Nie ma dwóch takich samych osób z identyczną fizjologią i anatomią ... a wiatrówka sprężynowa z celownikiem optycznym strzela tam gdzie ustawi ją właściciel . Każda kolejna osoba widzi inaczej , trzyma inaczej , ściska inaczej , kompensuje odrzut inaczej . Do tego kręcenie pierścieniem AO też może mieć wpływ na punkt trafienia , aczkolwiek w tym przypadku obstawiam maximusa ... dostrzegalny błąd paralaksy u każdego z Was jest diametralnie inny Może wynosić nawet 50 cm na 30m jeśli skompensuje się błędy celowania z zachowaniem karabinka w danych rękach .
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali.... HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
Wiatrówki sprężynowe to do siebie mają, że najistotniejsze jest by ją trzymać tak samo. Wystarczy, że chwycisz raz bliżej spustu, raz bliżej wylotu i już masz rozrzut murowany. Raz przyklejasz się z prawej, raz z lewej. Sprężynka to nie PCP gdzie otwierasz zaworek.
Przyjechała Delta Ogółem facet ze sklepu powiedział, że za problemy dorzuci paczkę exacta, ale chyba było mu szkoda i nie przysłał :-| No nic, jak pogoda się poprawi przestrzelam lupkę i zobaczymy. Na sucho jest na pewno o wiele jaśniejsza, ma lepiej wykonane wieżyczki i ogółem obraz wydaje się o wiele wyraźniejszy. Od biedy zaczyna ostrzyć na 7 metrach przy 3x.
A powiedzcie mi Panowie czy mogli byście polecić jakiś w miarę niedrogi (do 150 zł) cel reaktywny? Czy takie cudo opłaca się kupić czy lepiej zainwestować w coś od takiego gościa ze strony celedowiatrowek.pl?
W ogóle przepraszam, że ten temat to w sumie offtopic bo dopiero dzisiaj zauważyłem, że tematy dotyczące kupna są w innym dziale
Nie mam dwóch lewych ale mieszkam w bloku a szczytem mojego warsztatu w piwnicy jest wiertarka Ciężko by było wiercić 40mm otwory bez odpowiedniego sprzętu. W sumie pojadę na skup złomu może mi to zrobią na flaszkę
Tak tylko chciałem to zrobić ojcu na urodziny Takie coś na szybko zrobiłem w cadzie, tak by to miało wyglądać:
Tarczki w pionie utrzymywał by mały magnesik przyczepiony pod otworem, po strzale tarcza opadała by, wszystko na śrubkach i nakrętkach, zero spawania i innych pierdółek. Po opadnięciu wszystkich na dół była by tam dodatkowa tarczka z belką długą na całość celu i trafienie w nią musiało by dawać dość energii żeby te 5 małych tarczek podniosło się spowrotem do góry i zaczepiło się na magnesach A ta podnosząca tarczka opadałaby na dół. To 3d na dole to widok od tyłu.
Czyli w sumie potrzebowałbym tylko tą płytę główną z 5 otworami do strzelania i tymi pomocniczymi i 6 tarczek do trafiania. Do tego parę nakładek na otwory zmniejszających średnicę z 40mm na mniej.Przykręcało by się je przed główną listwę.
bimberoman pisze:Ciężko by było wiercić 40mm otwory bez odpowiedniego sprzętu.
Bo tak dużych otworów w blasze się nie wierci, ale wycina. Tylko, że jeśli nie masz sprzętu, to prościej będzie kupić.
A na cele reaktywne nieźle się nadają zużyte bombiczki CO2 - wystarczy tylko dokupić podkładki pod papiaki i przykręcić je tam, gdzie przebijak zostawił otwór.
Tu stoją na podstawie kulochwytu: http://1drv.ms/1uyDlJT
U mnie jest taki duży skład złomu i tam podobno się zajmują obróbką metalu przy okazji to może coś z nimi ugadam Wiem, że wystarczyła by sama listwa z blaszkami jako cele ale jak jest ta listwa z wyciętymi otworami to można na nią nakładać blaszki zmniejszające średnicę.
Co prawda to prawda... W miarę strzelania przydało by się zmniejszyć KZ Można też (w razie gdyby nie dali radę wyciąć płyty czołowej) dorobić mniejsze lizaki.
Bardzo prosty cel to 10 magnesów neodymowych. Masz wiertarkę to już masz cel, wiercisz otworki średnicy magnesu delikatnie młotkiem wbijasz magnesy w powiedzmy jakiś profil a cel to kapsle z piwa. Ja mam bardziej rozbudowane to ustrojstwo ale gdzieś widziałem podobne z potrzaskanym magnesem z głośnika, tyle że zalane to było w ceowniku jakąś masą. A puste bombiczki to też fajne rozwiązanie, mam zaklepane szprychy rowerowe i zrobione oczka wisi toto na pręcie.
Strzelam bo lubię :-) AR 50 PCP.
( Celuj w księżyc- jeśli nie trafisz, trafisz między gwiazdy )