Slavia 634 vs Hatsan 80
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
Slavia 634 vs Hatsan 80
Witam.
Na innym, znanym wam zapewne forum, przeczytałem artykuł nt.powyższych (http://airguns.pl/wiatrowka-porownanie-slavia-hatsan). Slavia w wersji Ultra. Padło tam zastanawiające mnie twierdzenie, z którego wynikało, że Hatsan jest mocniejczy od Slavii, ale zgodnie z informacją na stronie Cekausu, to Slavia 634 Ultra "ma moc" 15J. Jeśli Hatsan mieści się w limicie, to czy byłoby to tak zauważalne??? Mam pistolet wypluwający śruciny z energią ok.4J i jestem pod mocnym wrażeniem, jednak różnica między 15 a 16,9J (o ile tyle ma rzeczony Hatsan), nie powinna być jakoś odczuwalna - tak mi się przynajmniej zdaje, a frajda z niszczenia celów porównywalna?
Na innym, znanym wam zapewne forum, przeczytałem artykuł nt.powyższych (http://airguns.pl/wiatrowka-porownanie-slavia-hatsan). Slavia w wersji Ultra. Padło tam zastanawiające mnie twierdzenie, z którego wynikało, że Hatsan jest mocniejczy od Slavii, ale zgodnie z informacją na stronie Cekausu, to Slavia 634 Ultra "ma moc" 15J. Jeśli Hatsan mieści się w limicie, to czy byłoby to tak zauważalne??? Mam pistolet wypluwający śruciny z energią ok.4J i jestem pod mocnym wrażeniem, jednak różnica między 15 a 16,9J (o ile tyle ma rzeczony Hatsan), nie powinna być jakoś odczuwalna - tak mi się przynajmniej zdaje, a frajda z niszczenia celów porównywalna?
GAMO PR-45, Kandar CP1, Remington Summit
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
15 czy 16,9 J, to niuanse dla zawodników FT itp. Przy zabawie w niszczenie różnica niezauważalna. Dziurki wychodzą takie same. To raczej kwestia doboru celu, który da się efektownie zniszczyć. Dla mnie taka różnica nie ma żadnego znaczenia a z tym niszczeniem, to tylko kłopot, bo po wszystkim trzeba posprzątać.W_Pawel pisze:...jednak różnica między 15 a 16,9J (o ile tyle ma rzeczony Hatsan), nie powinna być jakoś odczuwalna - tak mi się przynajmniej zdaje, a frajda z niszczenia celów porównywalna?
Wiatrówka, to niezbyt dobre narzędzie do niszczenia. Popatrz powyżej na post Marcina. Szybko sam dojdziesz do takich samych wniosków.
Wiatrówki różne
-
Porównywanie Slavii do Hatsana jest krzywdzące do tej pierwszej.
http://www.wsststrzelec.pl/
"A teraz szybko zanim dotrze do nas że to bez sensu" - Król Julian
"A teraz szybko zanim dotrze do nas że to bez sensu" - Król Julian
-
- Ściepnik
To prawdaGrossus pisze:Porównywanie Slavii do Hatsana jest krzywdzące do tej pierwszej.

Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam
... często nie tam , gdzie celujemy

HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam

-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
Tyle , że Włodziu o Slavii , to już z dekadę się klepie , ze produkowana w Chinach i pogorszyła się i przestarzała i nienowoczesna i w ogóle wiosło ... I ciągle jest , produkowana w Czechach , ciągle celna , ergonomiczna , pasująca 80% strzelcom , prosta w budowie , łatwa w naprawie , oferująca osiągi (wyniki) porównywalne do topowych modeli HW . A że brzydka ??? ... no sam kiedyś powiedziałem , że szpetna jestFilo pisze:podobnie mówiło się w Europie o japońskich samochodach . Niedługo będziemy jeździć " chińczykami "

Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
... często nie tam , gdzie celujemy

-
- Ściepnik
No przecież nie mówiłem o dniu dzisiejszym tylko o przyszłości . CZ też będzie zmuszona , pod naporem konkurencji wypuścić model " 734 " bo , jak ktoś słusznie zauważył , stanie w miejscu to cofanie się . W ciągu kilkunastu lat Hatsan wyrósł na branżowego lidera sprzedaży w Europie / jeśli się mylę , to nie bardzo / . Nie bierze się to znikąd , a tylko ze stosunku jakości do ceny . A jeśli chodzi o urodę Slavii , to fundamentalnie się z Tobą nie zgadzam . Zawsze fascynowały mnie produkty których forma była podporządkowana funkcji , a tak jest w przypadku Slavii .
-
- Ściepnik
Fajnie. Tylko ze Tata to produkt IndyjskiNiedługo będziemy jeździć " chińczykami " , a za 20 lat , być może zobaczymy Ciebie za kierownicą jakiegoś Tata Futuro .

A co do chińczyków ... nie od dziś wiadomo ze potrafią zrobić bardzo dobre rzeczy. To rynek wymaga od nich taniej tandety.
C.3576, Ka.CaP-1 - jeszcze się robi
-
- Ściepnik
Wiem , że indyjski , dlatego napisałem że chińskimi będziemy jeździli niebawem , a Tatą za 20 lat . Pierwsze próby wprowadzenia " chińczyków " i Tata na rynek polski nie powiodły się , być może dlatego , że import spoza Unii jest obciążony cłem , a przecież " CCC " obowiązuje .blucas pisze:Fajnie. Tylko ze Tata to produkt Indyjski
-
No tak - ładnie się dyskusja rozwinęła, a ja w międzyczasie zaopatrzyłem się w Slavię 634 Ultra(pożyczona do spróbowania) i muszę powiedzieć, że ładnie pracuje. Tylko jedna rzecz mi się w niej nie podoba - nie mogę ustawić szczerbinki w pionie! Wykręciłem na maksa śrubę regulującą w górę, a strzelam w "9" celując pod czarne pole. Dodam, że strzelam w mieszkaniu z kilku metrów, a co by było, gdybym chciał ustawić celownik na 10, czy 20m? Już mi brakuje zakresu regulacji
Aha - kolega ma tę wiatrówkę od 2011, a strzelał parę razy, więc nie sądzę, że miał wszystko idealnie ustawione, jeśli "kręcił" przyrządami.

Aha - kolega ma tę wiatrówkę od 2011, a strzelał parę razy, więc nie sądzę, że miał wszystko idealnie ustawione, jeśli "kręcił" przyrządami.
GAMO PR-45, Kandar CP1, Remington Summit
-
- Ściepnik
No i będzie Ci brakowało , bo z karabinków nie strzela się " z przystawienia " . Przyrządy działają od pewnej , minimalnej dla każdego sprzętu odległości .W_Pawel pisze: Już mi brakuje zakresu regulacji

Ostatnio zmieniony 2014-10-19, 22:38 przez Filo, łącznie zmieniany 2 razy.
-
-
- Ściepnik