Mocna wiatróka
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
-
-
-
-
-
Te modele konstruowane były w celach militanych .Dzisiejsza rekonstrukcja karabinu Girandoniego ma osiągi;-270m/s
pocisk-120.4grain
moc -294J.
Ciekawe jaki montaż i jaka luneta hehe
Nie znali otevy ani zepto
Jak ktoś ma wątpliwości to:"Nowoczesne wiatrowki"Maciej Szayer,wydawnictwo Bellona
pocisk-120.4grain
moc -294J.

Jak ktoś ma wątpliwości to:"Nowoczesne wiatrowki"Maciej Szayer,wydawnictwo Bellona
hatsan85/gamonitsu3-9x40/
Młot pneumatyczny MAC-40J
-
-
- Ściepnik
Po co zepto?herbet pisze:Te modele konstruowane były w celach militanych .Dzisiejsza rekonstrukcja karabinu Girandoniego ma osiągi;-270m/s
pocisk-120.4grain
moc -294J.
Po co oteva?
To były wiatrówki PCP. Uszczelki były ze skóry.
Przeceniasz znaczenie celowników optycznych. Na odległość skutecznego strzału z tej wiatrówki wystarczą mechaniczne przyrządy celownicze.pięknyzadek pisze:wtedy to raczej było strzelanie wg zasady "chłop strzela a Pan Bóg kule nosi"
Wystarczą i na dużo większe odległości. Legendarny Simo Häyhä używał otwartych i jeszcze uważał, że są lepsze dla snajpera, bo nie ma odblasków od szkła lunety. Podobnie afgańscy snajperzy za czasów radzieckiej okupacji, używali zdezelowanych Lee-Einfieldów z otwartymi przyrządami celowniczymi i potrafili skutecznie zabijać wrogów.
Ważniejsze było to, że strzelec z wiatrówką po strzale nie mógł być zlokalizowany tak jak strzelec z karabinem czarnoprochowym, bo nie było chmury dymu a strzał był cichszy. Mógł strzelić z mniejszej odległości i spokojnie uciec. W tamtych czasach to była bardzo groźna broń.
Wiatrówki różne
-
Z celownikiem i montażem to przecież wyraźny żart...karabin Girandoniego faktycznie na sprężone powietrze
Uszczelkę ze skóry sam stosuje jako formę zastepczą ale widzę że energia lepsza niż na oryginalnej z krala...
Z otwartych strzelałem ostatnio w wojsku i kilka razy z wiatrówek ale jak dla mnie to musi być optyka bo nie ten klimacik

Z otwartych strzelałem ostatnio w wojsku i kilka razy z wiatrówek ale jak dla mnie to musi być optyka bo nie ten klimacik

-
-
- Ściepnik
Żołnierze z wiatrówkami Girardoniego nie mieli nic lepszego do roboty, tylko do spinerów strzelać.maximus pisze:Skoro otwarte takie wspaniałe to tylko patrzeć jak wszystkie armie świata zaczną rozsprzedawać swoje lunety. Poza tym chętnie zobacze jak trafiasz w spiner na 50 m z otwartych.
Nie mówię, że otwarte są lepsze od lunety, tylko że na dystansie który pozwalał zabić albo zranić wroga z wiatrówki Girardoniego, luneta nie jest potrzebna. Pogląd o wyższości mechanicznych przyrządów celowniczych nad lunetą, gdy trzeba się ukryć, głosił fiński snajper, nie ja. Można się z nim nie zgadzać, ale nie można uważać, że nie wiedział co mówi.
Gdzieś czytałem, że wiatrówki Girardoniego były skuteczne do 150m. W praktyce strzelano na mniejszą odległość. Czy Ty uważasz, że do trafienia celu wielkości człowieka z tej odległości potrzebna jest luneta?
Wiatrówki różne
-
Nie no tu racje przyznam osobiście co do przypisywanych granic celności karabinu Girandoniego ,ale otwarte dla mnie to tylko w kałachu do przyjęcia na strzelaniu nr2(seriami).
[ Dodano: 2010-05-21, 19:21 ]
Co do błyskania obiektywu to pewnie supersnajper nie wpadł na pomysł by założyć na obiektyw cieniutką siateczkę . Superrozwiązania z pończochą na obiektywie rozumiem że nie zastosował bo za jego czasów nie było tego w kiosku na dworcu
[ Dodano: 2010-05-21, 19:21 ]
Co do błyskania obiektywu to pewnie supersnajper nie wpadł na pomysł by założyć na obiektyw cieniutką siateczkę . Superrozwiązania z pończochą na obiektywie rozumiem że nie zastosował bo za jego czasów nie było tego w kiosku na dworcu

-
- Ściepnik
Pewnie wpadł, bo głupawy to on raczej nie był, ale nie robił tego, bo nie miał takiej potrzeby. Do niektórych zadań snajperowi/dobremu strzelcowi nie jest potrzebny celowmik optyczny, czy się to komuś podoba, czy nie. On tego dowiódł, podobnie jak talibscy snajperzy z Afganistanu.herbet pisze: [ Dodano: 2010-05-21, 19:21 ]
Strzelcy tyrolscy z wiatrówkami byli tak groźni w tamtym czasie, że schwytani byli wieszani bez sądu, jako niehonorowi skrytobójcy i brak lunety w niczym nie przeszkadzał, ani im, ani wieszającym.
Wiatrówki różne
-
Z każdym schwytanym snajperem przeciwnik postępuje w ten sposób..no chyba że jeszcze jakieś istotne info się z niego wydusi .
Celownik optyczny to znacząca różnica precyzji strzału więc logiczne że chyba łatwiej być pewnym zdjęcia celu .Nie wiem co to był za gość ...z wojny fińsko radzieckiej?
Celownik optyczny to znacząca różnica precyzji strzału więc logiczne że chyba łatwiej być pewnym zdjęcia celu .Nie wiem co to był za gość ...z wojny fińsko radzieckiej?
Ostatnio zmieniony 2010-05-22, 14:40 przez herbet, łącznie zmieniany 1 raz.