Skręcanie sprężyny
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
- Ściepnik
Jutro pojawi się synek to postaram się przy jego pomocy dokleić zdjęcia albo przesłać do Mildota / podaj adres na PW /. To co jest na zdjęciach to tylko to, że punkty zaznaczone na zwojach w linii prostej, po ściśnięciu sprężyny dalej układają się w linii prostej bez śladu przechodzenia w linię śrubową pomimo jej łożyskowania łożyskiem oporowym kła obrotowego . Gdyby zresztą było inaczej producenci wiatrówek musieli by temu przeciwdziałać konstrukcyjnie bo skręcająca się sprężyna powodowałaby ruch obrotowy tłoka a ten napierał by na popychacz mechanizmu napinania . Oczywiście rozprężająca się sprężyna obracała by tłok w przeciwną stronę i tak, miękki w końcu popychacz , zostałby wycięty przez tłok przed wystrzelaniem dwóch paczek śrutu . Mielibyśmy więc w wiatrówkach fabrycznie łożyskowane czoła sprężyny lub podział sprężyny na dwie o przeciwnym skręcie .
Witeg ma rację , że przy dwóch sprężynach ilość nieczynnych zwojów wzrasta więc sumaryczna długość dwóch sprężyn musi być większa . Ja po pierwszym zapięciu sprężyny w moim pierwszym Liderze 44 , pełnym dziwnych dźwięków , bez oddania jednego strzału przerobiłem cały układ tłok - cylinder - dwie sprężyny w ten sposób, że nie stykają się one bezpośrednio ze sobą oddzielone polipropylenem . Tłok i tylna prowadnica zostały także zrobione od początku co pozwoliło na wygospodarowanie dodatkowego miejsca na sprężyny a nawet powiększenie średnicy drutu do 3,2 mm . Podparcie podzielonej sprężyny w jej środku a więc w miejscu najbardziej narażonym na wyboczenie powinno (???) zmniejszyć jego wpływ na równomierne rozwijanie siły podczas jej rozprężania . Ponieważ jednak , jak się wydaje , nawet renomowani producenci nie dzielą sprężyn to wpływ tego podziału jest pomijalnie mały .
Witeg ma rację , że przy dwóch sprężynach ilość nieczynnych zwojów wzrasta więc sumaryczna długość dwóch sprężyn musi być większa . Ja po pierwszym zapięciu sprężyny w moim pierwszym Liderze 44 , pełnym dziwnych dźwięków , bez oddania jednego strzału przerobiłem cały układ tłok - cylinder - dwie sprężyny w ten sposób, że nie stykają się one bezpośrednio ze sobą oddzielone polipropylenem . Tłok i tylna prowadnica zostały także zrobione od początku co pozwoliło na wygospodarowanie dodatkowego miejsca na sprężyny a nawet powiększenie średnicy drutu do 3,2 mm . Podparcie podzielonej sprężyny w jej środku a więc w miejscu najbardziej narażonym na wyboczenie powinno (???) zmniejszyć jego wpływ na równomierne rozwijanie siły podczas jej rozprężania . Ponieważ jednak , jak się wydaje , nawet renomowani producenci nie dzielą sprężyn to wpływ tego podziału jest pomijalnie mały .
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
"Moc" to chyba była jedną z ostatnich rzeczy branych pod uwagę przy projektowaniu FWB300, jeśli już to stabilność.
Tu masz sesję rozbieraną:
http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?p=46634
to schemat:
http://www.feinwerkbau.de/de/Service+Do ... eichnungen

Tu masz sesję rozbieraną:
http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?p=46634
to schemat:
http://www.feinwerkbau.de/de/Service+Do ... eichnungen
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
W takim razie jakiś błąd jest w Twoim eksperymencie. Albo pomiar do d...Filo pisze:Jutro pojawi się synek to postaram się przy jego pomocy dokleić zdjęcia albo przesłać do Mildota / podaj adres na PW /. To co jest na zdjęciach to tylko to, że punkty zaznaczone na zwojach w linii prostej, po ściśnięciu sprężyny dalej układają się w linii prostej bez śladu przechodzenia w linię śrubową pomimo jej łożyskowania łożyskiem oporowym kła obrotowego . .

:-D
-
Taki test z kłem i powolnym ściskaniu i jej rozprężaniu niczego nie udowadnia co by sprężyna się nie okręcała wokół swej osi podczas szybkiej pracy w wiatrówce . Przy szybkim cyklu strzału działają znacznie mocniejsze siły różnorakie plus drgania i takie tam brzęczenia i lepszym doświadczeniem by była podkładka plus paczka śrutu i kolega obaczy wtedy jak ładnie ją sprężyna po całości wyszlifuje . Gdyby się nie okręcała to podkładka powinna być nienaruszona w miejscu braku styku splantowanej sprężyny . Proste i namacalne . Polecam test w praktyce a nie jedynie na sucho bez przyspieszenia .
-
- Ściepnik
W dotychczas " macanych " wiatrówkach te o dolnym lub bocznym naciągu miały sprężyny o dużym napięciu wstępnym . W wiatrówkach klasycznie łamanych sprężyny miały napięcie wstępne znacznie mniejsze i w nich jest prawdopodobnie możliwość chwilowego odrywania się czoła sprężyny od swojego oparcia na skutek działania sił bezwładności i drgań . Jeśli ta sytuacja występuje to możliwe jest także docieranie się podkładek .
-
Nu czy łamane czy inny naciąg nie ma znaczenia co do napięcia wstępnego sprężyny . Może u kolegi tak trafiło z tym napięciem wstępnym z podziałem na rodzaj naciągu lecz to nie reguła. Z tego co pamiętam naocznie owe zjawisko występowało przy napięciu 4 cm sprężyny i to była wiatrówka łamana. Jak i przy napięciu 8 mm . Na pewno nie jest to skręt odczuwalny co by karabinek wyrywało na bok z rąk podczas strzału ale sądząc po szlifie podkładek owe zjawisko istnieje .
-
- -#Złoty Dobromir
-
-
- Ściepnik
Panowie, czas kończyć dyskusję . Od kilku dni dyskutujemy czy sprężyny się skręcają czy nie . Sprowokowaliście mnie do sięgnięcia po stosowną literaturę i powiem że TAK - SPRĘŻYNY SIĘ SKRĘCAJĄ . Model uproszczony obliczania sprężyny , służący do zastosowań praktycznych , zakłada że pręt sprężyny można porównać do skręcanego pręta prostego / sprężyna zwana drążkiem skrętnym / nawiniętego na walec a końce sprężyny nie są zablokowane (!!!!!) . Skoro model dla uproszczenia zakłada że końce są swobodne to znaczy że w rzeczywistości występuje wpływ ich unieruchomienia, bądź braku swobody na pracę sprężyny . Na Politechnice Gliwickiej skrypt do ćwiczeń z wyznaczania charakterystyki śrubowej sprężyny walcowej pokazuje urządzenie w którym jedna z płaszczyzn służących do ściskania sprężyn jest łożyskowana . Na bliższe przyjrzenie się sprawie skłonił mnie Witeq który wspomniał , że teoretycznie rozważany przeze mnie sposób kompensacji skutków ewentualnego skręcania sprężyny przez zastąpienie jej dwoma sprężynami przeciwskrętnymi został zastosowany w FWB300 . Na usprawiedliwienie powiem że skręcenie musi być bardzo małe / chociaż wpływ może być duży / bo w moim prymitywnym badaniu nic nie wskazywało na jakieś istotne wskazania do łożyskowania czoła sprężyny . Co prawda do badania użyłem sprężyny będącej połową pakietu stosowanego do moich chinek ze względu na ryzyko wyboczenia i wystrzelenia z tokarki . Znalazłem też całkiem poważne rozważania dotyczące wszystkich aspektów pracy walcowej sprężyny śrubowej ale obliczenie na ich podstawie kątowego przemieszczenia się jednej płaszczyzny oporowej względem drugiej w naszych sprężynach, wymagało by spędzenia paru godzin nad dawno nie trzymanym w rękach podręczniku matematyki . Obiecałem fotki / z których nic nie wynika / , w zamian deklaruję założenie na tokarkę długiej sprężyny od Lidera 44 i dokładne pomierzenie jej kątowego skręcenia .
-
CholeraFilo pisze:. Model uproszczony obliczania sprężyny , służący do zastosowań praktycznych , zakłada że pręt sprężyny można porównać do skręcanego pręta prostego / sprężyna zwana drążkiem skrętnym / nawiniętego na walec a końce sprężyny nie są zablokowane (!!!!!)

Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
*/ CPR=CustomPabloRudnik
-
Ciekawy link do teorii:
http://e-zipk.ia.polsl.pl/compression/teoria2.htm
i trochę praktyki:
http://e-zipk.ia.polsl.pl/compression/teoria3.htm
http://e-zipk.ia.polsl.pl/compression/teoria2.htm
i trochę praktyki:
http://e-zipk.ia.polsl.pl/compression/teoria3.htm
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
*/ CPR=CustomPabloRudnik