Pierwsza wiatrówka

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
piotrek1467

Post autor: piotrek1467 »

Tahir nie martw się. Ja mam "chinkę" Industry Brand QB20 w kompozycie. Strzela mi się z niej dobrze i jestem z tej wiatróweczki naprawdę zadowolony. Najważniejsze, żeby sprzęcik Tobie sprawiał radość bo to Ty będziesz z niej strzelał a nie ktoś inny :) Z każdym forum jest podobnie. Jedni faktycznie pomogą doradzą, możesz się ich podpowiedziami sugerować przy wyborze bo naprawdę chcą pomóc. U innych niestety występuje tzw przerost formy nad treścią, czyli niestety na każdego patrzą z góry bo oni są ponad bo zapomniał wół jak cielęciem był... Czy to forum strzeleckie, samochodowe czy inne. Wejdź na forum samochodowe i napisz, że chcesz kupić VW i prosisz o opinie. Właściciele VW będą Cie zachęcać, właściciele Hondy odradzać. Bo każdy chwali swoje. Olej to i baw się dobrze strzelając z Tego co kupisz :)
Paweł21

Post autor: Paweł21 »

Witam serdecznie, od piatku jestem szczesliwym posiadaczem hatsana 90 SAS+QUATTRO TRIGGER 2-giej generacji + luneta Thompson/Center Fully Coated 3-9x40, zakupione w zestawie na allee.. w celach rekreacyjnych.
Jestem nowym uzytkownikiem i przede wszystkim nieobytym w temacie do konca i mam do Was osob doswiadczonych pare pytan waznych dla mnie bo postow pomocnych jest bardzo duzo i robia metlik w glowie, a chcialbym zeby ktos mogl mi tutaj wytlumaczyc - krotko, zwiezle i na temat bo nie chcialbym wywalac potem pieniedzy w błoto:
1) LUNETA 3-9X40
Szukalem troche i czytalem ze te niby lunetki nie sa w stanie wytrzymac strzalow na hatsanie i sie sypia przy najblizszej okazji i bardzo czesto trzeba znowu je kalibrowac co pare strzalow ale nie wiem czy akurat ten model moj tez jest taki bo paramerty moze miec jak inne czyli 3-9x40, ale inna firma moze byc i chcialbym was zapytac czy to prawda ze posiadany przeze mnie model lunetki jak na zdjeciach jest taki i czy w razie czego mozna by bylo ją sprzedac jako nowa i za mniej wiecej ile i ile bym musial dac za lunetke dobra jakosciowo i cenowo, czy moglibyscie podac pare propozycji do tego modelu wiatrowki :) ? Widzialem na innych forach proponowane lunetki ale posty byly z roku 2006-9 wiec stare i moze cos sie zmienilo do tego czasu.
2) WIATRÓWKA
Po dostaniu hatsana nie robilem mu zadnego przegladu, nie rozkrecalem go ani nie smarowalem(nie kupilem jeszcze smaru) i mam pytanie czy powieniem to zrobic jak najszybciej, czy nie jest zbytnio konieczne wymienianie mu bebechow czyli tuningu - sprezyny, uszczelek itp, tylko po jakims tam dluzszym czasie moglbym to zrobic ? Jeszcze chcialem zapytac o spust, poniewaz gdy go dotykam to ma on luzy i moge nim troche poruszac na boki i nie wiem czy jest to normalna rzecz :) ?
3) KONSERWACJA I ŚRUT
Tak w skrocie moglby ktos mi napisac jakich smarow czy olejkow potrzebuje do konserwacji wiatrowki czy tylko jedna rzecz wystarczy do wszystkich waznych rzeczy ktore trzeba smarowac , jaka jest ich cena i co musialbym smarowac ?
Czy musze cos szlifowac samemu bo takie tez widzialem posty ?
Sorki za taka ilosc tresci, ale chcialbym miec wszystko ogarniete w jednym tamecie, za wszelkie odpowiedzi WIELKIE DZIĘKI !! :)
Cayin
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Cayin »

Paweł21 pisze: za wszelkie odpowiedzi WIELKIE DZIĘKI !! :)
Szanowny Pawle21 z Olsztyna.

Nie raczyłeś się przywitać tak jak wymagają tego zasady forum a to nieuprzejmie.
Delikatnie mówiąc … coś słabo piszesz po Polsku … jeśli nie jesteś innej narodowości to warto się trochę do tego przyłożyć z szacunku dla języka i dla tych co to czytają.
Kupiłeś … no … to co kupiłeś a to świadczy o tym, że raczej nie zapoznałeś się z opiniami forumowiczów ani o taką opinię przed zakupem nie poprosiłeś, natomiast teraz chcesz otrzymać kompendium wiedzy podane w jednym poście, bo jak się wydaje poczytałeś i niewiele zrozumiałeś lub po prostu Ci się nie chciało …
Wybacz ale w związku z powyższym nie odpowiem na Twój post w części merytorycznej.
hw97k+ DOT 4-16 AO
Zoraki hp-01 ultra
zbisz41

Post autor: zbisz41 »

Tahir pisze:Głowa do góry Paweł, polecam pytać gdzie indziej.
Tez można ale dlaczego nie odpowiedziałeś na jego pytania?
Ja jestem nowicjuszem i mógłbym go wprowadzić w błąd ale ty widzę jesteś kumaty :D
Tahir

Post autor: Tahir »

zbisz41 pisze:
Tahir pisze:Głowa do góry Paweł, polecam pytać gdzie indziej.
Tez można ale dlaczego nie odpowiedziałeś na jego pytania?
Ja jestem nowicjuszem i mógłbym go wprowadzić w błąd ale ty widzę jesteś kumaty :D
Cóż, może dlatego, że nie mam wiedzy na ten temat a gdy tak samo jak on przyszedłem jej nieco nabyć podobnie zostałem zjebany jak bura suka. Za to na podobnym forum kulturalnie i rzetelnie zdobyłem potrzebne mi informacje. To po co się ma męczyć.

P.s potwierdzasz moją tezę z pierwszych postów, że bez wiedzy nie ma się co nawet tu wypowiadać. No chyba że sie ma wiatrówke za fhujpjeniendzy to można ciskać innych, że takowej nie mają
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Tahir pisze: No chyba że sie ma wiatrówke za fhujpjeniendzy to można ciskać innych, że takowej nie mają
... a widzisz tu takie posty , co by wyśmiewały stan posiadania ??? ... to nie pitol farmazonów ... :P

Natomiast w kwestii wiedzy i ustawy ... Tak , masz się uczyć , czytać i starać zrozumieć :idea: ... jak nie masz nic do powiedzenia prócz przekleństw , to idź gdzie indziej ... :!
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Tahir

Hiszpan63 pisze: ... a widzisz tu takie posty , co by wyśmiewały stan posiadania ??? ... to nie pitol farmazonów ... :P
Owszem widzę. W tym temacie jakiś burak stwierdził, że tego crossmana się bronią nie da nazwać w (kontekście oczywistym). W wątku tego ruska nastepny jaszczomb powiedział, ze do 300 z przechodem nic się nie kupi. A ja na necie widzę same wzorowe opinie nt tych wiatrówek i to od osób, które faktycznie ich używają.
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

Tahir pisze: P.s potwierdzasz moją tezę z pierwszych postów, że bez wiedzy nie ma się co nawet tu wypowiadać. No chyba że sie ma wiatrówke za fhujpjeniendzy to można ciskać innych
To nie jest tak jak piszesz . Każdemu nowemu koledzy polecają poszukać sobie samemu w archiwaliach , a zadawać pytania w kwestiach których nie rozumie lub nie jest pewien . Chciałbyś , by bywalcy Forum na wyścigi nauczali każdego od początku , podczas gdy wiedza jest w zasięgu klawiatury przy odrobinie wysiłku . Mówisz o górze pieniędzy , a koledzy przestrzegają , by nie próbować tego sportu przy najniższych kosztach , bo można się szybko zniechęcić . Pierwsza moja wiatrówka to najtańszy Lider 44 . Przy pierwszym naciągu coś zaskrzypiało , zabrzęczało i zachęciło do zbudowania systemu prawie od początku . Następny karabinek to średnio tani Tytan GS750 , który jest bardzo dobrą podstawą do zrobienia fajnego sprzętu . Nie każdy ma takie możliwości , więc przestrogi kolegów nie są bez sensu .
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Tahir pisze:Owszem widzę.
... skoro tak to tłumaczysz , to po prostu jesteś jeszcze głupiutki ... :P ... a do tego niegrzeczny , ... i już mnie wpieniłeś .. :P Idź po prostu na to swoje inne forum i czytuj ludzi , którzy wychwalają pod niebiosa przeciętny produkt .
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Tahir

no ale ten crossman któy miał być taki ujowy okazał bardzo dobry i w sumie nie widze potrzeby kupowania jakiejkolwiek droższej wiatrówki...
Hiszpan63 pisze:Idź po prostu na to swoje inne forum i czytuj ludzi , którzy wychwalają pod niebiosa przeciętny produkt .
I tu wreszcie się z Panem zgodzę - szkoda strzępić ryja.
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Aż się sam wypowiem.
Paweł21 pisze:1) LUNETA 3-9X40
To co aktualnie masz, jest prawie dobre. Tzn. jest to jakiś chińczyk, którego pod inną nazwą kupisz czasem 50 PLN taniej, a czasem 100 PLN drożej.
Były polecane Delty, były Bushnelle Trophy ale zwracam uwagę na taką rzecz: one są po, załóżmy, 300 PLN. Oczywiście warto ale warto tylko wtedy, gdy mamy zrobiony już karabin.
Paweł21 pisze:2) WIATRÓWKA
Zalezy od zdolności techniczno - manualnych. Jest na tym forum kilka tematów z cyklu how-to, jest cała e-tawerna o tym. Ja napiszę, po co. Mój Hatsan był tak zacny, że kiedy już wypluł resztki smaru fabrycznego (znaczy przestał dymić), to zacząłem słyszeć odgłos walenia tłoka w cylinder. Czy sprężyna była za silna, czy smar się spalił, uszczelka skrzywodzona przez los, nie wiem, ale łupało. Taki stan rzeczy pociąga za sobą dwa istotne skutki: ból zębów, oraz ból lunety. W skrócie, dąży się do tego, żeby tłok w wiatrówce działał trochę jak tłok w strzykawce - przy odpowiednio małym otworze wylotowym powietrza jest nagle tyle, że nie jest w stanie natychmiastowo sobie ulecieć, i tworzy się przez to, równie legendarna jak narowistość Hatsana, poduszka powietrzna. Powietrze jest już sprężone i wypycha śrut, zaś tłok osiada sobie na tej poduszce i nie wali w cylinder. Zęby i luneta są wdzięczne.
Wymienianie bebechów może nie być konieczne, dobre byłoby jednak rozebranie, wyczyszczenie, przepłukanie, przesmarowanie i złożenie. Taka podstawowa
Paweł21 pisze:3) KONSERWACJA
. Natomiast
Paweł21 pisze: I ŚRUT
- kupujesz Exact Express, Exact i Ktk oraz bierzesz ten gratisowy, kładziesz się z podpórką na 25 m i patrzysz na cuda. Nie warto tego robić przed wykonaniem konserwacji - wiatrówka może strzelać niepowtarzalnie.

Ja używałem dwusiarczku molibdenu jako smaru. Pewnie zaraz przeczytam że źle robiłem, ale Hatsan nie miał nic przeciwko.
Taki podstawowy przegląd niemal nic nie kosztuje, a czasami sporo zmienia.
tao_tsy

Post autor: tao_tsy »

W Olsztynie jest grupa strzelecka . Warto nawiązać kontakt i bezproblemowo uzyskasz pomoc teoretyczną jak i praktyczną . A przy okazji obadasz inne wiatrówki itd . Tak jak kolega Rlyeh napisał . Minimum to przegląd wiatrówki . Tu łap kontakt z kolegą Skrzat ; http://bron.iweb.pl/viewforum.php?f=41
zbisz41

Post autor: zbisz41 »

Jestem na forum miesiąc ( i 2 dni ;) ) przez ten czas nie doczytałem nie dopytałem i nie posłuchałem kolegów i wystarczyło pare bzdur ustrzelić.
Ot tak w skrócie:
-kupiłem lunetę super 3-9x40 firma Vogler Optik , myślałem niemiecka ...90 PLN 4x drożnej od chińskiej 4x20 :mrgreen: nie warto , to niech każdy zapamięta nowicjusz ,
cena czyni cuda w tym wypadku , dziennie jestem świadkiem cudu jak trafie patrząc przez nią ;)
-śrut przetestowałem przez ten krotki czas kilka rodzajów , tez nie doczytałem i mam teraz kilka paczek puszkobujów , tylko pech bo nie lubię do nich strzelać.
-karabinek tu trudno coś napisac, jestem na początku uczę się ,ale wiem jedno nawet ten tańszy warto kupić w serwisie i dać tam na lekką modyfikacje i przegląd .
Moja Bajkal działa płynnie celnie ,a wiem ze prosto z pudłu zgrzypi jak nienaoliwione zawiasy w drzwiach w starym pałacu :lol:
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: JesperKyd »

Jak się słucha, to się później ma.
Zapasy złomu... :)
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
Paweł21

Post autor: Paweł21 »

Dzięki za odpowiedzi Rlyeh, tao_tsy i Tahir :) !
Więc ku ścisłości co do pierwszego przeczyszczenia wiatrówki powinienem kupić te smarowidła czyli :

1) smar molibdenowy
2) smar miedziowy
3) olej sprężarkowy
4) olej silikonowy
5) olej PKB

Czy to wszystko, bądź jakiś mam odrzucić ?