Jaki śrut do Crosmana Vigilante?
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
Jaki śrut do Crosmana Vigilante?
Witam. Tak jak w temacie bardzo proszę o polecenie śrutu do Crosmana Vigilante( Chodzi mi o celność). Sprawdzałem na różnych stronach i szukałem w googlach i nie ma tak zwanej jednoznacznej odpowiedzi. Z góry dziękuje za odpowiedź i pomoc.
Pozdrawiam karlik13.
Pozdrawiam karlik13.
-
- Ściepnik
-
-
- Ściepnik
Grzybkowym ładnych dziurek w tarczy nie wystrzelasz , od tego są główki płaskie . Jeśli Ci na ładnych dziurkach nie zależy , to kup na początek zestaw testowy Exacta , gdzie jest bodaj 8 rodzajów grzybkowego śrutu i próbuj .karlik13 pisze:A od czego mógłbym zacząć? Bo śrutów w sklepach od groma więc tak na chybił trafił to można tak dość długo szukać. A chodziło by mi o śrut oryginalny który nadaje się do tarczy jak i do puszek i butelek z tego co wyczytałem to takimi śrutami są śruty grzybkowe(z zaokrągloną "główką"), prawda to?
-
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
Ten rewolwer łyka wszystko, choć kulek stalowych BB nie polecam, za to ołowiane - jak najbardziej.
Z opływową główką można uznać za najbardziej uniwersalne - tak uważa Mistrz "Zielonogrzmotny"
Jeśli chcesz skorzystać z dobrodziejstwa gwintowanej lufy, polecam wypróbować śruty nadkalibrowe - powyżej 4,5mm (4,51-4,53).
Najlepiej zastosować się do rad Mistrza Filo
Udanego strzelania
Z opływową główką można uznać za najbardziej uniwersalne - tak uważa Mistrz "Zielonogrzmotny"
Jeśli chcesz skorzystać z dobrodziejstwa gwintowanej lufy, polecam wypróbować śruty nadkalibrowe - powyżej 4,5mm (4,51-4,53).
Najlepiej zastosować się do rad Mistrza Filo
Udanego strzelania

-
Tak, mam dobre zdanie o grzybku zaokrąglonym, płaski tylko tarcza i dość blisko, bo może koziołkować. Przed KTK postawiłbym crosmana pointeda, spraktykowane w tych pistoletach, zakup testera do crosa to przerost formy nad treścią, tym bardziej, że jak nazwa wskazuje "tester" - specjalnie selekcjonowane rodzaje śrutu, a w pudełkach ze sklepu potem całkiem inna jakość. Śrut ostry tak sobie lata, osobiście nie używam, bo szkoda kupować.
...o kulkach stalowych zabraniam nawet myśleć, ołowiane nie uszkodzą przewodu lufy, ale są z reguły poniżej 4,5 mm i niezbyt prowadzą się w gwincie, przedmuchy obok ich sfery - po kiego się tym bawić...
...o kulkach stalowych zabraniam nawet myśleć, ołowiane nie uszkodzą przewodu lufy, ale są z reguły poniżej 4,5 mm i niezbyt prowadzą się w gwincie, przedmuchy obok ich sfery - po kiego się tym bawić...
-
Witam. Dziękuje jeszcze raz wszystkim za pomoc, po przeczytaniu odpowiedzi postanowiłem że jak będę kupował(w okolicach 10 kwietnia) to jak będzie w sklepie wybiorę śrut Exact 4,52mm, podaje link ( http://www.sztucer.pl/i390_srut_exact_d ... 52_mm.html ).
Pozdrawiam karlik13.
Pozdrawiam karlik13.
-
- Ściepnik
Z okazji soboty zaaplikowałem Vigilantowi dwa magazynki Oztaya ostrego w małej puszce, kupionego na lokalnym targowisku. 6 metrów, pozycja stojąca, chwyt oburącz.

Dwa skrajne trafienia, jedno po lewej, drugie po prawej, to ewidentnie wina strzelca. Faktem jest, że 20 strzałów weszło w tarczę, z tego 18 w niezłym jak na mnie skupieniu. Oztay do eksterminacji puszek nadaje się moim zdaniem znakomicie.

Dwa skrajne trafienia, jedno po lewej, drugie po prawej, to ewidentnie wina strzelca. Faktem jest, że 20 strzałów weszło w tarczę, z tego 18 w niezłym jak na mnie skupieniu. Oztay do eksterminacji puszek nadaje się moim zdaniem znakomicie.
-
-
-
-
- Administrator
W moim Crosmanie 3576 śrut znacznie lepiej "lata" po włożeniu go bezpośrednio do lufy niż z magazynka. Oczywiście, magazynek należy potem umieścić na miejscu, aby CO2 nie latało zbytnio na boki. Zmienia się wtedy również średni punkt trafienia i trzeba to skorygować szczerbinką.
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
-