Jaki śrut do Crosmana Vigilante?

Wszystko co dotyczy wiatrówek CO2

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

karlik13

Jaki śrut do Crosmana Vigilante?

Post autor: karlik13 »

Witam. Tak jak w temacie bardzo proszę o polecenie śrutu do Crosmana Vigilante( Chodzi mi o celność). Sprawdzałem na różnych stronach i szukałem w googlach i nie ma tak zwanej jednoznacznej odpowiedzi. Z góry dziękuje za odpowiedź i pomoc.
Pozdrawiam karlik13.
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

Jednoznacznej odpowiedzi nie dostaniesz , bo każdy egzemplarz może co innego lubić . Trzeba próbować .
karlik13

A od czego mógłbym zacząć? Bo śrutów w sklepach od groma więc tak na chybił trafił to można tak dość długo szukać. A chodziło by mi o śrut oryginalny który nadaje się do tarczy jak i do puszek i butelek z tego co wyczytałem to takimi śrutami są śruty grzybkowe(z zaokrągloną "główką"), prawda to?
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

karlik13 pisze:A od czego mógłbym zacząć? Bo śrutów w sklepach od groma więc tak na chybił trafił to można tak dość długo szukać. A chodziło by mi o śrut oryginalny który nadaje się do tarczy jak i do puszek i butelek z tego co wyczytałem to takimi śrutami są śruty grzybkowe(z zaokrągloną "główką"), prawda to?
Grzybkowym ładnych dziurek w tarczy nie wystrzelasz , od tego są główki płaskie . Jeśli Ci na ładnych dziurkach nie zależy , to kup na początek zestaw testowy Exacta , gdzie jest bodaj 8 rodzajów grzybkowego śrutu i próbuj .
Awatar użytkownika
Cortez

Post autor: Cortez »

Prawda. Najtańszy (z możliwych) jest chyba KTK i Crosman Pointed...najlepszy Exact., ale musisz wiedzieć, że lufy Crosmana lubią te twardsze śruty. ;)
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

Idąc od najtańszego warto wypróbować - KTK (czarny słowacki), Crosman Pointed, JSB Exact.
W kwestii kształtów - grzybek do wszystkiego, płaski do tarczy, reszta nie wiem do czego, często jedynie do przetopienia.
Awatar użytkownika
Gebi
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Gebi »

Ten rewolwer łyka wszystko, choć kulek stalowych BB nie polecam, za to ołowiane - jak najbardziej.
Z opływową główką można uznać za najbardziej uniwersalne - tak uważa Mistrz "Zielonogrzmotny"
Jeśli chcesz skorzystać z dobrodziejstwa gwintowanej lufy, polecam wypróbować śruty nadkalibrowe - powyżej 4,5mm (4,51-4,53).
Najlepiej zastosować się do rad Mistrza Filo
Udanego strzelania ;)
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Tak, mam dobre zdanie o grzybku zaokrąglonym, płaski tylko tarcza i dość blisko, bo może koziołkować. Przed KTK postawiłbym crosmana pointeda, spraktykowane w tych pistoletach, zakup testera do crosa to przerost formy nad treścią, tym bardziej, że jak nazwa wskazuje "tester" - specjalnie selekcjonowane rodzaje śrutu, a w pudełkach ze sklepu potem całkiem inna jakość. Śrut ostry tak sobie lata, osobiście nie używam, bo szkoda kupować.
...o kulkach stalowych zabraniam nawet myśleć, ołowiane nie uszkodzą przewodu lufy, ale są z reguły poniżej 4,5 mm i niezbyt prowadzą się w gwincie, przedmuchy obok ich sfery - po kiego się tym bawić...
karlik13

Witam. Dziękuje jeszcze raz wszystkim za pomoc, po przeczytaniu odpowiedzi postanowiłem że jak będę kupował(w okolicach 10 kwietnia) to jak będzie w sklepie wybiorę śrut Exact 4,52mm, podaje link ( http://www.sztucer.pl/i390_srut_exact_d ... 52_mm.html ).
Pozdrawiam karlik13.
Awatar użytkownika
kejkej
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: kejkej »

Z okazji soboty zaaplikowałem Vigilantowi dwa magazynki Oztaya ostrego w małej puszce, kupionego na lokalnym targowisku. 6 metrów, pozycja stojąca, chwyt oburącz.

Obrazek

Dwa skrajne trafienia, jedno po lewej, drugie po prawej, to ewidentnie wina strzelca. Faktem jest, że 20 strzałów weszło w tarczę, z tego 18 w niezłym jak na mnie skupieniu. Oztay do eksterminacji puszek nadaje się moim zdaniem znakomicie.
Awatar użytkownika
Cortez

Post autor: Cortez »

A moim zdaniem (z tego co widać), nie nadaje się do niczego... :roll:
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

OT:
Cortez pisze:A moim zdaniem (z tego co widać), nie nadaje się do niczego... :roll:
A moim zdaniem nadaje się... do rzucania :P ... za
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
zbisz41

Post autor: zbisz41 »

Używam tego śrutu , zostałem obdarzony nim przy zakupie :/
Podzielam zdanie panów szanownych przedpiśców :mrgreen: jest ogromna różnica w stosunku np do śrutów crosmana.
Nawet na tzw oko widać że wykonanie tureckiego śrutu jest fatalne , krzywy mniejsze luźniej wchodzi w magazynek.
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Post autor: Ślubek »

W moim Crosmanie 3576 śrut znacznie lepiej "lata" po włożeniu go bezpośrednio do lufy niż z magazynka. Oczywiście, magazynek należy potem umieścić na miejscu, aby CO2 nie latało zbytnio na boki. Zmienia się wtedy również średni punkt trafienia i trzeba to skorygować szczerbinką.
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

A moim zdaniem (z tego co widać), nie nadaje się do niczego...
...znamy oztaya od lat i wiemy, że ten śrut nie istnieje po prostu, a strzelanie nim to szczyt ignorancji, że nie wspomnę o wyniku na całe sześć metrów...