Wiatrówka do 200zł /250zł max

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
januszmariusz

Post autor: januszmariusz »

guru35 pisze:pisaliście że szkoda ją zakładać więc was posłuchałem i strzelam z tej muszki tylko
Jak już ją masz to z samej ciekawości spróbuj , chociaż by po to aby zyskać nowe doświadczenie ;)
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
Awatar użytkownika
vipeminem

Post autor: vipeminem »

No i znów nachodzi mnie myśl: Dlaczego w Polsce nieletni może kupować fajki, alkohol i broń sportową.... To tak jakby niemowlakowi dać książkę i kazać czytać, kiedy ten ledwo się odzywa... czasem beczy. Nie powiem sam nie jestem "dorosły" mam te 20 za miesiąc, ale znowu trochę ogarniam xD
"Nie ma czegoś takiego jak przyjacielski ogień"
"Każda chwila to kolejna szansa" ~ Eminem
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

vipeminem po pierwsze w Polsce nieletni nie może kupić broni sportowej, ba nawet dorosły jej kupić nie może ot tak. To raz. A dwa to może ty nie chwytaj się za strzelanie jeśli jeszcze nie rozkminiłeś (specjalnie użyłem młodzieżowego słowa żebyś zajarzył) jak jest różnica miedzy bronią a wiatrówką o energi wylotowej poniżej 17 J
Ostatnio zmieniony 2011-11-22, 18:15 przez maximus, łącznie zmieniany 3 razy.
Diablik + Waver v10 2-10x38
Awatar użytkownika
donkihot

Post autor: donkihot »

vipeminem pisze:broń sportową
Ale my tu nie rozmawiamy o broni sportowej, przede wszystkim nie o broni a wiatrówka której dotyczy ten temat na pewno ze sporem nie ma za wiele wspólnego. (szybciej "pneumatyczny sprzęt rekreacyjny" )
A dla zainteresowanych balistyką polecam:
http://www.airguns.pl/strzelectwo-balis ... umatycznej
i
http://www.witu.mil.pl/www/biuletyn/zes ... 5p/183.pdf
Właśnie w takiej kolejności do poczytania, no chyba że podstawy są opanowane to polecam drugi link.
Non mitterent iustus ledo, in es est ingenti.
Nie strzelać tylko trafiać, sztuka to przeogromna.
Awatar użytkownika
vipeminem

Post autor: vipeminem »

Wiatrówka to broń sportowa. Nie palna, nie myśliwska. Poniżej 17j można kupić broń sportową bez zezwolenia, a powyżej trzeba mieć zezwolenie. Proste. Można kupić wiatrówkę powyżej 17j i to też jest broń sportowa tylko trzeba mieć zezwolenie... Nie wiem o co Ci chodzi maximus.
"Nie ma czegoś takiego jak przyjacielski ogień"
"Każda chwila to kolejna szansa" ~ Eminem
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

No właśnie w tym problem ze nie wiesz o co mi chodzi. Napisze ci dużymi literami w takim razie. WIATRÓWKA O ENERGI WYLOTOWEJ PONIŻEJ 17J TO NIE BROŃ Teraz rozumiesz :) Jak nie to może kto inny to lepiej wytłumaczy :/
Poza tym Na broń pneumatyczną czyli na wiatrówkę o enrgi wylotowej powyżej 17J nie trzeba mieć pozwolenia a jedynie trzeba taką jednostke zarejestrować.
I na koniec jeszcze ci napisze że do broni sportowej zalicza sie również broń palna.
Nie pisze tego zeby ci pokazać że mało wiesz jeszcze tylko zebyś potem w swoim srodowisu nie rozpowszechniał takich głupot. Tak że czytaj i słuchaj jak najwiecej.
Ostatnio zmieniony 2011-11-21, 18:25 przez maximus, łącznie zmieniany 1 raz.
Diablik + Waver v10 2-10x38
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

donkihot pisze:Właśnie w takiej kolejności do poczytania, no chyba że podstawy są opanowane to polecam drugi link.
Dzieki za drugi link :D Kiedyś , gdzieś to widziałem i nie zapisałem :( Teraz mam :mrgreen:
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
guru35

Post autor: guru35 »

Spokojnie , narazie czas mi nie pozwala na dłuższą recenzje ... będzie niebawem jak ustawie karabinek i bedzie troche czasu
Awatar użytkownika
januszmariusz

Post autor: januszmariusz »

guru35 pisze: będzie niebawem jak ustawie karabinek
A cóż tam jest takiego do ustawiania , dwa pokrętła !!! pion i poziom :P
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
guru35

januszmariusz, pisząć że jak ustawie karabinek miałem na myśli że jak czas pozwoli mi na ustawianie , mam cholerne urwanie głowy , dzis dopiero może wezme do rąk karabinek

zobaczymy potem

POZDRAWIAM
guru35

eh ... strzelałem teraz dużo , na początku jakoś w boki tarcz szły sruty , a jak poregulowałem to wystrzeliłem z 8 śrutów i ani jeden nie trafił w tarcze :(

czy na przeglądzie zerowym min. nastawią mi wiatrówke?
Awatar użytkownika
Arnie

Post autor: Arnie »

Kolego ;) . Weż sobie wielka plachtę papieru pakowego tak z 100cmx100cm stań w odległości 5 metrów , strzelaj i ustawiaj. Potem odsuwaj plachte co 3-4m. Innej drogi nie ma.
STRZELECKA GRUPA SIEKIERKI
Awatar użytkownika
Cezar

Post autor: Cezar »

vipeminem, zwróć proszę troszkę uwagę na to co i jak inni piszą.
Jeśli nie potrafisz wyrażać inaczej swoich myśli, nie bierz udziału w dyskusji.
Do pewnych sytuacji trzeba dorosnąć.
Taką prośbę mam...
pozdrawiam
dla siebie żyjesz dniem dzisiejszym, dla swoich bliskich-każdym kolejnym...

żyj , a nie istniej
PS+GS
Janusz FWB

Post autor: Janusz FWB »

Guru – całkiem poważnie.

Połóż karabinek na stole w kuchni tak by przyrządami był go góry, podeprzyj go z boków by się nie przewracał.
Poproś babcię żeby Tobie pomogła – niech weźmie metr nitki i trzyma tą nitkę na przyrządach celowniczych tak by była nitka na szczycie muszki i w rowku szczerbinki.
Ty natomiast patrz z góry czy nitka przebiega równo wzdłuż linii osi lufy jeśli nie to kręć pokrętłami w szczerbince by przebiegała.
Następnie patrz z boku karabinka czy odległości nitki są równe na końcu i początku lufy, jeśli nie to kręć pokrętłami szczerbinki by były.

Pamiętaj że oko ludzkie dzieli całość na połowę z dokładnością do 1mm i tak samo ocenia odległość na długości 0,5 m. Z obydwu stron przedmiotu – no chyba że u Ciebie jest inaczej.

Po tym ustawieniu zmieścisz się na 10 metrach w czarnym polu tarczy Ppn. Resztę dopracujesz.

Jeśli założysz tą „lunetkę” którą masz to pamiętaj że to straszny bubel i tam regulując góra – dół automatycznie zmienia się lewo – prawo, musisz regulować w takim przypadku obydwoma pokrętłami jednocześnie aż trafisz na prawidłowe ustawienia – wykonuj to na jednej odległości np. 6 metrów (pamiętaj o okularach).

Jak ustawisz już lunetkę na 6 metrach to powieś sobie kartkę papieru z pionową linią oddal się na 15 metrów oddaj trzy strzały, potem na 20 metrów , potem na 25 metrów , potem na 35 i 40 metrów, zawsze strzelaj nie mniej niż 3 razy.

Jeśli przestrzeliny będą oddalać się w jedną stronę od pionowej linii np. prawą lub lewą to znaczy że coś jest nie tak z osiowością lunety i musisz temu zaradzić bo nie ma możliwości w takiej sytuacji myśleć o dobrej zabawie w strzelaniu na dalsze odległości.

Doradziłem najprostszy sposób – prościej się nie da.
Łuk z badyla i sznurka
Awatar użytkownika
LocutusBorg

Post autor: LocutusBorg »

Cholerka, jeszcze jedno może być... Nie chcę Cie straszyć Guru, ale takie rzeczy się w tanich chinkach (a i chyba w turkach) zdarzały - mianowicie masz krzywą lufę... Wtedy to już w ogóle porażka :(

Mam nadzieję, że się mylę!
Slavia 634 + PP 6x40