Gdzie kupić wiatrówkę?

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

rednex

Gdzie kupić wiatrówkę?

Post autor: rednex »

Zakładam temat bo sporo szukałem i nie znalazłem, bądź przeoczyłem. Jeżeli to drugie, poproszę o link - z chęcią poczytam, a temat będzie do zamknięcia.

Co prawda dokonałem już zakupu i wiatrówka do mnie idzie, aczkolwiek długo zastanawiałem się czy sprzęt zakupić w którymś z wiodących sklepów (Militaria, Arobroń) czy na Allegro?

Padło na Allegro - nie wiem czy dobrze?

Proszę o opinie.

Dzięki :)
Awatar użytkownika
januszmariusz

Post autor: januszmariusz »

rednex pisze:Padło na Allegro - nie wiem czy dobrze?
To zależy od tego co kupiłeś :?
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
rednex

Crosman Copperhead

Takie coś kupiłem.

Pomijając "HIT" i takie tam, ciekawy jestem tego śrutu teflonowego, a te próbki w zestawie pewnie mi wystarczą - wszak nie będę kupował browaru żeby napić się piwa :mrgreen:

Mam nadzieję że mi się ten Crosman nie zatnie przy pierwszym strzale :P
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Post autor: Ślubek »

Używanie lotek w gwintowanej lufie nie jest najlepszym pomysłem.
Awatar użytkownika
forestkorsze
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: forestkorsze »

To słabo czytałeś forum. Tego gówna nie wkłada się do lufy, bo zakleja bruzdy w lufie. Będzie dobry teflon, to strzelisz kilka, kilkanaście razy i nic takiego się nie stanie, ale częściej to jest zwykły plastyk nazwany teflonem i po jednym, dwóch strzałach będziesz miał "kit" w lufie.
[scroll]# GAMO FALCON # SLAVIA 634#[/scroll]
Awatar użytkownika
blucas
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: blucas »

Śrut niestety też lipa. Najlepiej nada się na odlanie żołnierzyków lub ciężarków do wędki. :/
C.3576, Ka.CaP-1 - jeszcze się robi
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: JesperKyd »

blucas pisze:Śrut niestety też lipa. Najlepiej nada się na odlanie żołnierzyków lub ciężarków do wędki. :/
Ostatnio do czynienia miałem z fachowcem co stwierdził że śrut jest przecież dobry, tylko ja się czepiam. Więcej już na ten temat ze "sniper'em" nie rozmawiałem. :)
A co się jeszcze bezskutecznie nagadałem żeby ołówka zdjął, gdyż przez niego w nic nie trafia...
Niektórym nie warto zatem tłumaczyć takich "tajników", gdyż oni wiedzą lepiej.
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
Awatar użytkownika
blucas
Ściepnik
Ściepnik

JesperKyd pisze:żeby ołówka zdjął
o właśnie... ten wynalazek luneto-podobny też się do niczego nie nada. Strzelaj z otwartych.
rednex

blucas pisze:Śrut niestety też lipa. Najlepiej nada się na odlanie żołnierzyków lub ciężarków do wędki. :/
He he dobre! "Moczykijem" (wędkarzem) nie jestem, bo mnie to nie kręci, dlatego chciałem spróbować strzelectwa :)

W takim razie nie będę kombinował z tym "teflonem" bo faktycznie mogę sobie lufę zaklajstrować ;)
Te niby lunetę i tak zamierzałem zdjąć.

Czytałem żeby potrenować z kilkoma rodzajami śrutu, żeby dobrać optymalny do karabinu i umiejętności, ale jeszcze poszukam więcej info na ten temat.

Dzięki za poradę! :)
Awatar użytkownika
blucas
Ściepnik
Ściepnik

Exact na początek lub po taniości KTK. O testach myśl jak się strzelać nauczysz, wcześniej to i tak loteria :mrgreen:
Awatar użytkownika
forestkorsze
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: forestkorsze »

Z lezącej z podpórką na 15m już można mieć jakieś wyniki co do śrutu, wiadomo, czym większa odległość, tym bardziej miarodajny wynik, ale faktycznie, tak jak Łukasz pisze, w pierwszej kolejności wiatrówka musi Cię polubić i vice-versa .
[scroll]# GAMO FALCON # SLAVIA 634#[/scroll]
tao_tsy

Post autor: tao_tsy »

Na dzień dobry pomyśl o wymianie bebechów w nim . Oryginalna sprężyna ma ponad 4 cm napięcia wstępnego i często są ponad limit 17 J . I koniecznie poprawa spustu a o zerówce nawet nie wspomnę . Jak się wgryziesz w temat , to po poprawkach będziesz zadowolony . Z otwartych puszka po piwku na 60 m sito .
rednex

Czytałem również o tuningu wiatrówki w CEKAUS-ie, ale to może później.

Wracając do meritum... omijając ofertę, już podrasowanych, wiatrówek z wyżej wymienionego sklepu... czy pudełkowy sprzęt np. z Militaria.pl będzie poczciwszy od tego z Allegro czy to nie robi różnicy? - to tak dla mojej ciekawości i ku pomocy następnym zapaleńcom którzy przyjdą po mnie :)
Cros Copperhead, a jak się nauczę strzelać... pewnie będzie coś innego :)
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

rednex pisze:czy pudełkowy sprzęt np. z Militaria.pl będzie poczciwszy od tego z Allegro czy to nie robi różnicy?
Będzie dokładnie taki sam . Jedyna różnica to forma magazynowania lub przewalania z kupki na kupkę .
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
januszmariusz

Post autor: januszmariusz »

rednex pisze:W takim razie nie będę kombinował z tym "teflonem" bo faktycznie mogę sobie lufę zaklajstrować
Lotek też nie używaj bo uszkodzisz gwint
rednex pisze:czy pudełkowy sprzęt np. z Militaria.pl będzie poczciwszy od tego z Allegro
W zasadzie nie ma różnicy , wszystko zależy od uczciwości sprzedawcy , ponadto pudełkową wiatrówkę należy rozebrać wyczyścić z mazidła którym jest zakonserwowana i odpowiednio nasmarować . Inaczej będziesz miał diesla , huk i dym z lufy jak z palnej co powoduje często uszkodzenia sprężyny i uszczelki tłoka ;)

O.R.M.O. czuwa :D
Ostatnio zmieniony 2014-09-15, 11:45 przez januszmariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40