vantage- pomoc w przeróbkach
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
hmm.. ten spust, to już wyższa szkoła jazdy. Raczej się na to nie porwę teraz. Co najwyżej zmienię śrubkę regulacji spustu na dłuższą.
Wiatrówka już rozebrana i poszczególne elementy wyczyściłem. Jutro obetnę sprężynę u znajomego i zakupię smary.
Mam jeszcze pytanie do Praktiko lub kogoś, kto wie o co chodzi. Na filmiku wspomniałeś, że wywalisz grzybek. Dlaczego?
Wiatrówka już rozebrana i poszczególne elementy wyczyściłem. Jutro obetnę sprężynę u znajomego i zakupię smary.
Mam jeszcze pytanie do Praktiko lub kogoś, kto wie o co chodzi. Na filmiku wspomniałeś, że wywalisz grzybek. Dlaczego?
-
-
-
Tu jeszcze na temat sprężyny jak ją ciachnąć od kolego z forum :
SlaweQ - 2012-05-29, 12:48
Tniesz pod kątem prostym do osi podłużnej sprężyny.
Delikatnie 1 zwój max, czyli w Twoim przypadku oryginalnie zarobiony koniec.
Potem rozgrzewasz nad palnikiem gazowym ostatni zwój i kombinerkami doginasz przyciętą końcówkę.
Trzeba uważać co by się nie poparzyć, całość niech sobie sama ostygnie.
Doszlifowujesz koniec na bocznej płaszczyźnie tarczy tnącej szlifierki, tylko nie dociskaj mocno drutu.
Tak aby końce nie zrobiły się fioletowe.
Potem tą płaszczyznę trzeba dopolerować na papierze, a w koniec w środku zfazować kamieniem kulistym lub stożkowym.
I wtedy masz sprężynę jak z rysunku b foto .
SlaweQ - 2012-05-29, 12:48
Tniesz pod kątem prostym do osi podłużnej sprężyny.
Delikatnie 1 zwój max, czyli w Twoim przypadku oryginalnie zarobiony koniec.
Potem rozgrzewasz nad palnikiem gazowym ostatni zwój i kombinerkami doginasz przyciętą końcówkę.
Trzeba uważać co by się nie poparzyć, całość niech sobie sama ostygnie.
Doszlifowujesz koniec na bocznej płaszczyźnie tarczy tnącej szlifierki, tylko nie dociskaj mocno drutu.
Tak aby końce nie zrobiły się fioletowe.
Potem tą płaszczyznę trzeba dopolerować na papierze, a w koniec w środku zfazować kamieniem kulistym lub stożkowym.
I wtedy masz sprężynę jak z rysunku b foto .
-
Tu masz bardziej obrazowo szybki opis crosmana . Takie elementy jak prowadnica i grzybek ( kapelusz ) z poliamidu dorabia tokarz pod wymiar danej sprężyny.
http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?t=7038
http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?t=7038
-
tao_tsy, lepiej już nie można wytłumaczyć jak poprawić Vantaga
Jeśli teraz mani3k_X coś zrobisz nie tak tylko twoja wina
Grzybek zastępujemy czymś lżejszym , wywaliłem by odciążyć tłok, sprężyna się nie wypaczyła . Ze spustem to właśnie chodziło mi o to, że mani3k_X nie musi być fachowcem który poprawił już 20 spustów w Vantage i najnormalniej w świecie może tego nie potrafić dobrze zrobić , a jak zrobi źle to może być kłopot. Spust jednak jak najbardziej trzeba poprawić! Cokolwiek zrobisz , poprawisz będziesz czuł i widział różnicę
Sprężyna szybko nie padnie szybciej kupisz nową wiatrówkę
Chyba , że strzelasz paczkę śrutu dzień w dzień
Największą biedą w moim był cylinder , który na początku miał mniejszą średnicę niż na końcu
Cud następny to po przeczyszczeniu lufy przez kolegę spadła prędkość i to znacznie. Uklepuje się uszczelka lufy ,oring najlepiej od razu kup nowy i wymień bo potem będą cuda na tarczy , a ty będziesz dumał co jest. Życzę powodzenia i naprawdę masz tu chyba wszystkie informacje o poprawie karabinka. Co do samego Vantaga to powiem, że mam lepsze , ale tego się nie pozbywam, zostaje ze mną. Trochę z sentymentu , a trochę z rozsądku(tyle pracy mojej i kolegi i oddać za bezcen). Pozdrawiam

Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu
-
-
-
No i z waszą pomocą jestem po pierwszej próbie poprawienia wiatrówki. Sprężyna nie wyszła tak idealnie jak na rysunku, ale równie dobrze jak było w oryginale. Nie udało mi się wymienić też grzybka na wykonanego z poliamidu, więc został ten co był. Po złożeniu wszystkiego do kupy i oddaniu 3 strzałów w pobliskie drzewo doszedłem do wniosków, że:
-sprężyna łatwiej się naciąga,
-nie kopci i nie wali smarem (przy okazji, przed wyczyszczeniem był zalany olejem silnikowym lub czymś podobnym)
-spust nieco wymiękł,
-nie szarpie już tak przy strzale
-sprężyna dalej brzęczy pomimo peta i nie wiem co jest tego powodem
Jutro, gdy będzie jasno zobaczę jak z celnością, ale jestem dobrej myśli. Dzięki wielkie za pomoc
-sprężyna łatwiej się naciąga,
-nie kopci i nie wali smarem (przy okazji, przed wyczyszczeniem był zalany olejem silnikowym lub czymś podobnym)
-spust nieco wymiękł,
-nie szarpie już tak przy strzale
-sprężyna dalej brzęczy pomimo peta i nie wiem co jest tego powodem
Jutro, gdy będzie jasno zobaczę jak z celnością, ale jestem dobrej myśli. Dzięki wielkie za pomoc
-
-
- Ściepnik
-
Ponieważ teraz strzela mi się przyjemniej postanowiłem zakupić sobie lunetę. Zamówiłem oczywiście coś budżetowego, a mianowicie Point Precision 3-9x40AO z montażem wysokim w zestawie i z nim mam właśnie problem. Ni jak nie mogę spasować go z szyną. Nie chce siedzieć równiutko tylko 1 albo drugi ząbek w tylnej części nie zahacza o szynę. Winny dopatruję się w "wypustce" na bolec na montażu. Jest za duży i nie chce wleźć do dziury unosząc przez to montaż. Spotkaliście się z czymś takim? Nie wiem czy wina stoi po stronie wiatrówki czy optyki, a może ja coś skaszaniłem?
-
- Ściepnik
-
-