SPADEK MOCY
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
SPADEK MOCY
Witam wszystkich ponownie. Dziś mam pytanie związane ze śrutem, obecnie używam śrutu TKT 4,5mm a mój harnaś jest przyzwyczajony do 4,52 i po załadowaniu 4,5mm śrut jest luźny i widać ewidentny prześwit. A pytanie jest takie, czy moc karabinka się zmniejsza poprzez używanie śrutu 4,5mm
Obecnie BRAK
-
Jeżeli lufa Twojego karabinka ewidentnie jest "ponad" 4,5 mm, to tak - powietrze od razu zacznie "nosić" śrut. Zazwyczaj jest tak, że nim powietrze wypchnie śrut z lufy, skompresuje się trochę bardziej (dzięki temu, ze śrut łatwo nie wylatuje), i w wyniku tego na śrut działa trochę większe ciśnienie. Przynajmniej tak ja to pojmuję; ale i z tego, co pomierzyłem chronem na sprężynie, właśnie to by wychodziło.
-
Ja w hatsanie używam śrutu lekko nadwymiarowego, wiązało sie to ze sfazowaniem portu ładowania, ale siła jest jak zauważyłem na zwykłej desce nieporównywalna. A to co pytałeś jest wiadomo powszechnie że im lepiej śrut wypełnia lufe tym ciśnienie jest większe, w tej chwili powietrze Ci ucieka, i jak kolega pisał poprzednio śrut dostaje zawirowań, sfazuj sobie lekko port dremelkiem i używaj większego, zobaczysz jaka różnica
Osiąganie zwycięstwa w zwykły sposób nie stanowi szczytu osiągnięć. Sun Tzu
-