Hatsan Striker Edge - co i jak ?

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Post autor: Ślubek »

Michał pisze:...Piotrze co Ty jadasz że tak do rymu gadasz (piszesz). :P
Nie upieram się,zrobi jak będzie chciał,ale nie powie później że nikt go nie ostrzegał.
Z drugiej strony wiatrówka to nie ogórek żeby ją octem traktować... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Nawet człowiek nie poczuje, jak mu się zrymuje. Może ogórki jada? :mrgreen:
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
Awatar użytkownika
Michał
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Michał »

maximus pisze:Oksyda nie zabezpiecza przed korozją praktycznie w ogóle.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Oksydowanie
Chroni,tylko nie wiem dlaczego w wiatrówkach jakość oksydy odbiega w dużym stopniu od tej z broni palnej.I z tego powodu po każdym strzelaniu powinno się wspomagać ochronność oksydy przecierając olejkiem PKB czy pochodnymi.

A z tego co pamiętam to Ty Rafale też dobrze rymujesz... :mrgreen:
HW97 .177,Remington Summit .177,Lov2 .177,C 2240 .177-Walther 2x20,Colt 1911,Hatsan 135 .22,CP1-M .177,CP1 .177,SPA p10 .22
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

Michał pisze:
maximus pisze:Oksyda nie zabezpiecza przed korozją praktycznie w ogóle.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Oksydowanie
Chroni,tylko nie wiem dlaczego w wiatrówkach jakość oksydy odbiega w dużym stopniu od tej z broni palnej.I z tego powodu po każdym strzelaniu powinno się wspomagać ochronność oksydy przecierając olejkiem PKB czy pochodnymi.
Niższa trwałość , bo uproszczona technologia . Odtłuszczanie zamiast podtrawiania i zaniechanie gotowania oksydy w oleju . Wiatrówki z górnej półki maja oksydę porównywalnej trwałości z oksydą broni palnej ( a przynajmniej powinny mieć :> ) .
Awatar użytkownika
Michał
Ściepnik
Ściepnik

Filo pisze: Wiatrówki z górnej półki maja oksydę porównywalnej trwałości z oksydą broni palnej ( a przynajmniej powinny mieć ) .
Tego można się domyślić,tylko że właśnie przez takie partolenie roboty przez maszynową produkcję,oksyda,oksydzie nie równa.
HW97 .177,Remington Summit .177,Lov2 .177,C 2240 .177-Walther 2x20,Colt 1911,Hatsan 135 .22,CP1-M .177,CP1 .177,SPA p10 .22
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

Też octowałem swoją Morę, więc wiem o co pytałeś. :) Prawdę mówiąc uważam, że to przereklamowany zabieg, tak naprawdę nie chroni przed rdzą, a wystarczy przekroić coś kwaśnego np. jabłko i patynę diabli biorą.
Potraktowanie wiatrówki octem prawdopodobnie skłoni Cię do oksydowania jej całej na gorąco. :> Jeśli ta rysa tak przeszkadza i rzeczywiście jest rysą, a nie obtartą połową karabinka nie kombinuj, tylko kup płyn do oksydowania na zimno. A jak koniecznie chcesz z g***na bat ukręcić, to przeleć rysę czarną pastą do butów i będziesz miał czarne.
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Post autor: Ślubek »

witeg pisze:... przeleć rysę czarną pastą do butów i będziesz miał czarne.
I koniecznie dobrze wypoleruj miękką szmatką. Ma się świecić jak psu ... :^)

A na serio: Nie wiem, jak z oksydą na gorąco, ale po zdjęciu z Crosmana 1760 blachy pełniącej funkcję szczerbinki na lufie zostało mi kilka rys - blaszka obejmowała lufę "na wcisk", o tak:
Obrazek
Postanowiłem więc pozbyć się ich i na znanym portalu na "A" kupiłem oksydę na zimno. Po odtłuszczeniu i położeniu oksydy okazało się, że rysę nadal widać, choć już jest czarna - po prostu była zbyt głęboka. No to papier ścierny 1000 do rączek, wełna stalowa do wypolerowania, odtłuszczenie, oksyda... i kupa. Szlifować trzeba w poprzek lufy, bo w przeciwnym wypadku ślady układają się pod innym kątem i światło od oksydy odbija się inaczej. Przy okazji okazało się, że barwa oksydy nakładanej na zimno jest, oczywiście, czarna, ale ta czerń ma delikatnie inny odcień niż nieruszona reszta. A niestety, ludzkie oko, potrafi rozróżnić bardzo dużo odcieni gdy znajdują się one obok.

Dopiero trzecia próba, w której nałożyłem oksydę na znacznie większy obszar dała jakie takie efekty. Osobiście radziłbym więc dać sobie spokój, jeśli rysa jest niewielka.
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Nie zauważyłem żeby lufa z Oksyda korodowala wolniej niż ta bez.
Diablik + Waver v10 2-10x38
Nestor2204

Post autor: Nestor2204 »

Dzięki wielkie ! To dam sb spokój . :D
Jeśli chodzi o tuning wizuany....
Ktoś z forum próbował robić camo na osadzie ? ;)
Jeśli tak to lepiej farbą czy kupić folię z jakimś real camo i okleic ładnie ?
:?
:mrgreen: ... Zaraz połowa forum powie że to psucie wyglądu, więc niech wypowiedzą się osoby które coś próbowały .
Tak, jestem osobą z zacięciem militarnym. 8-)
Hatsan Striker Edge 4,5mm:
http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?p=135276#135276

Crosman 2240 4.5 mm dopieszczony przez M.J
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Najpierw to se zrób żeby ten karabinek zaczął przyzwoicie strzelać. Chyba ze tuning samochodu tez zaczął byś od zakupów na orlenie.
Diablik + Waver v10 2-10x38
Nestor2204

Post autor: Nestor2204 »

Tak jak strzela to mi narazie wystarczy. Luz, kiedyś się zrobi.
Btw. Taki paintjob chyba szybko zejdzie. Może folia termokurczliwa ?
:D 8-) Hahah carbonowa !
Swoją drogą.... w carbonie też może być ciekawe .
Hatsan Striker Edge 4,5mm:
http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?p=135276#135276

Crosman 2240 4.5 mm dopieszczony przez M.J
Awatar użytkownika
Michał
Ściepnik
Ściepnik

Masz PW.