgały i koraliki nie były właściwie przesuwane. Po przeróbkach które opisałem nie zauważyłem żeby jakiegokolwiek mi skaleczyło (za tarczą mam najczęściej warstwę plasteliny i śrut jest jak z pudełka)
Oczywiście Piotrze Twój skif może mieć inne dolegliwości i inna może być recepta bo jak już mnie życie nauczyło każda sztuka rosyjskiego sprzętu potrafi być inna.
Zwłaszcza w obiektywach M42 które namiętnie używam z apratem cyfrowym. Ze Skifami może być podobnie. Zastanawiam się jakbym kupił nowy magazynek czy musiał bym wracać do pierwotnej opcji łapek i czy magazynek wymagał by podklejenia. Narazie nie kupię bo mam dwa i póki co sprawują się super po tym dopasowaniu.
Jutro test na śrucie H&N Sport (Sport) i H&N Sport (Econ). Wygląda bardzo przyzwoicie ale wyjdzie w praniu jutro.. o ile nie pokrzyżuje mi coś planów.
Test będzie z ręki i postaram się zrobić z 5 i 10 metrów.
-
-
-
Wczoraj niestety testu skupienia nie zrobiłem ponieważ nowa "strzelnica" jest brudnym miejscem toteż nie znalazłem niczego o co mozna było by sie solidnie podeprzeć by przeprowadzić test. Nie mniej jednak postrzelałem troche do tarczy i kilku przedmiotów. I tak np. do puszki po piwie można strzelac i trafiać z ok 20m stojąc oburącz. w kapsel od butelki można trafiać z 5m bez problemu (podparcie w przysiadzie, najgorszym śrutem Lider)
Tak więc ten skif nie jest taki całkiem do d... jak na pistolecik w tej cenie.
Magazynki świetnie pracują. Mam tylko problem z wypadającym śrutem. W sumie to nie wiem jak mocno go wpychać żeby nie wypadał. Zbyt słabo śrut wypada do tyłu a jak za mocno się go wepchnie w tulejkę to przelatuje sam blokując się często o ścianę magazynka. To są jedyne przypadki zacięcia magazynka. Śrut niezależnie od rodzaju nie jest kaleczony.
Aha był test odległości na jaka wogóle leci śrut. Strzał nieco pod kątem do góry. Śrut przeleciał całą halę odbijając się jeszcze od ściany. Długośc hali to 70m. Myślę że zasięg tego skifa to ok 80m. Zasięg skuteczny myslę że nawet powyżej 20m. Nie strzelałem do celu z większej odległości ale to uczynie na pewno w najbliższym czasie:)
Tak więc ten skif nie jest taki całkiem do d... jak na pistolecik w tej cenie.
Magazynki świetnie pracują. Mam tylko problem z wypadającym śrutem. W sumie to nie wiem jak mocno go wpychać żeby nie wypadał. Zbyt słabo śrut wypada do tyłu a jak za mocno się go wepchnie w tulejkę to przelatuje sam blokując się często o ścianę magazynka. To są jedyne przypadki zacięcia magazynka. Śrut niezależnie od rodzaju nie jest kaleczony.
Aha był test odległości na jaka wogóle leci śrut. Strzał nieco pod kątem do góry. Śrut przeleciał całą halę odbijając się jeszcze od ściany. Długośc hali to 70m. Myślę że zasięg tego skifa to ok 80m. Zasięg skuteczny myslę że nawet powyżej 20m. Nie strzelałem do celu z większej odległości ale to uczynie na pewno w najbliższym czasie:)
-
- Ściepnik