Sprężyna

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
januszmariusz

Post autor: januszmariusz »

JesperKyd pisze:W czystym wydaniu kwadratura koła...
Dokładnie .
Czytając wcześniejsze posty kolegi @młotek dochodzę do wniosku że oczekuje potwierdzenia aby pozostał przy otwartych , jak sobie przypominam wcześniej miał dylemat co posadzić na swojej dmuchawce ;)
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
młotek

Post autor: młotek »

Chodzi mi o to, że prędzej czy później to co mam nie będzie warte reanimacji.
Na żadne PCP nigdy się nie zdecyduję (z przyczyn praktycznych).
Pozostają więc sprężyny.
Pośród tych polecanych z pewnością są różnice konstrukcyjne.
Większość z nich nie jest widoczna.
Średnicę cylindra (a tym samym chyba również sprężyny) widać gołym okiem.
Jeśli więc jest jakaś zależność od tego parametru (średnicy sprężyny), to miałbym więcej danych aby dokonać prawidłowego wyboru.
Taka wiedza pomogłaby również innym.
Zwłaszcza początkującym.

Ktoś powie, że wystarczy popytać na forum i powiedzą co kupić.
Takie rady mogą być jednak obarczone jakimś "emocjonalnym" błędem, a fizyka nie podlega emocjom.
photochem

Post autor: photochem »

Za dużo kombinujesz...
Przez jakiś czas zastanawiałem się nad kilkoma opcjami zakupu dobrej "sprężyny" - i jakbym zaczął się skupiać nad teoretycznymi podstawami to dalej bym przeglądał fora.
Poszedłem tymczasem do sklepu, przymierzyłem się do kilku rozważanych modeli i jeden z nich już od jakiegoś czasu daje mi mnóstwo radości ;-)
Ze strony "praktycznej" to podejrzewam że choć z pewnością modele różnią się inną kulturą pracy, celnością i jeszcze kilkoma parametrami nad którymi można by długo dyskutować "teoretycznie", to jeszcze dużo ścieków w Wiśle upłynie nim moje zdolności strzeleckie zbliżą mnie do wykorzystania potencjału który w mojej wiatrówce drzemie...

Pozdrawiam i życzę miłego strzelania
HW97k (Dębowy) + DOT 4-16X42| Gamo PR45
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

Oj, naprawdę choć raz posłuchaj rady - jak chcesz w miarę to rozgryźć, to musisz pogrzebać w starych postach, głównie na beżowym. O poduszkach powietrznych, porównaniach cyklów strzału przy krótkim i "grubym" cylindrze, dłuższym i cieńszym, doborze ciężaru tłoka do do pojemności komory sprężania, ile z danej objętości komory sprężania można wycisnąć J i jak to się przekłada na zachowanie wiatrówki, itd, itd..... Cykl strzału nie zależy tylko od charakterystyki sprężyny.
młotek pisze:Średnicę cylindra (a tym samym chyba również sprężyny) widać gołym okiem
No poniekąd, średnica cylindra ogranicza średnicę tłoka, a dopiero jego wewnętrzna średnica maksymalną średnicę sprężyny, ale czasem pozostaje spore pole manewru.
młotek

Post autor: młotek »

witeg pisze:Oj, naprawdę choć raz posłuchaj rady - jak chcesz w miarę to rozgryźć, to musisz pogrzebać w starych postach, głównie na beżowym.
Oj przekopałem chyba wszystko co było do przekopania.
Konkretów jednak nie znalazłem.

Dzisiaj przyszły mi jednak do głowy trzy porównania:
1- Kiedy ściskam sprężynę o małej średnicy i długości dużo większej niż ta średnica, to sprężyna z łatwością "ucieka" na bok. Jeśli jednak ściskam sprężynę tak samo długą i tak samo twardą, jednak o dużo większej średnicy zewnętrznej, to jej ściśnięcie jest łatwe.
2- Struna gitary jeśli jest naciągnięta (wstępnie naprężona), to z łatwością wpada w drgania nawet po najlżejszym szarpnięciu (naciągnięciu i nagłym zwolnieniu). Jeśli zaś ta sama struna luźno zwisa z gryfu, to nawet najmocniejsze szarpanie nie wprawi jej w drgania.
3- Drgania struny można szybko wytłumić przykładając do niej jakiś miękki przedmiot. Czy jednak energia tych drgań znika bez śladu? Nie. Zostaje pochłonięta przez ten przyłożony przedmiot. W przypadku wiatrówek będzie to np. dłuższa prowadnica. Ta prowadnica niestety sztywno opiera się jednak o obudowę.

Według mnie wniosek sam się nasuwa.
Tylko sprężyny o dużej średnicy zewnętrznej i bez napięcia wstępnego dają szansę optyce.