Zakup wiatrówki sprężynowej Weihrauch HW97k black line

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Odwieczny problem i niezrozumienie .

Nie ma dwóch takich samych osób z identyczną fizjologią i anatomią :idea: ... a wiatrówka sprężynowa z celownikiem optycznym strzela tam gdzie ustawi ją właściciel . Każda kolejna osoba widzi inaczej , trzyma inaczej , ściska inaczej , kompensuje odrzut inaczej . Do tego kręcenie pierścieniem AO też może mieć wpływ na punkt trafienia , aczkolwiek w tym przypadku obstawiam maximusa :! ... dostrzegalny błąd paralaksy u każdego z Was jest diametralnie inny :idea: Może wynosić nawet 50 cm na 30m jeśli skompensuje się błędy celowania z zachowaniem karabinka w danych rękach .
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
Grossus

Post autor: Grossus »

Wiatrówki sprężynowe to do siebie mają, że najistotniejsze jest by ją trzymać tak samo. Wystarczy, że chwycisz raz bliżej spustu, raz bliżej wylotu i już masz rozrzut murowany. Raz przyklejasz się z prawej, raz z lewej. Sprężynka to nie PCP gdzie otwierasz zaworek.

Co do paralaksy to polecam to: http://www.arld1.com/parallax.html
http://www.wsststrzelec.pl/
"A teraz szybko zanim dotrze do nas że to bez sensu" - Król Julian
bimberoman

Post autor: bimberoman »

Przyjechała Delta :) Ogółem facet ze sklepu powiedział, że za problemy dorzuci paczkę exacta, ale chyba było mu szkoda i nie przysłał :-| No nic, jak pogoda się poprawi przestrzelam lupkę i zobaczymy. Na sucho jest na pewno o wiele jaśniejsza, ma lepiej wykonane wieżyczki i ogółem obraz wydaje się o wiele wyraźniejszy. Od biedy zaczyna ostrzyć na 7 metrach przy 3x.
A powiedzcie mi Panowie czy mogli byście polecić jakiś w miarę niedrogi (do 150 zł) cel reaktywny? Czy takie cudo opłaca się kupić czy lepiej zainwestować w coś od takiego gościa ze strony celedowiatrowek.pl?
W ogóle przepraszam, że ten temat to w sumie offtopic bo dopiero dzisiaj zauważyłem, że tematy dotyczące kupna są w innym dziale :oops:
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Jak nie masz dwóch lewych to cele reaktywne możesz sobie sam zmajstrowac.
Diablik + Waver v10 2-10x38
bimberoman

Nie mam dwóch lewych ale mieszkam w bloku a szczytem mojego warsztatu w piwnicy jest wiertarka :) Ciężko by było wiercić 40mm otwory bez odpowiedniego sprzętu. W sumie pojadę na skup złomu może mi to zrobią na flaszkę :)
Awatar użytkownika
maximus

No figurkę będzie ciężko zmajstrowac ale spinerki juz tak a nic gorsze do treningu nie są.
bimberoman

Tak tylko chciałem to zrobić ojcu na urodziny :) Takie coś na szybko zrobiłem w cadzie, tak by to miało wyglądać:
Obrazek
Tarczki w pionie utrzymywał by mały magnesik przyczepiony pod otworem, po strzale tarcza opadała by, wszystko na śrubkach i nakrętkach, zero spawania i innych pierdółek. Po opadnięciu wszystkich na dół była by tam dodatkowa tarczka z belką długą na całość celu i trafienie w nią musiało by dawać dość energii żeby te 5 małych tarczek podniosło się spowrotem do góry i zaczepiło się na magnesach :) A ta podnosząca tarczka opadałaby na dół. To 3d na dole to widok od tyłu.
Czyli w sumie potrzebowałbym tylko tą płytę główną z 5 otworami do strzelania i tymi pomocniczymi i 6 tarczek do trafiania. Do tego parę nakładek na otwory zmniejszających średnicę z 40mm na mniej.Przykręcało by się je przed główną listwę.
Awatar użytkownika
maximus

Stawiać by można strzelając w te opadniete lizaki,
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

maximus pisze: Stawiać by można strzelając w te opadniete lizaki,
To może w ogóle nie robić otworów na górze . Wystarczy sama listwa z zawiasami .
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Post autor: Ślubek »

bimberoman pisze:Ciężko by było wiercić 40mm otwory bez odpowiedniego sprzętu.
Bo tak dużych otworów w blasze się nie wierci, ale wycina. :mrgreen: Tylko, że jeśli nie masz sprzętu, to prościej będzie kupić.

A na cele reaktywne nieźle się nadają zużyte bombiczki CO2 - wystarczy tylko dokupić podkładki pod papiaki i przykręcić je tam, gdzie przebijak zostawił otwór.
Tu stoją na podstawie kulochwytu: http://1drv.ms/1uyDlJT
Awatar użytkownika
maximus

Filo pisze:
maximus pisze: Stawiać by można strzelając w te opadniete lizaki,
To może w ogóle nie robić otworów na górze . Wystarczy sama listwa z zawiasami .
Dokładnie tak, listwa i magnesiki
bimberoman

U mnie jest taki duży skład złomu i tam podobno się zajmują obróbką metalu przy okazji to może coś z nimi ugadam :) Wiem, że wystarczyła by sama listwa z blaszkami jako cele ale jak jest ta listwa z wyciętymi otworami to można na nią nakładać blaszki zmniejszające średnicę.
Awatar użytkownika
blucas
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: blucas »

Co prawda to prawda... :mrgreen: W miarę strzelania przydało by się zmniejszyć KZ ;) Można też (w razie gdyby nie dali radę wyciąć płyty czołowej) dorobić mniejsze lizaki.
C.3576, Ka.CaP-1 - jeszcze się robi
Awatar użytkownika
mironTG
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: mironTG »

Bardzo prosty cel to 10 magnesów neodymowych. Masz wiertarkę to już masz cel, wiercisz otworki średnicy magnesu delikatnie młotkiem wbijasz magnesy w powiedzmy jakiś profil a cel to kapsle z piwa. Ja mam bardziej rozbudowane to ustrojstwo ale gdzieś widziałem podobne z potrzaskanym magnesem z głośnika, tyle że zalane to było w ceowniku jakąś masą. A puste bombiczki to też fajne rozwiązanie, mam zaklepane szprychy rowerowe i zrobione oczka wisi toto na pręcie.
Strzelam bo lubię :-) AR 50 PCP.

( Celuj w księżyc- jeśli nie trafisz, trafisz między gwiazdy )
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

mironTG pisze:a cel to kapsle z piwa.
Fajne . Dla mnie . Bo szybko uzupełniam zniszczone cele :mrgreen: .