Slavia ...

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
Cezar

Post autor: Cezar »

Na slaviozę jest antidotum...
W moim przypadku był to walther LGM-2 :P
A potem już poszło lawinowo...
dla siebie żyjesz dniem dzisiejszym, dla swoich bliskich-każdym kolejnym...

żyj , a nie istniej
PS+GS
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Cezar pisze:Na slaviozę jest antidotum...
... owszem , ale każdy kolejny karabin jest w jakimś stopniu porównywany do tej Slavii , co to pierwsza była . Ale to nie antidotum jeno zwykłe zielarstwo . To czy karabinek przypasuje , wiele zależy od upodobań , preferencji czy też sposobu/wyboru samego strzelania ... zawody , rekreacja , grill itp. Jakoś nie wydaje mi się , by ktoś kupował Walthera/Steyra (mowa o najwyższych modelach obecnie produkowanych) by popykać ze znajomymi przy pifku na 15m . A przecież takich strzelców cała masa i nie oszukujmy się :idea: ... strzelcy/zawodnicy , to ledwo z 5% całej rzeszy strzeleckiej .. :! I tu kilka tysięcy na sprzęt , to czysta abstrakcja ...

Zresztą wiele zależy od aktualnych możliwości finansowych zainteresowanego :! Jeśli są możliwości kupna czegoś innego , to każdemu wg potrzeb . Temat powstał dla szukających możliwie najtańszej alternatywy celnego strzelania , dla kobiet , dzieci jednocześnie lub bardziej ambitnego strzelca (S634) przy niewygórowanych kosztach zakupu używanego zestawu . Do tego , zestawu na tyle uniwersalnego , że można popykać do tarczy , kapsli i spinerów jednocześnie , z otwartych , z celownikiem optycznym , czy nawet montując najtańszy diopter/przeziernik .

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
Cezar

Post autor: Cezar »

Jest sens w tym co piszesz Przemku :)
I naszła mnie taka konkluzja ;)
Zrób mi ładnego TX-a i zamienimy się na mojego efwube :P
dla siebie żyjesz dniem dzisiejszym, dla swoich bliskich-każdym kolejnym...

żyj , a nie istniej
PS+GS
Awatar użytkownika
muzior

Post autor: muzior »

Hiszpan63, powiem szczerze że zazdroszczę Ci takiej ładnej 630ki :) Pomimo iż mam 634 to klasyczna 630 chodzi za mną od dawna. I to właśnie 630 a nie 631 ;) Te klasyki jednak mają coś w sobie niepowtarzalnego.
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

muzior pisze: Te klasyki jednak mają coś w sobie niepowtarzalnego.
... oooo ... to tak właśnie ... :idea: .... :D
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
LukasFur

Post autor: LukasFur »

Przemku, jeżeli to ten karabinek który ostatnio widziałem w Cekausie.
To raczej przeszedł małą modyfikację lufy ;)
Ja w sumie jeszcze nie mam Slavi, ale coraz bardziej mnie do niej ciągnie.
Naprawdę ma mały odrzut i jest bardzo celna.
CZ-200 S Hunter + Vortex CrossFire II 4-12x40 AO BDC, HATSAN 125
Awatar użytkownika
muzior

LukasFur pisze:Naprawdę ma mały odrzut i jest bardzo celna.
630 i 631 na pewno tak, mają mały odrzut. Jednak 634 dosyć mocno już od nich odbiega pod tym względem ;)
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

muzior pisze:630 i 631 na pewno tak, mają mały odrzut. Jednak 634 dosyć mocno już od nich odbiega pod tym względem
... zależy , jaką kombinację przyjmiemy za słuszną : ... 630/631 w zakresie 10-11J lub S634 w zakresie 11-12J .... lub jak zamyślił producent 630/631 8-9 J i 634 14-16 J ... i nie przesadzaj z tym odrzutem :roll: Przystrzelana , ułożona , dobrze zrobiona 634-ka ma bardzo łagodne wierzgnięcie .
LukasFur pisze:To raczej przeszedł małą modyfikację lufy
... to prawda ;) ... lufa skrócona , bo ... nie mieściła się w pokrowcu :mrgreen: ... 33 cm bez żadnego tłumika , bo i nie ma co tłumić ... :P ...

Było tak :

Obrazek Obrazek Obrazek

A obecnie z nowym Vortexem 2-7x32 na pokładzie i skróconą lufą ... :D

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I tu kolejna kwestia : ... na tych karabinkach nie bardzo da się montować duże lupy :! ... nie rzecz w tym , że się nie zmieszczą (bo zmieszczą ) , ale podnoszą środek ciężkości i przekaszają karabinek . zresztą kiedy były projektowane (630/631) , to mało kto myślał o sadzaniu celowników na wiatrówki :roll: ... bo i po co ....

Teraz jednak mamy taką możliwość , to niby czemu nie skorzystać ... :mrgreen:
Awatar użytkownika
muzior

O ile pierwsza wersja bez ucinki ma to coś o tyle już krótka z tłumikiem, może i ładniejsza, jednak coś traci na swojej dawnej magii :| Ja w każdym razie gdy kiedyś kupię (a kupię na pewno) to nigdy jej tego nie zrobię. Będzie tylko do strzelania tradycyjnego z otwartych przyrządów :mrgreen: Cały czas się zastanawiam nad ucinką i tłumikiem w 634 ale doputy mam tylko ją to zostawię sobie jednak pole wyboru :)
Awatar użytkownika
Kiersnowski Art

Post autor: Kiersnowski Art »

Hiszpan63 pisze: (...) zresztą kiedy były projektowane (630/631) , to mało kto myślał o sadzaniu celowników na wiatrówki :roll: ... bo i po co ....
(...)
Użytkuję 631 z 86r na której nie ma możliwości montażu lupki :-) :-) :-). Co do kopania, to nie wiem co może kopać gdy ma 5,5J Ep.
Koniec żartów Panowie. Zaczęły się schody
Slavia 631 + Blog 3,5-10X40 SFE
Remington NMA1858 .44
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

muzior pisze:O ile pierwsza wersja bez ucinki ma to coś o tyle już krótka z tłumikiem, może i ładniejsza, jednak coś traci na swojej dawnej magii
... dokładnie o tym pisałem na samym początku ;) Te karabinki projektowane były pod otwarte przyrządy i dlatego skracanie lufy to swego rodzaju fanaberia , czasem własnie w kwestii wyglądu , parametrów czy po prostu ... bo tak . Moim egzemplarzem się nie sugeruj ... mogę mieć dowolną długośc lufy ;) ... póki co tak ma być ... mam lupkę do Slavii , a do otwartych FWB . Jestem zabezpieczony ... :lol:
Awatar użytkownika
muzior

Hiszpan63 pisze:Moim egzemplarzem się nie sugeruj ... mogę mieć dowolną długośc lufy ;)
No tak zapomniałem że ty siedzisz na Slaviach :mrgreen: Ok, napisz ile u Was kosztuje lufka 4.5 do s634 ?
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

Slavii nigdy nie miałem, bo moja droga wiodła od 'Turczynki', poprzez 'Niemki' do 'Angielek' :lol:
Strzelałem kilka razy z karabinków kolegów i pamiętam, że to dość poręczne konstrukcje (nie za lekkie, nie za ciężkie).
Bardziej wygodnie strzelało się z otwartych niż lunety i to niezależnie od modelu.
Widzę Przemku, że chyba podobne myślisz, bo masz założone materiałowe podwyższenie baki.

Generalnie bardzo fajny opis/reportaż, taki ciepły, sentymentalny, a nie zimny, techniczny :roll:

Uczę się strzelać od nowa 8-)
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

SlaweQ pisze:Widzę Przemku, że chyba podobne myślisz, bo masz założone materiałowe podwyższenie baki.
... i owszem , póki co tylko z jedną wkładką , ale ponieważ się uklepała , to pora będzie dołożyć kolejną . Raz jeszcze przypominam , że te karabinki w początkowej fazie produkcji (podobnie jak poczciwe Iżyki) występowały bez możliwości montażu optyki . Długość lufy (długość lini celowniczej) oraz kolba pozbawiona baki , przygotowane były tylko do otwartych :idea:
SlaweQ pisze:Generalnie bardzo fajny opis/reportaż, taki ciepły, sentymentalny, a nie zimny, techniczny
... podziękował :D ... tak miało być , fajnie , że się udało . Dalsza dyskusja jest już tylko wypadkową ;)
PiTTer

Post autor: PiTTer »

Odświeżam, bo szkoda mi tego tematu :)
Przemku, cudnie opisałeś niesamowite własności Slavek. Sam dopiero od niedawna mam swoją 634 ultra ;), ale jak jest ona wspaniała w powtarzalnym układaniu się do strzału, zdążyłem poznać. Wygląd, to faktycznie, mają Slavie bardzo klasyczny (niektórzy pewnie powiedzą staromodny, barachło..), niejeden chiński wynalazek za 100-200 zł bije je wyglądem na głowę. Nie szata zdobi człowieka, tak właśnie jest też w przypadku Slavii. Ona jest jak dobra kochanka (dobra, nie znaczy najładniejsza), podczas strzelania tworzy ze strzelcem jeden organizm, symbiozę, więź.. czujesz ją po prostu. Ja tak mam przynajmniej ze swoją, a żona na szczęście jest inteligentna i nie widzi w tym problemu (skoro o jej szczerbinkę też dbam :mrgreen:).
Dzięki za świetny tekst!
Komu dzwonią, temu dzwonią..