Slavia 634 vs Hatsan 80

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

W_Pawel

Slavia 634 vs Hatsan 80

Post autor: W_Pawel »

Witam.
Na innym, znanym wam zapewne forum, przeczytałem artykuł nt.powyższych (http://airguns.pl/wiatrowka-porownanie-slavia-hatsan). Slavia w wersji Ultra. Padło tam zastanawiające mnie twierdzenie, z którego wynikało, że Hatsan jest mocniejczy od Slavii, ale zgodnie z informacją na stronie Cekausu, to Slavia 634 Ultra "ma moc" 15J. Jeśli Hatsan mieści się w limicie, to czy byłoby to tak zauważalne??? Mam pistolet wypluwający śruciny z energią ok.4J i jestem pod mocnym wrażeniem, jednak różnica między 15 a 16,9J (o ile tyle ma rzeczony Hatsan), nie powinna być jakoś odczuwalna - tak mi się przynajmniej zdaje, a frajda z niszczenia celów porównywalna?
GAMO PR-45, Kandar CP1, Remington Summit
Awatar użytkownika
forestkorsze
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: forestkorsze »

Szmoc to nie wszystko. Liczy się celność,powtarzalność, kultura pracy systemu.
[scroll]# GAMO FALCON # SLAVIA 634#[/scroll]
Awatar użytkownika
Negza
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Negza »

W_Pawel pisze:...jednak różnica między 15 a 16,9J (o ile tyle ma rzeczony Hatsan), nie powinna być jakoś odczuwalna - tak mi się przynajmniej zdaje, a frajda z niszczenia celów porównywalna?
15 czy 16,9 J, to niuanse dla zawodników FT itp. Przy zabawie w niszczenie różnica niezauważalna. Dziurki wychodzą takie same. To raczej kwestia doboru celu, który da się efektownie zniszczyć. Dla mnie taka różnica nie ma żadnego znaczenia a z tym niszczeniem, to tylko kłopot, bo po wszystkim trzeba posprzątać.
Wiatrówka, to niezbyt dobre narzędzie do niszczenia. Popatrz powyżej na post Marcina. Szybko sam dojdziesz do takich samych wniosków.
Wiatrówki różne
Awatar użytkownika
Grossus

Post autor: Grossus »

Porównywanie Slavii do Hatsana jest krzywdzące do tej pierwszej.
http://www.wsststrzelec.pl/
"A teraz szybko zanim dotrze do nas że to bez sensu" - Król Julian
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Grossus pisze:Porównywanie Slavii do Hatsana jest krzywdzące do tej pierwszej.
To prawda :! ... i żadne mega tuningi hatsana tego nie zmienią .
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
blucas
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: blucas »

Porównywanie Slavii do Hatsana jest krzywdzące do tej pierwszej.
Popieram.
To tak jak by porównywać WW Golfa z Tata Indigo (z góry przepraszam użytkowników tego drugiego)
Oba na początku jeżdżą ... a co z tych dwóch wybrał byś na lata?
C.3576, Ka.CaP-1 - jeszcze się robi
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

blucas pisze:To tak jak by porównywać WW Golfa z Tata Indigo
Łukaszu , pamiętam lata gdy podobnie mówiło się w Europie o japońskich samochodach . Niedługo będziemy jeździć " chińczykami " , a za 20 lat , być może zobaczymy Ciebie za kierownicą jakiegoś Tata Futuro :mrgreen: .
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Filo pisze:podobnie mówiło się w Europie o japońskich samochodach . Niedługo będziemy jeździć " chińczykami "
Tyle , że Włodziu o Slavii , to już z dekadę się klepie , ze produkowana w Chinach i pogorszyła się i przestarzała i nienowoczesna i w ogóle wiosło ... I ciągle jest , produkowana w Czechach , ciągle celna , ergonomiczna , pasująca 80% strzelcom , prosta w budowie , łatwa w naprawie , oferująca osiągi (wyniki) porównywalne do topowych modeli HW . A że brzydka ??? ... no sam kiedyś powiedziałem , że szpetna jest :idea: ... co nie zmienia faktu , ze karabin ma być celny i przyjazny użytkownikowi . I taka jest Slavia ... każda ... :!
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

No przecież nie mówiłem o dniu dzisiejszym tylko o przyszłości . CZ też będzie zmuszona , pod naporem konkurencji wypuścić model " 734 " bo , jak ktoś słusznie zauważył , stanie w miejscu to cofanie się . W ciągu kilkunastu lat Hatsan wyrósł na branżowego lidera sprzedaży w Europie / jeśli się mylę , to nie bardzo / . Nie bierze się to znikąd , a tylko ze stosunku jakości do ceny . A jeśli chodzi o urodę Slavii , to fundamentalnie się z Tobą nie zgadzam . Zawsze fascynowały mnie produkty których forma była podporządkowana funkcji , a tak jest w przypadku Slavii .
Awatar użytkownika
blucas
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: blucas »

Niedługo będziemy jeździć " chińczykami " , a za 20 lat , być może zobaczymy Ciebie za kierownicą jakiegoś Tata Futuro .
Fajnie. Tylko ze Tata to produkt Indyjski :P
A co do chińczyków ... nie od dziś wiadomo ze potrafią zrobić bardzo dobre rzeczy. To rynek wymaga od nich taniej tandety.
C.3576, Ka.CaP-1 - jeszcze się robi
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

blucas pisze:Fajnie. Tylko ze Tata to produkt Indyjski :P
Wiem , że indyjski , dlatego napisałem że chińskimi będziemy jeździli niebawem , a Tatą za 20 lat . Pierwsze próby wprowadzenia " chińczyków " i Tata na rynek polski nie powiodły się , być może dlatego , że import spoza Unii jest obciążony cłem , a przecież " CCC " obowiązuje .
W_Pawel

No tak - ładnie się dyskusja rozwinęła, a ja w międzyczasie zaopatrzyłem się w Slavię 634 Ultra(pożyczona do spróbowania) i muszę powiedzieć, że ładnie pracuje. Tylko jedna rzecz mi się w niej nie podoba - nie mogę ustawić szczerbinki w pionie! Wykręciłem na maksa śrubę regulującą w górę, a strzelam w "9" celując pod czarne pole. Dodam, że strzelam w mieszkaniu z kilku metrów, a co by było, gdybym chciał ustawić celownik na 10, czy 20m? Już mi brakuje zakresu regulacji :(
Aha - kolega ma tę wiatrówkę od 2011, a strzelał parę razy, więc nie sądzę, że miał wszystko idealnie ustawione, jeśli "kręcił" przyrządami.
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

W_Pawel pisze: Już mi brakuje zakresu regulacji :(
No i będzie Ci brakowało , bo z karabinków nie strzela się " z przystawienia " . Przyrządy działają od pewnej , minimalnej dla każdego sprzętu odległości . ;) , a ty jesteś z regulacją grubo przed pierwszym przecięciem osi celowania z krzywą balistyczną . Na bliskich odległościach można przyjąć , że oś lufy pokrywa się z krzywą balistyczną .
Ostatnio zmieniony 2014-10-19, 22:38 przez Filo, łącznie zmieniany 2 razy.
W_Pawel

Ale w tym wypadku - za mała odległość - to chyba powinienem strzelać powyżej, a nie poniżej punktu celowania, a nie na odwrót?
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

Niekoniecznie, najłatwiej zrozumieć rysując sobie karabinek, przyrządy celownicze i linię celowania (prosta) oraz linię toru pocisku (parabola!), przed pierwszym przecięciem się linii jest tak jak teraz masz.