Zakup hatsana

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

młotek

Post autor: młotek »

Michał pisze:Ze swojego strzelałem przed poprawieniem i niczego nie uszkodziłem
Wybacz, że gniotę ten temat, ale porównując w jaki sposób doszło u Ciebie do uszkodzenia uszczelki tłoka, to zauważam sprzeczność ze zdaniem powyżej.

Jeśli w jakiejkolwiek części cylindra były zadziory i kaleczące krawędzie, to wychodzi na to (logicznie myśląc), że do uszkodzenia uszczelki doszło już podczas pierwszych strzałów.
Tymczasem teraz piszesz coś zupełnie przeciwnego.

Z drugiej strony taki przykład:
W swoim hatsanie 95 (z którego nie oddałem żadnego strzału przed przeglądem) do tej pory mam na przedniej płaszczyźnie tłoka (to na czym trzyma się uszczelka) wgnieciony odcisk potężnego wióra (miał jakieś 25mm długości i 4mm szerokości, a mimo to wbił się w tłok samą krawędzią).
Na fabrycznej uszczelce odcisk był również.
Gdybym więc strzelił choć kilka razy, to ten wiór dosłownie zeskrobałby gładź cylindra.

Jeśli więc ktoś nie ma ochoty brudzić łapek, a decyduje się na kupno budżetowej wiatrówki, to absolutnie nie powinien żałować grosza na przegląd zerowy.
Amen.
Awatar użytkownika
Michał
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Michał »

młotek pisze:zauważam sprzeczność
Nie sprzeczność,ponieważ wiem co piszę.Uszczelka została uszkodzona z zewnątrz jak wyciągałem tłok,a nie jak strzelałem !.Wewnętrzna warga była nienaruszona więc strzelanie niczego nie uszkodziło.Również w komorze sprężania żadnego syfu nie znalazłem,kilka opiłków znalazłem na sprężynie i przy uszczelce ale to takie drobinki (u innych mogą być większe).I nie tylko w budżetowych karabinkach znajduje się czasem syf...
Zgadzam się że przegląd warto zrobić,ale Twoje stwierdzenie Cyt."absolutnie bezwzględnie" odnośnie przeglądu powinno nasuwać jedną myśl,mianowicie taką że każdy sprzedawca wiatrówek na całym świecie sprzedaje totalne gów... bo bez przeglądu zerowego ropieprzymy karabinek...następna myśl która się nasuwa to taka że od razu po zakupie powinno oddać się ją do serwisu na gwarancję w celu czyszczenia,powiedz kto tak robi? (nie mylić z przeglądem zerowym,za który się płaci). Powtórzę to jeszcze raz ze swojego strzelałem przed poprawieniem i niczego nie uszkodziłem (uszczelka uszkodziła się przy wyciąganiu tłoka). !!!
Każdy ma wybór ale żeby przegląd był absolutną koniecznością przed oddaniem pierwszego strzału (może dla Ciebie)...bzdura.
Myślę że to tyle z mojej strony .
HW97 .177,Remington Summit .177,Lov2 .177,C 2240 .177-Walther 2x20,Colt 1911,Hatsan 135 .22,CP1-M .177,CP1 .177,SPA p10 .22
młotek

Post autor: młotek »

Jeśli facet, przez którego łapki przeszły setki hatsanów twierdzi, że 4/10 wymaga przeglądu ze względu na paprochy w środku (możliwość uszkodzenia), to oznacza, że 40% hatsanów jest fabrycznym szmelcem którego nie wolno używać do czasu oczyszczenia.
Czy 40% szansy na to, że trzeba będzie wyrzucić uszkodzony sprzęt to mało?
Innymi słowy miałeś 40% szansy, że wywalisz w błoto kilka stówek.
Dla Ciebie to mało? :shock:
Awatar użytkownika
Michał
Ściepnik
Ściepnik

Chłopie jeśli się uweźmiesz na coś to Twoje musi być na wierzchu,i niech tak będzie... Ja pisałem ogólnie o strzeladłach a nie Harnasiach.Z tymi Twoimi spustami było tak samo ... nie warto dyskutować bo i tak nie zrozumiesz.
Przemka szanuje jako fachowca,Kolegę i liczę się z jego zdaniem.
The End.
HW97 .177,Remington Summit .177,Lov2 .177,C 2240 .177-Walther 2x20,Colt 1911,Hatsan 135 .22,CP1-M .177,CP1 .177,SPA p10 .22
cross553

Post autor: cross553 »

Przyznam że troszeczkę przestraszyłem się czytając wasze odpowiedzi i postanowiłem jednak rozebrać mojego hatsana. Zakupiłem więc smary i rozkręciłem. W środku nie było żadnych opiłków i ostrych krawędzi, sprężyna była prosta i splanowana. Wszystko była nasmarowane poprawnie więc nic nie robiłem i złożyłem go ponownie. Teraz myślę że nie warto było go rozkręcać zabrało mi to trochę czasu który mógłbym przeznaczyć na strzelanie.
Hatsan 90
Awatar użytkownika
blucas
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: blucas »

Popatrz na to z innej strony... Teraz już wiesz co jest w środku ;) Kiedyś ta wiedza może się przydać.
C.3576, Ka.CaP-1 - jeszcze się robi
cross553

No fakt chyba Hatsany zmieniają się na lepsze coraz mnie niedociągnięć, dokładnie splanowana sprężyna , dłuższa prowadnica poprawne smarowanie.
Hatsan 90
Awatar użytkownika
blucas
Ściepnik
Ściepnik

Re: Zakup hatsana

Post autor: blucas »

cross553 pisze: postanowiłem że moją pierwszą wiatrówką będzie hatsan.
Do czego porownujesz?
C.3576, Ka.CaP-1 - jeszcze się robi
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

cross553 pisze: dokładnie splanowana sprężyna
... potrafisz to ocenić ???
cross553 pisze: dłuższa prowadnica
... dłuższa od czego ??? Od lat we wszystkich modelach są takie same ....
cross553 pisze: poprawne smarowanie.
... :lol: ... wszystko upaprane oliwą lub bordowym mazidłem ...

... rozebrałeś harnasia i nic przy nim nie zrobiłeś ??? ... czy po prostu pojęcia nie masz co piszesz ....
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
cross553

Re: Zakup hatsana

blucas pisze:
cross553 pisze: postanowiłem że moją pierwszą wiatrówką będzie hatsan.
Do czego porownujesz?
porownuje do zdjec, opisow i wypowiedzi posiadaczy.
Ostatnio zmieniony 2014-08-20, 21:49 przez cross553, łącznie zmieniany 1 raz.
Hatsan 90
cross553

Hiszpan63 pisze:
cross553 pisze: dokładnie splanowana sprężyna
... potrafisz to ocenić ???
cross553 pisze: dłuższa prowadnica
... dłuższa od czego ??? Od lat we wszystkich modelach są takie same ....
cross553 pisze: poprawne smarowanie.
... :lol: ... wszystko upaprane oliwą lub bordowym mazidłem ...

... rozebrałeś harnasia i nic przy nim nie zrobiłeś ??? ... czy po prostu pojęcia nie masz co piszesz ....
no nie bylo nic do zrobienia wiec zlozylem. wszystko tak jak w instrukcji smarowania z forum i zadnych opilkow czy ostrych krawedzi szkoda ze nie zrobilem zdjec.
Ostatnio zmieniony 2014-08-20, 21:24 przez cross553, łącznie zmieniany 1 raz.
Hatsan 90
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

Hiszpan63 pisze:
Rzułf pisze:Hełm jest mój i będę go nosił kiedy będę chciał!
... to chociaż przewiń od czasu do czasu na lewą stronę , bo Ci się zapoci ... :lol:
To się przed wojną / II światową / nazywało nicowaniem . Garnitury przerabiano " na nice " czyli odwracano na lepszą , nie zniszczoną stronę . Ot , takie wspomnienia tuż powojennego rocznika .
Awatar użytkownika
Michał
Ściepnik
Ściepnik

Filo pisze: Ot , takie wspomnienia tuż powojennego rocznika .
Włodziu,w sam raz do Teatrzyku Geriatrzyku... :P
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

:mrgreen:
Awatar użytkownika
Cortez

Post autor: Cortez »

cross553 pisze:... nie bylo nic do zrobienia wiec zlozylem....
...super...to po co nam czas zabierasz???? :evil:
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42