Z HW-ci mojej zrobił się siewnik.

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
Kiersnowski Art

Z HW-ci mojej zrobił się siewnik.

Post autor: Kiersnowski Art »

Właśnie.

Obrazek pierwszy,
Obrazek

(wyzerowana była na punkt, na 20m) zacząłem sobie dzisiaj strzelać po długiej przerwie celowane na 10-kę a trafiało od góry tak jak na obrazku, po około 15-może trochę więcej peletkach punkt jednym śrutem na zero mniej więcej a potem następnych kilkanaście w dół jak widać, małą przerwę zrobiłem co by z bliska popatrzeć
Tarczka 2
Obrazek

po tej krótkiej przerwie ponownie strzelanko, tym razem przestrzeliny zaczęły się układać od dołu do góry. Krótka przerwa,

tarczka 3
Obrazek

Wbrew logice przestrzeliny zaczęły się układać na dole, nawet widać krótki okres stabilizacji, gdzie kilka peletek wpadło w jedną dziurę (to ta z małym odskokiem w prawo, prawa dolna ćwiartka tarczki) i nagle od razu zaczęło brać górę tarczy, no nie tak od razu, 2 peletki weszły blisko 10-ki a potem co strzał to wyżej.

Tarczka 4
Obrazek

ponownie winda w dół tyle że z większym rozrzutem by na koniec na dole w miarę się ustabilizować.

Celowałem za każdym razem w 10 czyli środek tarczki, zastanawiam się co może być przyczyną, najprawdopodobniej V0 głupieje (na chrono nie sprawdzałem), ale czemu. Śrut ten, który lubi.
Jeszcze spróbuję postrzelać z innych, akurat mam, ale czy ja wiem czy coś się zmieni. Łącznie na te 4 tarczki (i nie tylko) zużyłem około 70 śrutów. A w pobliże punktu celowania weszło 5-6.
Ostatnio zmieniony 2013-09-28, 22:08 przez Kiersnowski Art, łącznie zmieniany 2 razy.
Koniec żartów Panowie. Zaczęły się schody
Slavia 631 + Blog 3,5-10X40 SFE
Remington NMA1858 .44
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Kiersnowski Art pisze: najprawdopodobniej V0 głupieje (na chrono nie sprawdzałem),
.. może od tego zacznij :idea: ...
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
jimi krewetka
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: jimi krewetka »

A może wieje wicher dziś za bardzo ... ;)
Weihrauch HW 97 KT + Delta Optical Titanium 4-16x42 MD, Tanfoglio Witness 1911
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

jimi krewetka pisze:A może wieje wicher dziś za bardzo ... ;)
... z tarczek wynika , że sieje w pionie :idea: ... chrono , chrono ...
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
Kiersnowski Art

Poprzednie tarczki były strzelane Jumbo Heavy 5,52, 1,175g. Karabinek poleżał sobie kilka godzinek w autku, wiadomo chłodno. Strzeliłem 8 tarczek z różnych śrutów, wszystkie 5,52 czyli, ponownie Jumbo Heavy 5,52, AA 5,52, 1.037g oraz zwykłego exacta 5,52, 1.03g.
Ciekawe wnioski mi się nasuwają. Prędkość tak jak by się ustabilizowała. Bo zależnie od śrutu, albo górowało albo dołowało ale już nie było siewnika góra-dół.

Ciekawe jest to że ciężki śrut czyli Jumbo Heavy górował, natomiast lżejsze AA i Exact dołowały i to znacznie zarazem mając odchyłkę w prawo. Za chwilą wrzucę tarczki. Najlepsza jest ostatnia strzelana z Jumbo Heavy..
Remington NMA1858 .44
Awatar użytkownika
Kiersnowski Art

Co jest, wcięło fotki gdy próbowałem dodać kolejne :(. Na podględzie w trybie edycji linki są.
Remington NMA1858 .44
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: JesperKyd »

Kiersnowski Art pisze:Co jest, wcięło fotki gdy próbowałem dodać kolejne :(. Na podględzie w trybie edycji linki są.
"This photo has been removed."

Polecam http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?t=6959
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
Awatar użytkownika
Kiersnowski Art

Jasper ja linkuję z imageshack. Linki do imageshack są, tylko obrazki wciąło a były. Wycięło gdy w NOWYM poście zacząłem dodawać, teraz te nowe usunąłem.
Remington NMA1858 .44
robfra

Re: Z HW-ci mojej zrobił się siewnik.

Post autor: robfra »

Kiersnowski Art pisze:zacząłem sobie dzisiaj strzelać po długiej przerwie
Luneta - pływa zero?
Dieselek - bo smar spłynął przed uszczelkę?
Uszczelka - pada?
Sprężyna - pękła?
Jeśli śrut "ten co lubi" to jego bym nie ruszał. Trzeba zacząć od chrono. Jeśli będzie stabilnie to może wina lunety, a jeśli nie to bez rozbiórki systemu się nie obędzie.
Diana 75 i Daisy Powerline 717
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

robfra pisze:Dieselek - bo smar spłynął przed uszczelkę?

Uszczelka - pada?

Sprężyna - pękła?
... to HW90 ... gas-ram ... mógł zaworek popuścić lub faktycznie uszczelka padła (w co wątpię ) ... raczej zawirowania , bo nie tykane , dawno nie strzelane ...
Awatar użytkownika
Kiersnowski Art

Luneta na pewno nie pływa.
Raz był i to DIESEL akurat przy zamykaniu lufy jakiś samostrzał nastąpił (po domknięciu) jak otworzyłem to ładny dym leciał ale to było tylko raz.

Śrut, który lubi górował. Inne dołowały i to w dodatku z ucieczką w prawo, tak jak HN. Mnie zdziwiło że ciężki górował a lżejszy dołował. Jeszcze raz spróbuję wrzucić fotki a przynajmniej linki do fotek.

Się połapałem dlaczego fotek nie ma, już poprawiam.

Air Arms 5.52, 1.037g

Obrazek

Obrazek

Druga fotka, tarczka była strzelana jako pierwsza z 8-u, pierwsza fotka, tarczka strzelana jako 5-a w kolejności

JSB Exact 5.52, 1.03g
druga w kolejności strzelania.

Obrazek

4-a w kolejności strzelania

Obrazek

Jumbo Heavy 5.52 1,175g

Obrazek

Obrazek

i ostatnia strzelana

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2013-09-28, 22:25 przez Kiersnowski Art, łącznie zmieniany 1 raz.
Remington NMA1858 .44
robfra

Post autor: robfra »

Kiersnowski Art pisze: Raz był i to DIESEL akurat przy zamykaniu lufy jakiś samostrzał nastąpił (po domknięciu)

Mnie zdziwiło że ciężki górował a lżejszy dołował.
Padła uszczelka, spadła Vo i przy strzale cięższy śrut opuszcza lufę przy podrzucie, lżejszy przy opadzie lufy podczas kopniaka.

Mam nadzieję, że nie będziemy zgadywać więcej, bo dla mnie HW to sprężyna. Gas-ram mniej popularny, ale w tym wypadku przy dieslu mógł puścić zaworek i jest mniejsze ciśnienie - zacznij od tego.

Edyta:
teraz zdjęcia się otwierają. Ale masakra. Za duży ten rozrzut na 20m...
Diana 75 i Daisy Powerline 717
Awatar użytkownika
Kiersnowski Art

Wychodzi na to że do przeglądu musi iść.
Remington NMA1858 .44